Egy olyan történetet szeretnék megosztani veled, kedves Olvasó, ami tele van izgalommal, meglepő fordulatokkal, küzdelemmel és szerelemmel. Egy olyan csodákkal teli végső valóságot, ahol a hős megnyeri a háborút, a gonosz megkapja méltó büntetését, és a szenvedésben veszteglő kilátástalan helyzet megoldódik.

Ez a történet is úgy kezdődött, mint sok más jól ismert história: a boldog és békés életet felforgatta egy zsarnok, hataloméhes trónbitorló, aki nyomorba és szenvedésbe taszította az egész birodalmat. Munkájának célja csak a pusztítás volt. A szenvedő nép többsége pedig alárendelte magát a trónbitorlónak, ám voltak, akik várták a megígért jogos örökös eljövetelét. A Hőst, aki megszabadítja az egész birodalmat a hazug hamis uralkodótól. A Történetben megjelentek nemes karakterek is, akik a helyreállításért harcoltak, és az eljövendő Király képmásaiként csatákat nyertek meg, ezzel helyreállítva a birodalom egy részét – viszont az csak ideig-óráig tartó harmónia volt. Amikor már úgy tűnt, hogy minden elveszett, és a hamis király hazugsága mélyen meggyökerezett az emberek szívében, akkor lépett be a Történetbe a Hős. Hatalmas hátrányból indulva és elképesztő küzdelmek közepette egy gigászi ütközetben csapott össze a zsarnokkal az emberek lelkéért, tudva azt, hogy a harcvégkimenetele sorsdöntő és örökérvényű lesz. A barátai elhagyták, az ellenség emberei megkínozták, és végül egyedül szállt szembe a hamis királlyal. A mindent eldöntő pillanatnál vér és verejték közepette megsemmisítő csapást mért az ellenségre: „Elvégeztetett!”. A lelkekért való háború győztes királyaként a Hős átvette az uralmat, és megkezdte uralkodását a birodalomban, amely olyan mélyre került a megtévesztettségben, hogy a harc még most is tarta lelkekért. Ám ebben a harcban már a Hős oldalára állhatunk, akinek királysága és uralma öröktől fogva soha véget nem érő. Az Ő országa terjed, és lelkek szabadulnak meg a Megtévesztő hatalma alól. Az idők végén pedig a Hős elveszi jutalmát, a szerelmes láthatatlan egyházát, akivel boldogan élnek és soha meg nem halnak.

Nagyon röviden összefoglalva ez a történelem íve a Biblia szemszögéből. Ebben a Szabadító hősben reménykedett Ádám és Éva, akik ígéretet kaptak. Őbenne hittek a próféták, akik betekintést is kaptak Jézus tetteibe. Őt várták és Őrá nézve reménykedtek Isten kiválasztott emberei, akik életükkel Jézus kiábrázolói is. Követték a tanítványok, akik látták hatalmas csodáit, és követjük mi is, akik szemmel nem látunk, de Lélek által hiszünk és tapasztalunk.

Ez a bibliai eposz, amelyre számtalan író, költő, rendező lelke rezonál(t). Ez a Nagy Történet, ami minket is átjár, ami minden egyes embert magával ragad. Amely végső valóságában egy olyan korokat átölelő globális nagyszínpadon játszódik, amely a mi történetünkkel is összefonódik. Ebben a Történetben mindnyájan benne vagyunk, és olyan szerepet játszunk, amely vagy Isten országát építi vagy ellene támad.

A kérdés, hogy te melyik tábort erősíted?

Orosz János

John Eldredge: Eposz – Isten története c. könyv alapján

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .