béke címkével jelölt bejegyzések

6 tipp, hogyan éld túl a határátkelést keresztyénként

„Odabent nincsenek se sárkányok, se vízi szörnyek. Helyettük egy sokkal nehezebb akadály vár rátok, ugyanis odabent megváltoznak az emberek. (…) Jól vigyázzatok, hogy el ne veszítsétek közben önmagatokat!” (Albus Dumbledore)

Drága TeSók!

Dumbledore Professzor szavai most hozzátok szólnak, akik ugyan nem labirintusba készültök bemenni, de az ukrán-magyar határon át szeretnétek kelni. Nektek, mert (ahogyan a Roxfort igazgatója is megmondta) vigyáznotok kell az átkelés során, hogy el ne veszítsétek önmagatokat!

Nem tudok mindenkinek személyre szabott megoldást adni, de számtalan átlépésem során ezeket a trükköket gyakoroltam, és láttam másokat gyakorolni.

olvasás folytatása

Minden ezen áll vagy bukik!

„…Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt…” Lukács 24,5b-6a

Néhány héttel ezelőtt nekem is volt alkalmam felkeresni azt a bizonyos sírt.  Sőt, végigjárni azokat az útvonalakat, melyeket Jézus és tanítványai is végigjártak. Furcsa érzés volt. Átgondolva az újszövetségi történeteket és Jézusnak egy-két tanítását, melyek akkor a fülembe csengtek, nem tudtam világosan megfogalmazni magamnak, hogyan is gondolta Ő ezt az egészet. A fejemben valami szédítő kavarodás volt, és ezt kérdeztem: „Jézus, te forradalmár voltál?”. S ma ezeket a sorokat írva, mindezeket végiggondolva, kijelentem: „Jézus, te forradalmár voltál!”.

image001

olvasás folytatása

Böjti egypercesek 27.

12788563_10208686561747277_1171147910_o

Miközben ezeket a sorokat olvasod az otthonod melegében, a munkahelyed kényelmében vagy éppen a buszon az okos telefonodat fürkészve, a világ különböző részein, összesen 66 országban tombol háború legalább 680 különböző fegyveres csoport között. És ne felejtsük el: Ukrajnában is! A világunk megállíthatatlanul vérzik. Vörös már a Föld, s nehezére esik több vért befogadni. Ábel óta túl sok emberéletet oltott már ki a kő, a tőr, a kard, a géppisztoly, az atombomba. Egyre kegyetlenebbül, de szebb csomagolásban gyilkolunk.
És erre itt van Jézusnak ez a kijelentése:

„Boldogok, akik békét teremtenek.”

– De hogy? – kérdezed. – Hogyan tudnám megállítani ezt az áradó erőszakhullámot? Hogyan lehetnék én része a megoldásnak? Nem vagyok se befolyásos politikus, sem nagyhatalmú ember.
Tudod te ki van mögötted? Tudod, hogy ki az, aki hallja szavaidat? Tudod, hogy a Mindenható Isten nem csak nevében, de hatalmában is Mindenható? Sok ezer, millió halkan elsuttogott szó birodalmakat döntött már le, háborúkat szüntetett meg, zsarnokokat taszított le trónjáról. Hidd el, hogy működik! Így teremtődik béke általam és általad is.

Kihívás: A mai nap folyamán imádkozz békéért. Háborgó családokért, szűnni nem akaró konfliktusokért ember és ember között. Merj nagy dolgokat kérni! Imádkozz a kelet-ukrajnai összecsapásokért, a lángokban és romokban heverő Közel-Keletért, az afrikai országokért, a kínai és észak-koreai sátáni erőktől hajtott politikai elnyomások végéért! Kérd az Urat, hogy kötözze be e világ vérző sebeit!

Ötlet: Fodorné Nagy Sarolta: Böjti tanácsok gyülekezeteink számára

Béke: 404 error – not found!

Forgatag az élet, s nincs benne sem pihenő, sem nyugalom. Végtelen rohanás egy-egy gondtalan óra vagy üres perc nélkül. A nehézségek, a bajok, az aggódnivalók egymást érik a küszöbön. A mindennapok, a gondolatok zsúfoltak. A  számtalan feladat óriási hegyként tornyosul elém, s nyugtalanság, hánykolódás uralja a lelkemet.

KÁOSZ

A kis emberek szürke hétköznapjai sem mentesek a viharoktól és a harcoktól. Ugyanúgy van félelem, kétségbeesés mindannyiunk életében. Az egyik pillanatban még híre sincs a bajnak, a következőben meg a béke hamvait sem találjuk már.

olvasás folytatása