961110_708371255897394_669187845_n

Boldogság… Ha nem is mindenki kutatja, de valahol legbelül mindannyian vágyunk rá. Sokakban azonban csak örökös hiányérzetként él ez a fogalom.

Keressük a tökéletes, általunk idealizált „valamit”, azzal a hajszoló tudattal, hogy az majd véget vet szenvedéseinknek, de legalább is enyhíti azokat. Vannak, akik boldogságot földi dolgokban látják; vannak, akik kizárólag lelki eredetű értékként tekintenek rá. A legrosszabb azonban az, ha kizárólag olyasmiben látjuk, amit még nem értünk el. De lehetséges, hogy igazából magunk sem tudjuk, mi is az, amit keresünk.

Mindannyiunknak volt már része kisebb-nagyobb „szabályszegésekben”, és minél tovább haladunk időben és korban, annál több megerősítést kapunk az izgalmas rosszra, az unalmasnak felcímkézett valódi jó helyett. Talán így van ez a boldogsággal is…

Gyakran próbálok érvelni magamban, hogy mi miért helyes vagy helytelen? Mi hamis vagy rossz és mi valódi vagy igaz? Ez sosem lesz könnyebb… De ha azt próbálom elképzelni, ami a dolgok mögött állhat, vagy másként fogalmazva, azt, hogy mitől rossz az, ami csak jónaklátszik, akkor azt látom, hogy a Sátánnak fogalma sincs arról, mi a valódi jó, mert nem célja, hogy ezt erősítse bennünk, ahogyan az sem célja, hogy tartós boldogságot nyújtson. Mindezek illúzióját csupán eszközként használja, hogy bedőljünk neki, de soha nem azt fogjuk kapni, amiért belementünk a játszmájába.És erre az egyik legkézenfekvőbb érvem az, hogy a Sátán csak lekoppintani képes a jót. De egy hamisítvány, soha nem ér fel az eredetivel. „Manapság mindenért fizetni kell…” – mondják. De talán bizonyos értelemben mindig is így volt ez. Collins Foster szerint: „Minden gyönyörnek szenvedés az ára. Az igazi örömök árát előre fizetik, a hamisakét utólag.”

Egy másik gondolat szerint: „A bűn lényege, a mérlegelés hiánya.” A bűn falakat épít. Isten és köztem. Az emberek és köztem. Önmagam és a legbelső lényem között. S így emel falakat a boldogságunk útjában is. Csendesen és észrevétlenül. Vannak dolgok, melyek boldogságot ígérnek, de ami valójában történik az az, hogy még csak a lehetőségét is elrabolják az életünkből. S nem hagynak maguk után mást, csak nyugtalansággal járó bűntudatot és félelmet. Aztán, bármilyen fájdalmas is, de fura módon megszokjuk és arra eszmélünk, hogy már nem is tűnik olyan elviselhetetlennek. Mintha mindaz, amit valaha rossznak éreztünk, lassan átalakulna valami „jószerű”, „ennyi még belefér” dologgá. Pedig nem. Csupán mi váltunk érzéketlenebbé. Annyira, hogy már fel sem tűnik a különbség „jó” és „jobb” között. Szinte mindannyian átélünk ilyen kiüresedett, önvádló, olykor őrjítően fájdalmas lelkiállapotokat; vagy olyan erőnket meghaladni látszó élethelyzeteket, melyekből, azt érezzük – nincs kiút. Pedig az ilyen helyzetekben vagyunk leginkább közel a megoldáshoz. A kulcs a boldogságunkhoz és megelégedésünkhöz épp bennünk van elrejtve, mélyen a lelkünkben.S néha kell az, hogy egy időre magunkba zuhanjunk, ahhoz, hogy rálelhessünk arra, amitől teljesebbé lesz az életünk. Van, hogy Isten a legsötétebb helyekre akar minket vezetni, ahol már nem vonhatják el figyelmünket felvillanó fénycsóvák. Azt akarja, hogy ne mulandó lángok felé futkossunk, melyek csak megégetnek és elrabolják a reményt a szívünkből, hanem az egyetlen, állandó fénnyel ragyogó forráshoz. Hogy ami felé törekszünk, annak értelme és jutalma legyen. Az élet szenvedés is, és ezt egyikünk sem kerülheti el… De van az a gyötrelem, aminemesebb, tisztább gondolatokra, tettekre sarkall, kiteljesítve létezésünket és van, amely csupán a lelkünket töri össze. Fulton Sheen úgy vélte, hogy boldogságunknak „nem rajtunk kívül álló oka van, hanem valami olyasmi, amit önmagunkban keresünk. Tökéletes boldogságra születtünk. Nem csoda, ha minden csalódást okoz, ami kevesebb, mint Isten.”

Vicces, mert Isten nem mond nekünk olyant, hogy „Legyetek boldogok!”, hanem azt mondja, hogy „Szeressétek egymást!”

Meggyőződésem, hogy a boldogság szeretetből táplálkozik, és ahogyan én látom nagy mértékben hasonlít is rá. Mert mindkettő döntés kérdése. Ha valódi, akkor örökké fejlődik és növekszik, s nem függ körülményektől. Nincsenek korlátjai és végtelenül sokféle formában létezhet. Gyakran olyan helyeken találunk rá, ahol talán a félelmeink miatt soha nem hittük volna. Nincs rá pontos recept vagy szabály, így részben életünk végéig ismeretlen és fölfoghatatlan marad. De mégis, minél jobban igyekszünk megérteni és beleélni a mindennapjainkba, annál inkább fog növekedni bennünk, és általunk másokban.

Dolenai-Balogh Beáta

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .