Kaptam két kérdést: „Mit gondolok a böjtről?” és „Mi motivál egy lelkészt arra, hogy a kötelező napi istenkapcsolaton kívül olyan extra dolgokat is beépítsen a hitéletébe, mint a böjt?”. Örültem ezeknek a kérdéseknek, mert úgy látom, ma kevesen böjtölnek, kevesen szánják rá magukat. Ma nem divat plusz terheket felvenni, megvonni magunktól dolgokat, háttérbe szorítani az igényeinket.

Számomra a böjt egy Istentől kapott lehetőség, egy fegyver. Egy erős fegyver, amivel harcolhatunk önmagunk és az ördög csábításai ellen. És egy hatalmas lehetőség is, mert a helyes böjt kedves Isten előtt, és nagy dolgokra indítja. Ha valakinek, akkor Jézusnak nem volt szüksége böjtölésre, mégis 40 napig böjtölt a szolgálata előtt. Azért tette, hogy megtanítsa nekünk: a fontos dolgok, a fontos döntések előtt jó böjttel felkészíteni a lelkünket.

Néhány éve kezdtem el tudatosan böjtölni, és sok csodát éltem már meg ezek alatt az időszakok alatt. Emlékszem, egyszer azért kezdtem böjtbe, hogy Isten megnyissa előttem az Igét, és vezessen. Elterveztem, hogy két hétig fogok ezért böjtölni. Csodaként éltem meg, hogy már a második naptól kezdve nagyon erőteljesen üzent nekem az Úr az Igén keresztül. Megértettem összefüggéseket, válaszokat kaptam régi kérdésekre. Ez számomra bizonyítja, hogy Isten kedvesen fogadja a böjtöt, és sok áldást ad azon keresztül. Mára eljutottam oda, hogy abszolút nem kényszerként vagy kötelező teherként tekintek a böjtre, sokkal inkább egy drága lehetőségként, amire nekem van szükségem.

Mi motivál egy lelkészt, hogy ilyen extra dolgokat is beépítsen a hitéletébe az úgymond kötelező napi elcsendesedés mellé? Engem az, hogy ha másokat vezetni akarok, akkor nekem is vezetettnek kell lennem. Nekem is szükségem van Isten vezetésére, lelkészként pedig sokkal nagyobb felelősségem van, hogy tisztán lássak, helyesen értelmezzem az Úr vezetését, felfedezzem a tervét a saját életemre, családomra és a gyülekezetre nézve is. Most például kifejezetten azért kezdtem böjtbe, az a kérésem Isten felé, hogy jelentse ki nekem az akaratát. Hadd értsem meg egyértelműen ebben a zűrzavaros és bizonytalan világban, mit akar velem, mit akar a gyülekezettel, merre akar vezetni minket. Még csak pár napja kezdtem bele, de az Úr már adott útmutatást és ötleteket a jövővel és a szolgálatommal kapcsolatban.

Kívánom, hogy te is tapasztald meg mihamarabb az Istennek kedves böjt áldásait az életedben!

Balázs Antal

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .