tízparancsolat címkével jelölt bejegyzések

Tízparancsolat

dsc_3786

Múlt héten fejeztük be a Tízparancsolatról szóló sorozatunkat itt a blogon. Úgy gondoltuk, hogy érdemes még egyszer visszatekinteni erre az elmúlt tíz hétre. Még egy pillantás hátra, hogy határozottabban indulhassunk előre!

Fogadjátok hát szeretettel ezt a kis összefoglalót!

1. parancsolat:

Minden a látáson múlik, TeSó. Minden. Ha nem látom Őt a legnagyobb kincsnek az életemben, ha nem Őt tartom a legjobb és legnagyszerűbb dolognak a napjaim folyásában, ha nem vagyok tele az Ő gyönyörűségével, ha nem Benne és egyedül csak Benne keresem és találom meg az örömöm, ha nem Ő tölti be a keserű űrt a szívem mélyén – akkor ez a sok felkiáltójeles mondat bizony borzasztó szabály-gyűjteménnyé és irtózatos teherré lesz. (Homoki Gyula)

olvasás folytatása

Tízparancsolat 10.10

versenges-verekedes-irigy-nok
Fotó: bien.hu

„Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé. (2Móz 20,17).

Ha eddig úgy gondoltad, te megfelelsz Isten parancsolatainak, teljesíted azt a mindennapokban maradéktalanul, hiszen nyilvánvaló bűnt nem követsz el, a Tízparancsolat utolsó parancsa kizökkent a hamis bizonyságodból, annak ellenére, hogy a 10. parancsolat tűnik talán a legveszélytelenebbnek az összes közül. Hiszen a kívánságot ugyan ki láthatja? Nem nyilvánvaló, mint a gyilkosság, vagy a lopás. Ez belül az ember szívének legmélyén megfogalmazódó érzés és gondolat. Itt azonban nem is a kívánsággal van a baj, hanem hogy mi a motivációja, merre irányul. Arra vágyni, hogy Istennel többet legyünk, vágyni a kegyelmi ajándékokra, vágyni egy Istentől kapott férjre, feleségre, gyermekre, áldásokban gazdag életre nem a parancsolat megszegése. Amikor viszont ezt a másik ellenében kívánjuk, az már a bűn előszobája. Épp ezért én úgy vélem, hogy az utolsó parancsolat az egyik legnagyobb parancsolatok egyike, mert benne van Isten tisztelete és a felebarát szeretete, amely megelőzi az összes többi parancsolat betöltését. Tisztelem Istent és áldom, hogy kegyelme nem csak az enyém, hanem másra is árad, és nem vitatom el tőle a döntést, hogy kinek mennyit és miért ad. Isten mindenek előtti imádatát így nem cserélheti fel földi kincs, nem lesz bálványommá semmi sem. Az Ajándékozót fogom szeretni és nem az ajándékért, fogok kunyerálni.

olvasás folytatása

Tízparancsolat 9.10

following-jesus

„Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!”  (2 Móz 20,16)

A pörnek vége. Mindenki hazament. Még Barabás is. A téren senki nem maradt. Vérét szolgák jöttek feltörölni. A kritikus percben nem volt, ki mellette szóljon. A tanúk, akiket maga mellé választott, egyedül hagyták a vádlóival. Az övéi közül még a legbátrabbak is elfutottak. A máskor bátor szikla is megingott. Ezt hajtogatta mindenkinek: „Én nem ismerem őt!” De talán a legfájóbb az volt, mikor egyik barátja árulta el bizalmát. Csókkal. Öleléssel.

olvasás folytatása

Tízparancsolat 8.10

thou_shalt_not_steal_by_thestrange0ne-d5fkl7z

Ne lopj! 2Móz 20,15

Ne lopj! Rendben. Nem szoktam. Nem lopok. Miért tenném? Gyermekkorom óta tudom, hogy nem szabad. Persze akkor egyszer loptam, de az nem számít. Pontosan tudom, hogy nem szabad. Részemről elég lenne kilenc parancsolat. Bár a szobrászathoz sem értek, vagyis a faragott képek elkészítésével sincsenek gondjaim – meg sem próbálom. Marad nyolc. És csak azért nem törölném ki az összest, mert az már igazán abszurd lenne.

olvasás folytatása

Tízparancsolat 7.10

aldatmak_1900831

Ne paráználkodj! 2Móz 20, 14

Valamikori fiatalságom hajnalán, a nagy szerelmek idején, amikor azt hittem, hogy a fiatalság örökké tart és ezzel együtt az első szerelem is, érdekes felfogás élt bennem magáról a szexről. Egy önmagam igazolására kiötlött logikai játéknak köszönhettem ezt a nézetet: Isten az embernek jót akar – ha jót akar, akkor a legjobbakat akarja megadni neki, s minden jóval elhalmozni. A szex pedig jó, akkor biztos nem tiltja, hiszen a jótól minek tiltana engem, minket. Ma viszont már két dolog biztos számomra:

olvasás folytatása