Lélek hét ajándéka címkével jelölt bejegyzések

Istenfélelem Lelke

Három kép, élmény, tapasztalás forog a fejemben, amikor az istenfélelemről beszélek. Először gyerekként látom magam, amint egy nyári estén a konyha ajtajánál állok a lépcsőn és éppen a dörgések, villámlások, csattogások kíséretében felkerekedő vihart figyelem. Egyszerre félek, rettenek meg minden egyes morajlásnál, és mégis mélyen vonzónak, bámulatosnak tartom az egészet. Minden porcikámmal élvezem.

Másodszor évekkel később – de még mindig gyerekként – a boltból hazafelé jövet hirtelen szembekerültem valami olyasmivel, amit azelőtt csak filmekben láttam. Egy husky kutyáról van szó. Akkortájt még ritkaságnak számított a faluban. Hatalmasnak tűnt, gyönyörűnek és mégis egy vérszomjas bestiának. Olyan volt, mint Lewis Aslanja: egyszerre szerettem volna futni az ijedtségtől, ugyanakkor átölelni a selymesen csillogó bundás nyakát és simogatni egész nap.

A harmadik kép frissebb, tavalyi: az izraeli Ardon-hegy tetején állok, csupán hétszáz méterrel a föld felett – mégis hétezernek érzem. Rendkívül meredeknek tűnik a lefelé vezető út, és a „rendkívül”-t itt most kérlek, vedd komolyan. Lenézve a holdbéli sivatagos tájra, egyszerre lenne kedvem leugrani és egy tapodtat nem mozdulva, örökre ott maradni a hegy tetején. Vonz a mélység, a bámulatos gyönyör, ugyanakkor megijeszt és taszít a meredekség.

445384

olvasás folytatása

Erősség Lelke

„Most erősnek kell lenned” – súgják együtt érzően, megölelnek, szorongatják a kezed, hosszan és bátorítóan próbálnak rád nézni. „Most erősnek kell lennem” – mondogatod görcsösen magadnak. De ezek most csak tartalom nélküli szavaknak tűnnek, mert képtelen vagy felfogni igazi jelentésüket, megragadni az erőt, melyről mindenki beszél körülötted. Te csak kábultan és tompán fekszel és kelsz, lassú pislogások közepette bámulod a napsugár játékát a falon, és közben próbálsz eszmélni, különbséget tenni álom és valóság közt.

„Erősnek kell lenned” – hallod, mondod. Közben pedig éget a kérdés: hogyan?

13178979_1137017339653090_511605684706868311_n [206373]
Fotó: Lois Greenfield
olvasás folytatása

Jámborság Lelke

Mi jut eszedbe, ha azt mondom: jámbor? Talán semmi, hiszen a hétköznapi beszédünkben nem sűrűn kerül elő ez a szó.

Nekem elsőre egy jószág képe ugrik be, amely engedelmesen baktat a gazdája után. Pedig maga a kifejezés egy kicsit mást jelent. Az számít jámbornak, aki tiszteletben tartja a meglévő értékeket, értékrendeket; megadja Istennek és az embertársaknak, ami jár nekik. Egyfajta kötelességérzet ez, amely tiszteletre és megbecsülésre sarkall; inspiráció, a Szentlélektől való benső indítottság, késztetés. Ha kegyességnek fordítjuk, akkor pedig az Istenhez tartozás, a Vele való mély kapcsolat jele.

1_original

olvasás folytatása

Tudomány lelke

bachelors-degree-in-bible-and-theology

Megtérésemkor úgy gondoltam, a keresztyén élet magától megy. Végül is mit csinálhatnál már azután, hogy Krisztust elfogadtad, aki meghalt érted a kereszten? Na jó, neki szentelni az életed, de ez egy olyan jó általános megfogalmazás. Valahogy úgy képzeltem el, hogy a keresztyénség egy mérhetetlen komfortzóna, ami átnyúlik ebből a világból a másikba. Csodálattal figyeltem a lelkészeket: hogy lehet, hogy egy darab könyvről beszélnek egész életükben és nem unják meg magukat, mindig tudnak valami újat mondani? Rejtély volt előttem az igehirdetés megszületése – egyébként gyakorló lelkészként még inkább rejtély és kegyelem marad.

olvasás folytatása

Értelem lelke

reasonablefaith

Nem emlékszem, mikor kezdtem el különbséget tenni a dolgok között. Talán akkor, mikor az anyaméhben megtanultam ráérezni édesanyám rezdüléseire, átvettem a hangulatát. Vagy akkor, mikor gyerekként megtanultam, mi a fény és a sötétség, nappal és világosság. Esetleg mikor beleharaptam egy vöröshagymába majd egy almába és rájöttem, a hasonló forma sokszor egészen más belső tartalmat takar. Nem tudom. Csak abban vagyok biztos, hogy nem tudom elképzelni az életet az emlékeim nélkül. Anélkül, hogy felidézném, újra átélném és, értelmezném őket, tanulnék belőlük. Mindezt azért, mert az emlékezetem, érzéseim, gondolataim, megérzéseim és mindezek továbbadása, fejlesztése egy tényhez kapcsolódnak: értelmes életre lettem teremtve.

olvasás folytatása