Úr Jézus Krisztus! Könyörülj rajtam!

Olvasmány: Lk 8,26-39

Tanulmány: Amikor partra szállt, a város felől szembejött vele egy ember, akiben ördögök voltak. Már régóta nem vett magára ruhát, és nem házban lakott, hanem sírboltokban. Amikor meglátta Jézust, felkiáltott, leborult eléje, és hangosan ezt mondta: „Mi közöm hozzád Jézus, a magasságos Isten Fia? Kérlek, ne gyötörj engem!” Jézus megparancsolta ugyanis a tisztátalan léleknek, hogy menjen ki ebből az emberből. Mivel az régóta tartotta megszállva, láncokkal és bilincsekkel kötözték meg, úgy őrizték, de ő elszaggatta a kötelékeket, a gonosz lélek meg a pusztába hajtotta. Lk 8,27-29

Próbáld magad elé képzelni a gadarrai férfit! Milyen érzés(eke)t kelt benned ez az ember? Mi az, ami a legjobban zavar benne?

Képzeld el ennek a férfinak az életét. Hol él? Mi veszi körül? Mivel foglalkozik egész nap?

Mitől érezheti jól magát? Mi lehet az előnye ennek az ‘életmódnak’?

Miben láthat szükséget?

“Már régóta nem vett magára ruhát”,  …“de ő elszaggatta a kötelékeket” – mit fejezhetett ki ez? Mire vágyik ez az ember?

Az első emberpárról is azt olvassuk, hogy nem viseltek ruhát. Mit fejezett ki az ő meztelenségük, és mi okból kezdtek el ruhát viselni?

…“a gonosz lélek meg a pusztába hajtotta” – mit mond ez el az emberünk jelenlegi állapotáról? Valóban szabaddá vált attól, hogy„elszaggatta a kötelékeit”, felrúgta a társadalmi szokásokat?

“nem házban lakott, hanem sírboltokban” – Mit akart elérni a gonosz lélek ezzel az emberrel? Sikerült neki?

Mit mondott Jézusnak a férfi a találkozásukkor? Mi válthatta ki belőle ezt a reakciót? Milyennek gondolhatta magát, az embereket, Istent?

Nézz most bele a saját életedbe! Van valami, ami gúzsba köt, megfojt, bilincsben tart? Vannak próbálkozásaid arra, hogy szabadnak érezd magadat, ha csak egy pár pillanatra is?

Sikerül?

Vannak olyan dolgok az életedben, amikről tudod, hogy nem Isten tetszése szerint valók, de képtelen vagy megszabadulni tőlük?

Ki az, aki téged a pusztába hajt? Mi a célja veled?

„Mi közöm hozzád Jézus, a magasságos Isten Fia? Kérlek, ne gyötörj engem!” – van olyan seb az életedben, amihez senki nem nyúlhat hozzá, még a magasságos Isten Fia sem? Mitől félsz?

Szabad vagy arra, hogy most mégis odaengedd Jézust ehhez a sebhez?

Ha igen, beszélgess el most Vele erről! Akkor is, ha korábban már ezerszer megtetted. Mondd el, mitől szenvedsz, mire vágysz, miben kéred a segítségét! Engedd, hogy bebizonyítsa: Ő nem gyötörni akar, hanem valódi szabadságot kínál.

Akard ezt a szabadságot!

Az első (és mindezidáig egyetlen) biciklitúrám másnapján a klinikán kezdtem a napot. Amikor az orvos a kezébe vette a bedurrant térdemet, elöntötték a szememet a könnyek. Felkészültem rá, hogy ez a pár perc borzasztó lesz. Aztán meglepődve tapasztaltam, hogy semmit nem érzek. Semmi rosszat. Csak egy nagyon furcsa boldogságot. Tényleg szakember! Tudja, hogy érintsen meg úgy, hogy ne fájjon! Meg fog gyógyítani. Jó kezekben vagyok. Nem lesz baj…

Bármennyire védett közegben nőttünk is fel, mindannyian megsebzettek vagyunk. Az emberek olykor nagyon kegyetlenek tudnak lenni, s valamikor a körülmények is összeesküsznek ellenünk. Próbáljuk mi kezelni ezeket a nyavalyákat mindenféle ‘balzsammal’, emberi bölcselkedéssel, ’hátha segít’ módszerrel. Van úgy, hogy csak tetézzük vele a bajt – és jön a ‘már úgyis mindegy’ pirula…

Aztán egyszer csak szembejön Jézus, a maga tisztaságával, menny-illatával, tökéletességével. Mellette még szívfacsaróbb a ’lehetett volna, de nincs’…

Hagyj békén, Jézus! Ne mondj semmit! Nem kell a szeretet. Nem kell a törődés. Ami volt, azon már úgysem lehet segíteni. Ne nyúlj hozzám, elég volt a fájdalomból!

Jézus azonban jön, szól, cselekszik.

Ő Szakember. Tudja, hogy érintsen meg úgy, hogy az a lehető legkisebb mértékben fájjon. Meg fog gyógyítani. Jó kezekben vagy.

Nem lesz baj.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .