olvasás címkével jelölt bejegyzések

2019 meghatározó olvasmányai

2019-et is elég jó társaságban töltöttem. Velem voltak a nagyöreg barátaim: Tolsztoj és Wass Albert, és természetesen szántam némi időt az újabb kedvenc pajtásoknak is –  mint például Grecsó Krisztiánnak -, valamint rengeteg időt töltöttem az évi aktuális szerelmemmel, Balzac-kal is. Tartom az elvemet, hogy a régi klasszikusokat nem szabad elhanyagolni, hanem időről időre vissza kell térni hozzájuk  – amúgy is kell kis idő, míg eléggé megérik az ember az emésztésükhöz -, ugyanakkor nem árt képbe kerülni azzal sem, hogy mostanság kikre érdemes figyelni az irodalmi világban.

Szóval a teljesség igénye nélkül (voltaképpen elég sokat izzadtam, hogy ilyen rövidre szűkítsem) engedjétek meg, hogy magam helyett most őket szólítsam meg, és átadjam nektek azokat a mondatokat, amik érdemesek voltak a továbbgondolásra, feljegyzésre és arra, hogy nagyban formálják az évemet, meg úgy általában véve engem.

olvasás folytatása

9 könyv, amely segíthet a hited mélyítésében 2.

(A bejegyzés első részéért kattints ide)

5) Wm. Paul Young: A viskó

Nagyon sokan félreértették A Viskó-t. Úgy olvasták, mint egy rendszeres teológiai művet, holott a mű teljes mértékben fikció. A filmes adaptáció óta talán nem egyházi körökben is ismertebb könyv nem a zseniális stílusa, vagy eredetisége miatt szerepel a listán, hanem inkább a tabudöntögető jellege végett. A molett afroamerikai asszony, aki az Atya. A szakadtruhás közel-keleti Jézus. Az ázsiai titokzatos hölgy, aki a Szentlélek. Időbe telt, mire rájöttem, hogy Isten mindig más, mint amilyennek én elképzeltem. Jó kiindulópont volt ehhez ez a könyv, amelyben szépen megütközik egy tragédia végett tönkrement élet az Atya szerelmével.

6) Gyökössy Endre: Magunkról magunknak

Jó néhány évvel, éppen húsz felé közeledve került Gyökössy klasszikusa a kezembe. Bevallom őszintén, első olvasásra nagyon tömény volt. Talán nem igazán ismertem az önreflexió ilyen formáját akkor. Azóta még kétszer elővettem, és nem bántam meg. Olyan lélektani folyamatokról, kölcsönhatásokról beszél, amelyek ismerete nélkül nehéz igazán megérteni, hogy ki is az az „én”, aki megszólítja Istent. Nem gondolom magam nagy pszichogurunak, viszont a Magunkról magunknak egy olyan kalauz, amely szerintem bárkinek segíthet önmaga jobb megértésében. Igen, azért fontos ez, mert önmagunk ismerete nélkül Istent is nehezebben ismerjük meg.

olvasás folytatása

9 könyv, amely segíthet a hited mélyítésében 1.

Nem szeretnék túl sokat az olvasás pozitív hatásairól beszélni. Jómagam talán azért szeretek olvasni, mert úgy érzem, hogy az életem túl rövid ahhoz, hogy mindent megtapasztaljak. Az olvasás viszont segíthet abban, hogy olyan benyomásokat szerezzek másoktól és mások által, amelyek az én gondolataimra, életfelfogásomra, hitemre is gazdagító hatással vannak. Éppen ezért most hadd osszak meg 9 olyan könyvet, amelyek nekem személyesen segítettek abban, hogy kicsit mélyüljön, szépüljön az Istennel való kapcsolatom.

1) Szent Ágoston: Vallomások

Mindig lenyűgöz az, ahogyan ez a több mint ezerötszáz évvel ezelőtt élt püspök saját magáról beszél. Talán éppen azért, mert nem tudja életét az Istentől elvonatkoztatott létként szemlélni. A Vallomások éppen azért mesteri mű, mert egyszerre szól ez önön magáról, és minden emberről – rólam is. A viharos ifjúkor vétkei, az Istent kereső nyomorúság, a halál és a múlandóság olyan tapasztalások, amelyekben mindannyian osztozunk Ágostonnal. Éppen ezért az ő kísértései, az egzisztenciális kérdései és a valóság jelentését fürkésző tekintete közérthető a 21. század emberének is. Ha kíváncsi vagy az egyik legnagyobb keresztyén teológus válaszaira, akkor a Vallomások jó kiindulópont lehet.

olvasás folytatása

Böjti egypercesek 21.

f9fabc05e95a594bf270328c18394846

“Jézus Krisztusnak, Dávid fiának, Ábrahám fiának nemzetségkönyve.
Ábrahám fia volt Izsák, Izsák fia volt Jákób; Jákób fiai voltak Júda és testvérei.
Júda fia volt Fáresz és Zerah Támártól, Fáresz fia volt Heszrón; Heszrón fia volt Arám…”
(Máté 1,1-3)

Nemzetségtáblázat…na igen. Ezek szoktak azok a részei lenni a Bibliának, amelyeket minden lelkiismeret-furdalás nélkül ugrunk át. Néha megesik ugyan, hogy erőt veszünk magunkon és mégis rászánjuk az időt, hogy elolvassuk, de valljuk be, hogy a legtöbb esetben csupán nevek halmazát látjuk, és ezért nem sok üzenetet tudunk meríteni belőlük.

Azonban, kedves TeSó, ezek is a Biblia részét képezik, és ez azt jelenti, hogy nemhiába vannak éppen ott, ahol olvashatjuk őket. Minden egyes ige, ami helyet kapott a Könyvek Könyvében, üzenetet hordoz számunkra, ezért nem tehetjük meg keresztyénként azt, hogy csak úgy átsiklunk egy-egy szakaszon pusztán azért, mert nem értjük, vagy mert már túl sokat olvastuk.

Észrevetted már, hogy Jézus nemzetségtáblázatában nők is szerepelnek? Sőt, név szerint négy: Támár, Ráháb, Rúth és Mária – férjén keresztül pedig Úriás felesége, azaz Betsabé. Emlékszel még az ő történetükre? Amennyiben nem, akkor nagy szeretettel ajánlom neked Francine Rivers sorozatát, amit Jézus családfája ihletett.

A mai napon ugyanis arra kérünk, hogy olvass keresztyén verseket, novellát vagy éppen egy könyvet egy olyan bibliai szakasszal kapcsolatban, ami felett az elmúlt időszakban átsiklottál, vagy éppen értetlenül olvastál, esetleg annyiszor hallottál már róla igehirdetést, hogy egészen réginek, távolinak tűnik számodra az, amit általa akar mondani Isten.

Ne elégedj meg azzal, hogy “ma is elolvastam a napi Igét”, hanem küzdj meg azért, hogy abból megkaphasd valóban a napi kenyeredet!

Isten Igéje mindenkinek minden időben szól, és mindenkit másképpen érint meg. Kérdd el Istentől mára ezt az üzenetet egy olyan könyvön keresztül, amit a Biblia ihletett!

Áldott olvasást kívánok 🙂

Kihívás: Olvass egy keresztyén könyvet! Hitünk épülésére szolgálhat a Biblia mellett más hitmélyítő, egyházi könyv, kiadvány is.

 

Ötlet: Fodorné Nagy Sarolta: Böjti tanácsok gyülekezeteink számára