Ajánló Thoma László Füst. Túlélni a traumát című könyvéről

„Mindazoknak, akikkel megtörténik, aminek nem lett volna szabad…” Az ajánlás alapján Thoma László Füst. Túlélni a traumát című könyvének nagy a tétje. Nemcsak azokat szólítja meg, akik valamilyen módon érintettek a Ráday utcai kollégium leégésében, hanem mindenkit, aki valaha életében átélt olyat, amit legszívesebben kitörölne az emlékezetéből. Kinek ne lennének ilyen tapasztalatai? Előbb vagy utóbb mindannyiunkat elér valami, aminek (szerintünk) nem lenne szabad megtörténnie. A Prédikátortól azonban tudjuk, hogy „minden érhet mindenkit”, így el kell fogadnunk: bizony előfordul, hogy megáll velünk az idő. Az elfogadás azonban hosszú és fájdalmas folyamat is lehet. Thoma László rögös, nehéz, váratlan pillanatokkal kikövezett utat járt végig, s kötetében e kényszerű zarándoklat állomásairól számol be.

„Jól vagyok. Tűz ütött ki. Indulok haza.” (15.) Ezt a rövid sms-t pötyögte be feleségének a szerző, miután kimenekült a lángoló Ráday-kollégiumból. A kulcsra zárt könyvtárszobából szaladt le öt emeletet egy levegővétellel, dokumentumfilmekből szerzett ismeretei alapján vigyázva arra, hogy ne szívja be a füstöt és ne fogja meg a felizzott korlátot, így tényleg épségben marad. De a neheze még csak most jön. Látszólag „megy minden a maga útján” (35.). Munka, hivatali ügyek, családi élet, autóvásárlás… minden rendben. És mégis… az agyban fokozott sebességgel forognak a kerekek, a gondolatokat egyre nehezebb lecsendesíteni, furcsa álmok jönnek éjszaka, majd álmatlanság, majd a bénító pánikroham. Mi történik? Hiszen életben maradt… Örülni kéne… Hálásnak lenni érte… Túljutni rajta, gyorsan, gyorsan! – hiszen „akinek hosszan fáj, az csak nyavalyog és gyenge. És az nem lehet. Nálunk nem, köztünk nem. Össze kell szednünk magunkat!”. Ennek jegyében a gyászoló, komoly traumát átélt közösség nem kap segítséget: „Nincs tere a közösségi gyászrítusoknak, nem kellenek szakemberek, amúgy is »túl sok« itt a pszichológia. Hiszen az is hit kérdése csupán, hogy hogyan lehet mielőbb továbblépni. Mielőbb. Tovább. Lépni.” (82.)

A továbblépés, a gyógyulás igencsak próbára teszi az Istenbe vetett hitünket is. Ez a hit erősödhet és gyöngülhet is a szenvedések közepette, akárcsak a magunkban való bizalmunk. Kételkedni kezdünk: vajon ki tudok ebből jutni? Van bennem elég erő? Vagy itt fogok maradni örökké, szorongásokban, félelmekben, hangulatváltozásokban, pánikrohamokban, a mélyben? És jönnek a kérdések Isten felé is: Ő akarja ezt, vagy csak engedi, hogy megtörténjen? Ha engedi, miért velem történik? Meddig fog még tartani? Meddig várjak a szabadítására? Az imádkozás mellett mit tudok tenni magamért, egyáltalán tegyek-e valamit? Járjak terapeutához? Olvassak önsegítő könyveket? Ezek vajon Isten segítő eszközei a bajban, vagy éppen hogy akadályozzák, hogy Isten gyógyító ereje a maga teljességében megnyilvánuljon az életemben? A kötet alapján Thoma László is feltett hasonló kérdéseket hol csendben, hol hangosan, hol Istenre dühösen, hol az egyházi közeget kritizálva. Ezeken mind keresztül kellett menni, mindennek helye van a gyógyulás útján. Mindemellett pszichológushoz is járt: ott biztonságos közegben lehetett, kifejezhette érzelmeit, lehetett haragos, átélhette a fájdalmakat és a kétségbeesést. Könyvének egyik legfontosabb tanulsága ez: merhetünk segítséget kérni. Nem vagyunk gyengébbek vagy kevésbé hívők, mint akik éppen életük kiegyensúlyozottabb, békésebb szakaszát élik. Csak a küzdelmeink túlnőnek rajtunk, és ezen a ponton nem szégyen szakemberhez fordulni. Nem biztos, hogy egyedül sikerül feldolgoznunk a velünk történteket, legyen az gyász, veszteség, betegség, pusztító hiányérzet; s bizonytalanságunk annyira maga alá temethet bennünket, hogy akár az Istenbe vetett hitünket is elveszíthetjük. Egy józan, kívülálló segítő abban is támogathat, hogy ne jussunk el idáig, hiszen a történtek tudatosításával, reális és objektív helyzetértékelésével szépen, lassan kivezethet bennünket saját sötétségeinkből.

„Sosem gondoltam, hogy ennyire fájdalmas dolog megszületni. Sosem gondoltam, hogy meg is kell halni hozzá.” – áll a kötet hátsó borítóján. Ez a gondolat Pál Ferenc A szorongástól az önbecsülésig című könyvének utolsó mondatát idézte fel bennem: „Most még hordozom magam, viselem magam, terhes vagyok magam számára, de nemsokára világra jövök.”. Thoma László a világra jövetel, az újjászületés folyamatáról is beszél. A kötet vége felé szereplő Húsvét című fejezetben már-már líraivá emelkedő sorokkal mondja el, hogyan került a helyére minden. Az 1Kor 13,8–13 alapján megszülető hitvallásban arról tesz bizonyságot, hogy az emberi életben minden töredékes. A félelem, a kétely, a szégyen, a bűntudat, a gyanakvás… mind tökéletlenek, homályosak, mulandóak. Csak három van, ami maradandó: a megtartó remény, a meg nem rendülő hit és az önzetlen, túláradó isteni szeretet. „S mindez a miénk lehet. Gazdagok vagyunk hát, örüljünk felette!” (112.)

Amíg a mélységben vagyunk, ezek a gondolatok nehezen találnak utat hozzánk. Akkor a fájdalomra, a szenvedésre, a sötétségre figyelünk. Ezek azonban mind elmúlnak. S amikor túljutunk rajtuk, akkor minden addiginál teljesebben, tisztábban látjuk az életünkben működő Isten kegyelmét. Minden addiginál erősebben magunkhoz tudjuk azt ölelni, rá tudunk hagyatkozni. De ehhez szükség van megpróbáltatásokra, ezek által fejlődik a személyiségünk, válik szilárdabbá a hitünk. Thoma Lászlóval is ez történt. És hálásak lehetünk neki, hogy fájdalmainak és gyógyulásának tapasztalatát közzétette, hiszen bárki, aki hasonló nehézségekkel küzd, belekapaszkodhat mondataiba: „Isten munkálkodik… Ha süllyednél, vagy teljes reménytelenségben is lennél: várj rá! Isten megszabadít, bármilyen elképzelhetetlennek tűnik ez most.” (144.).

Lapis-Lovas Anett Csilla


Thoma László Füst – Túlélni a traumát című könyve a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg, a könyv megvásárolható a nagyobb magyarországi könyvesboltokban, a Librinél pedig akár e-könyv formátumban is hozzá lehet jutni. A szerző blogunknak írt bizonyságtétele az alábbi linken olvasható:

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .