Számomra a karácsonyhoz hozzátartozik Georg Friedrich Handel Messiás című oratóriuma. Ennek a műnek a különlegességét nemcsak a gyönyörű összhangokkal rendelkező, szólamokat egymásra feleltető barokk kompozíció adja, hanem az is, hogy a mű szövege kizárólag bibliai igékből áll, minden értelmezés nélkül, egymás mellé téve az ószövetségi üdvígéreteket és az evangéliumi tudósítást.

Ha valaki nem is keres utána ennek az alkotásnak, akkor is van egy rész, amit rengeteg helyen hallhatott már. Ez a híres Hallelujah-kórus. Maga a „hallelujah” szó egy bibliai héber szóösszetétel, egy kis értelmezéssel leginkább úgy lehetne parafrazálni, hogy „dicsőítsétek az Élő Istent”. A szöveg többi része arról szól, hogy a nekünk adatott Gyermek a Mindenható Isten, aki uralkodik, a Királyok Királya és Uraknak Ura, akinek uralkodása örökké tart majd (ld. Ézs 9,5-6).

Karácsony első napján ezt a zeneművet egy olyan környezetben láthatjuk, ami kicsit szokatlan és váratlan, nem a pláza étkező részének közepén számítunk arra, hogy felzendül a Mindenható dicsérete. Mégis, 2010 novemberében egy lelkes csapat úgy döntött, hogy szeretnék mássá tenni a bevásárlóközpont átlagos ebédidejét éneklésükkel.

A számomra kedves zene és szöveg mellett mindig elgondolkodtat az előadásmód és a helyválasztás, ahol ezt a kórusművet előadták. Egészen addig, amíg fel nem zendül a tenor hangja, a kórus tagjai rejtve maradnak, ugyanúgy viselkednek, mint a beavatatlanok. Azonban az első dicsőítő hang után mindenki felfedi magát és elénekli a szerepét a nagy egészben. A többiek pedig csodálkoznak, videóznak, vagy gyönyörködnek az előadásban.

Azok, akik az Urat dicsőítik, rejtve maradtak Betlehem mezőin azon a kozmikus jelentőségű éjszakán. A pásztorok és a bölcsek nem egy templomi, hanem egy mennyei istentisztelet keretében kapcsolódtak be a dicsőítésbe. Együtt imádták a Fiút egy istállóban, ahol se addig, se azután nem volt istentisztelet. A Fiú pedig, aki a világ szemétdombjára született, mosolygott rájuk.

Ezen az ünnepen az énekhangodtól függetlenül te is beléphetsz a teremtett világ kórusába. Sőt, lehet te lehetsz majd az a hang, ami másokat is dicsőítésre indít. Te is lehetnél az, aki a családoddal egyszerű szavakkal, röviden hálát adsz a Testetöltés csodájáért. Te is lehetnél az, akinek ragadós békessége és öröme van ezen az ünnepen. Te is lehetnél az, aki megosztod a hittapasztalataid és a mosolyod azokkal, akik talán a szürkeségükbe, szomorúságukba, egykedvűségükbe burkolóznak körülötted.

Foglald el a Mennyei Karmester által kijelölt helyed, dicsőítsd őt ezen az ünnepen!

Laskoti Zoltán

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .