Pulya dinnyével

Bódás János: Búcsúzik a nyár

Eljött az aranytollú nyár:
óriás költözőmadár.

Kotlóként ült a zsenge tájra,
országokat fedett be szárnya.
Melegítette a vidéket,
nevelt zöld-pelyhes csemetéket.
A fák gyönyörű lombot hoztak,
a nagy vizek meglangyosodtak.

Pihentetett, dalolt, fürösztött.
A virágokba mézet töltött.
Illat, íz áradt hegyre, kertre,
a kalászokat megérlelte,
hogy bő gyümölcs, gabona, zöldség
a kamránk, pincénk teletöltsék.

Így búcsúzik most: emberek,
én már vándorútra kelek.
Terítve a föld minden jóval,
esztendei útravalóval.
Kincseimet itt hagyom néktek:

bátran vághattok ősznek, télnek,
kibírjátok, míg visszatérek.

Eltelt hát a nyár, ami tele volt kakasok kukorékolásával, zuhogó esőtől elázott ruhákkal, naptól leégett bőrrel, hajnalig tartó beszélgetésekkel, nagy és hosszú utazásokkal (főleg, ha valaki a napokban Szolnokon keresztül ment a MÁV-val).

Eltelt hát a nyár. Sokan feltöltődtünk és sokan lemerültünk, kimerültünk, elmerültünk… Feltöltődtünk lelkileg a KRISZ által szervezett ifjúsági heteken, a családi napon és egyéb keresztyén táborokban, egy-egy különlegesebb vasárnapi alkalmon, gyönyörű esküvőn, vízparton, a virágillattal megtelt szép udvaron.

Megteltünk a zamatos gyümölcsök édes levétől és olykor a frissen sült, roppanós lángosoktól. Az utazások ugyanakkor ki is merítettek bennünket: felszállás, átszállás, leszállás – és elölről megint. A nyári munkák és rossz, elszomorító hírek pedig lemerítettek. Ilyenkor viszont jó volt elmerülni a Tisza vizében, a nyár selymes levegőjében és Istenünk igéjében. Ez mind emlékeinkben marad.

Erotikus naplemente

Eltelt a nyár, de sok nyomot hagyott maga után. Nem kell megfeledkeznünk arról a sok szép élményről, amit adott: a finom illatokról és ételekről, a gyönyörű tájak látványáról. És nem kell megfeledkeznünk Istenünk igéjéről, arról, amit Tőle tanultunk, amit Ő adott nekünk, hiszen nemcsak múlandó földi kincseket kaptunk, hanem – hiszem, hogy – mennyei kincsekkel is gazdagodtunk. Markoljunk hát bele ennek a csodás évszaknak az örömeibe, kincseibe, és lendüljünk neki a következő évnek!

Így kívánunk minden TeSónak eredményekkel teli, Istentől megáldott új tanévet!

Zilahi Réka

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .