Nem szeretnék túl sokat az olvasás pozitív hatásairól beszélni. Jómagam talán azért szeretek olvasni, mert úgy érzem, hogy az életem túl rövid ahhoz, hogy mindent megtapasztaljak. Az olvasás viszont segíthet abban, hogy olyan benyomásokat szerezzek másoktól és mások által, amelyek az én gondolataimra, életfelfogásomra, hitemre is gazdagító hatással vannak. Éppen ezért most hadd osszak meg 9 olyan könyvet, amelyek nekem személyesen segítettek abban, hogy kicsit mélyüljön, szépüljön az Istennel való kapcsolatom.

1) Szent Ágoston: Vallomások

Mindig lenyűgöz az, ahogyan ez a több mint ezerötszáz évvel ezelőtt élt püspök saját magáról beszél. Talán éppen azért, mert nem tudja életét az Istentől elvonatkoztatott létként szemlélni. A Vallomások éppen azért mesteri mű, mert egyszerre szól ez önön magáról, és minden emberről – rólam is. A viharos ifjúkor vétkei, az Istent kereső nyomorúság, a halál és a múlandóság olyan tapasztalások, amelyekben mindannyian osztozunk Ágostonnal. Éppen ezért az ő kísértései, az egzisztenciális kérdései és a valóság jelentését fürkésző tekintete közérthető a 21. század emberének is. Ha kíváncsi vagy az egyik legnagyobb keresztyén teológus válaszaira, akkor a Vallomások jó kiindulópont lehet.

2) C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Nehéz Lewistól egyetlen könyvet kiemelni, mert szinte minden művét tudnám ajánlani olvasásra. Amiért mégis a Keresztény vagyok-ot választottam, az valahol abban keresendő, hogy rendkívül közérthető és a hétköznapi ember számára világos nyelvezetet használ rendkívül mély teológiai kérdések megválaszolására. Az eredetileg a BBC-n sugárzott előadásainak szerkesztett változata ez a kis könyv, és a keresztyén hitünk és életünk alapjait veszi sorra, néha egészen megdöbbentő egyszerűséggel vág át gordiuszi csomókat előttünk. Mind a mai napig belém ivódott néhány Lewis által használt kép vagy hasonlat, amely mindig segít látni a fától az erdőt is.

3) Dietrich Bonhoeffer: Követés

A huszadik század egyik legragyogóbb keresztyén gondolkodójának tartom Bonhoeffer-t. A náci Németország legsötétebb éveiben élt és alkotott. Egy olyan korban, amikor keresztyénnek lenni sok mindent jelentett: nacionalistát, zsidógyűlölőt, büszke hazafit, árja tisztavérűt stb. Ilyen körülmények között születik a Követés, amely számomra azért különösen kedves, mert segít mindig fókuszban tartani, hogy a keresztyénségem valójában nem más, mint tanítványság, a Jézus Krisztus követése. Rendkívül aktuális olvasmány ez ezekben a mai időkben, amikor keresztyénnek lenni megint nagyon sok mindent jelent. Bonhoeffer az igazi lényeg, a testet öltött Jézus Krisztus felé tereli olvasói figyelmét, akinek az egyháza nem engedheti meg, hogy más hangoknak engedjen – különben megszűnik egyház lenni.

4) Philip Yancey: Meghökkentő kegyelem

Egyszer már írtam arról, hogy miért is szeretek Yancey-t olvasni: egy párbeszédre képes keresztyénség képviselőjének látom, aki tudja, mit hisz és tudja, mit nem akar hinni. A Meghökkentő kegyelem az egyik legkorábbi könyve, amely saját, megbetegítő egyházias keresztyénségével való szakítás, és az igazán krisztusi követés útján való elindulás határmezsgyéjén született. Ha egy tőmondatban szeretném összefoglalni a megannyi történettel és életszagú helyzetekkel tarkított művét, valahogy így hangzana: Isten kegyelme botrányos. Persze ezt így könnyű kimondani, viszont fájdalmas és megfeszítő gyakorolni – mások felé. Ha nem félsz meghökkenni ettől a botránytól, akkor Yancey a te embered.

Homoki Gyula

(A bejegyzés második részéhez kattints ide)

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .