Vannak azok a színes, idézetes könyvjelzők, amiket régebben minden KRISZ rendezvényen jelképes összegért meg lehetett vásárolni, amiket osztogattunk egymásnak búcsúzóul táborok és csendes napok után. Emlékszem, volt belőlük nyomtatott és kézzel készített verzió is. A mai napig őrizgetem ezeket, egyik szebb, mint a másik, csak az idő viselte már meg őket. Az egyik ilyen könyvjelzőmön a következő idézet van: „Bizalom nélkül nincs szeretet, szeretet nélkül nincs bizalom”.

Vannak mondatok, amiknek meg kell érnie bennünk, de amikor végre beér, abban a pillanatban nagyon üt. Ilyen volt nálam ez az idézet. Ez segített megértenem, mi játszódik le bennem, amikor a bizalmamat Istenbe vetem, és mi történik akkor, amikor azt a bizalmat elveszítem. Mert ugye nem kell eget rengető dolognak történnie ahhoz, hogy az Istenbe vetett bizalmam meginogjon, elég annyi, ha nem az én terveim és vágyaim szerint alakulnak a dolgok. A félelem ilyenkor már szinte tűkön ülve várja, hogy újra vendégül lássam a lelkemben, és elbizonytalanítson a jövő kapcsán. És amíg a lelkemben a félelem berendezkedik, addig az Úr irányába érzett szeretet és bizalom kiszorul. El kell telnie egy kis időnek, míg rendet rakva, kiseperve minden félelmet keltő gondolatot, újra helyet tudunk szorítani az Isten szeretetének.

Ha az én szeretetemen múlna az Isten és köztem húzódó bizalom, akkor az inkább szólna egy bumerángjátékról, amit eldobok, ha váratlan helyzet köszönt be az életembe, és el kell telnie egy kis időnek, mire újból visszatalál hozzám.

Az egyetlen állandó dolog az életemben az Isten felém irányuló szeretete. Ez a fajta szeretet nem játszik velem bumerángjátékot – nincs olyan esemény, amiért Isten eldobna engem magától. Ahogy Pál apostol írja a rómabeliekhez írott levelében: „Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendők, sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban.” (8,38-39)

Szeretet nélkül nincs bizalom. Jézus Krisztusban beteljesült Isten szeretete az ember felé, megjavítva ezzel a kapcsolatot közöttünk, hogy ne a mi ingadozó szeretetünkre épüljön a bizalom Isten és az ember között.

Bizalom nélkül pedig nincs szeretet. Az én bizalmam ebben a drága ajándékban van, amit újból és újból el kell fogadnom, miközben szüntelen fel van kínálva számomra.

Böszörményi-Bálint Eszter

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .