gyermek címkével jelölt bejegyzések

Élet a gyermek után

Avagy hogyan folytassam a keresztyén életem, miután megszületett a várva várt gyermekem?

Emlékszem arra, hogy mennyire közel kerültem Istenhez a terességem 9 hónapjában. Sokaknak mondogattam akkoriban, hogy milyen – számomra is érthetetlen – békességet érzek, és ez végigkísért ezen az időszakon. Talán azért, mert minden nagyszerűen ment, nem voltak különösebb komplikációk. Talán azért, mert évek óta vártuk az áldást. Talán azért, mert a pocakomban cseperedő kisfiam maga is békés természet volt, és ez rám is hatott.

Az ő születését követő 2-3 hét viszont rendkívül nehéz volt. Nem tudtam, miért sír annyit, miért nem alszik időben, miért vagyok olyan fáradt, egyáltalán: hogyan kell jól csinálni ezt az egész anyaság dolgot?! Az összeszokás időszaka korántsem volt békés. Azt hiszem, ekkor eszméltem rá igazán, hogy minden megváltozott körülöttem és bennem is. Lassan világossá vált, hogy az addigi életem egészen más lesz, és nem tudtam, hogyan fogom a kapcsolatomat ápolni (egyáltalán: kapcsolatot tartani) az Úrral, miközben gyakorlatilag össze vagyok nőve egy csecsemővel.

olvasás folytatása

Szexuális nevelés kicsi gyerekkorban? Igen! Például harcként a pedofília ellen

Olyan témáról szeretnék írni, amiben vallási hovatartozástól függetlenül mindannyiunknak nagyon fontos szerepe van.

Gondolkodtam, hogy hogyan haladjunk tovább a test megismerésével kapcsolatban, és nem tudok nem reagálni az elmúlt hetek egyik legerősebb, újra elővett ügyére: Ferenc pápa egyszer s mindenkorra szeretné eltörölni a papi pedofíliát. Nem hiszek abban, hogy ez csupán azoknak a bizonyos papoknak és a katolikus egyháznak az ügye, ezért rengeteget töprengek azon, hogy hogyan tudnék személy szerint én – és akár Te is – részt venni ebben a folyamatos harcban.

olvasás folytatása

Karácsonyi gondolatok

Nativity

„S jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat…” A karácsonyról írni lelkészként nem egyszerű feladat. Ezerszer elmondott részletek, kívülről és belülről ismert ige, csontig lerágott történet. Istálló, jászolbölcső, csillag, pásztorok, napkeleti bölcsek/királyok, arany, tömjén, mirha, angyalok, égi szózat… Karácsonyi bevásárlás, jajmitvegyekajándékba, bejgli, karácsonyfa, gyertya, csillagszóró, Reszkessetek betörők, sütés-főzés, szaloncukor, fadíszítés… Bibliai és világi kellékek kavalkádja – mindenkinek ismerős.

olvasás folytatása

Gyermeki advent

advent-for-web1

Napok óta gondolataim e körül cikáznak: mitől lesz advent az adventem? Mit várok? Kire várok? Persze tudom, hogy Jézus, a Megváltó karácsonykor született, ez az időszak pedig felkészülés lelkileg. No de hogyan is készüljek lelkileg, mikor a napok ugyanúgy telnek, mint máskor?

A hétköznapok nem változtak az adventtől. Zajlik az élet, mindenki teszi a dolgát. Megyünk, rohanunk, és hirtelen vége lesz az adventnek. Talán a karácsonyi készülődés miatt is sokat rohanunk, s így kevesebb idő jut Istenre. Talán csak messziről nézem Istent. Kevés idő jut Rá, rövidke csendesség, rövid együttlét Vele.

olvasás folytatása

Bizalomjáték

 

blogra

A minap egy előadásra készülődtem a szexualitással kapcsolatban. Meg sem tudom számolni, hány előadást és ifi órát tartottam már erről a témáról. Azt hiszem, fekszik nekem ez a téma, talán pont azért, mert annak idején, amikor még nagy kérdés volt ez az életemben, sokat foglalkoztam vele.

Nos, készülés közben egyszer csak belém nyilallt egy kérdés: Miért nem elég az, amit Isten mondott a szexről? Szinte úgy éreztem, hogy belefáradtam a folytonos érvelésbe, pro és kontra eszmefuttatásokba.

olvasás folytatása