A napokban – egészen pontosan február 17-én – ünnepeljük, ünnepeltük a TeSó blog működésének nyolcadik évfordulóját. Sok-sok írás, jó néhány szerzői válság, nagyszerű hangulatú találkozások, rengeteg háttérmunkát igénylő offline rendezvények és még sorolhatnám, hogy mi minden áll már mögöttünk, és Isten áldását kérve a munkánkra azt remélem, hogy előttünk is jó néhány kaland áll még. De ha már születésnap, akkor ajándékozás. Csak most úgy gondoltuk, hogy legyen a szülinapos az ajándékozó.

Nyolcadik évfordulónkra összegyűjtöttünk nyolc szervezetet, amelyek kedvesek a szívünknek. A blog írói közül ki-ki választott egy jótékonysági szervezetet, amelynek a működését támogatásra érdemesnek tartja, hogy aztán mi magunk is támogassuk a munkájukat, de az olvasókat is arra bíztassuk, hogy fontolják meg az adományozást a lenti célokra. Amint azt a kedves olvasó bizonyára tudja, kis csapatunk valamennyi tagja kárpátaljai származású, ha a többség most épp nem is ott tartózkodik. Nem véletlen tehát, hogy a mi céladományaink többnyire valamilyen módon Kárpátalja felé irányulnak. És ez nemcsak azért van így, mert mindnyájunk számára kedves ez a vidék, hanem azért is, mert tapasztalatból tudjuk, hogy ha valahol elkél a segítség, akkor itt biztosan. De Istennek hála, tenni akarásból és jó emberekből sincs hiány errefelé, így nem volt nehéz olyan kezdeményezéseket választani, amelyek mögött elkötelezett, áldozatkész emberek állnak, és amelyek támogatását mindenkinek jó szívvel ajánlani tudjuk.

Mellesleg hamarosan az adónk 1%-áról is nyilatkoznunk kell, ekkor is eszünkbe juthatnak majd a lenti szervezetek is (persze csak a Magyarországon működők).

1. Kőszikla Alapítvány

Az alapítvány missziója ukrajnai és romániai beteg gyerekek és felnőttek magyarországi orvosi kezelésének megszervezése és segítség a finanszírozásban. Ezt kiegészítendő, működtetnek egy otthont Debrecenben, ahol ezeknek a betegeknek és kísérőiknek szállást biztosítanak a kezelés időtartamára. Kárpátaljai magyar református körökben nehezen találni olyat, akinek legalább egy közeli ismerősének, rokonának ne segített volna már az alapítvány, amelynek munkája, ismerve a kárpátaljai kórházak állapotát, felszereltségét – felbecsülhetetlen azok számára, akik súlyos betegségben találják magukat. Kárpátaljaiak számára pedig sokszor az egyetlen esélyt jelenti a gyógyulásra. Ez nem egy hatalmas szervezet, rengeteg önkéntessel országszerte vagy állandó, biztos bevételforrásokkal. Hanem egy olyan kezdeményezés, amelyet sokszor szintén kispénzű emberek jóindulata, tenni akarása és elsősorban az Isten áldása tart életben.

Magyarországi bankszámla szám: 11738008-20183035
Külföldről: SWIFT Code: OTPVHUHB, IBAN: HU82 11738008 20183035 00000000
Adószám 1%-hoz: 19124588-1-09

2. KEGYES – Kárpátaljai Elfelejtett Gyermekek Segítése Jótékonysági Alapítvány

A szeretet megtapasztalása minden gyermek számára nélkülözhetetlen, mégis vannak, akiknek ez nem adatik meg. Kárpátalján évente több kisgyermeket hagynak magára szüleik a helyi kórházakban. Ezeknek az „elfelejtett” gyermekeknek a megsegítését tűzte ki célul a KEGYES, vagyis a Kárpátaljai Elfelejtett Gyermekek Segítése Jótékonysági Alapítvány. Az öt évvel ezelőtt indult kezdeményezés nyomán az Alapítvány munkatársai mára két kórházban (Munkácson és Nagyszőlősön) napi rendszerességgel látják el ezeket a kicsiny gyermekeket, gondoskodnak róluk, játszanak velük, fejlesztik őket, és sok esetben biztosítják a gyógyulásukhoz szükséges gyógyszereket. Az Alapítvány folyamatosan újabb és újabb terveket valósít meg, ezekkel pedig könnyebbé, szebbé és kétségkívül boldogabbá tudják tenni ezeknek a csöppségeknek a mindennapjait. Mivel a kezdeményezés egy civil összefogás eredménye, így tevékenységük mögött egyszerű, hétköznapi emberek állnak, akik adományaikkal támogatják ezt a nemes munkát. Az Alapítvány munkatársai egy Facebook-csoportban (https://www.facebook.com/groups/elfelejtve) tartják a kapcsolatot az adományozóikkal, akiket folyamatosan és transzparensen tájékoztatnak a tevékenységükről, ezáltal pedig lehetővé teszik, hogy az érintettek értesüljenek arról, hogy mi lesz az adományuk sorsa, megismerhessék a támogatott kicsik sokszor végtelenül szomorú történetét, és persze azt is, hogy a KEGYES munkájának hála hogyan lesznek boldogabbak, egészségesebbek. Nem kérdéses, hogy így létrehoztak egy olyan közösséget, amelynek túlzás nélkül együtt dobban a szíve, együtt akarnak segíteni az érintett gyermekek sorsát megváltoztatni, jobbá tenni.

Ha Te is szeretnéd a KEGYES munkáját támogatni, akkor a lenti módon megteheted:

Ukrajnai számlára a következő adatokkal utalhatsz:

Одержувач: БО "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД "КЕДЕШ"
Код одержувача: 43728975
IBAN Рахунок №: UA163005280000026006000006323
Реквізити банку: АТ "ОТП БАНК", Україна, 01033, м. Київ, вул. Жилянська, 43.
Ідент. код за ЄДРПОУ: 21685166
МФО 300528
Призначення платежу: adományod konkrét célja UKRÁNUL.

Magyarországi bankszámlaszám: 11744003-21446562 (megjegyzésben fel kell tüntetni: „KEGYES”)

3. Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Alapítvány

A Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Alapítvány Ukrajnában még szinte ismeretlen otthoni beteggondozó szolgálatot indított több kárpátaljai településen, ahol igyekszik megoldást keresni a gondoskodást igénylő elesettek problémáira. Képzett ápolók és szociális gondozók viselik gondját az egyedül maradt időseknek, vagy az önellátásra nem vagy csak részben képes betegeknek. Mivel a betegellátás a szükséget szenvedők saját otthonában, családias és ismerős környezetben történik, a gyógyulási folyamat is gyorsabb. A szolgálatban résztvevő szakemberek a családokat is segítik a beteg gondozásához szükséges tanácsadással, konzultációval. A gondozás része, hogy az alapítvány lehetőségeihez mérten igyekszik egészségügyi eszközöket is biztosítani a gondozottak számára. Ezeknek a beszerzése minden hónapban komoly kiadást jelent, ezért minden segítségre, adományra szükség van.

Elérhetőségük: diakonia.karpatalja@gmail.com, +380 66 046 4647.
Ukrán számlaszám: UKREXIM Bank, Uzhgorod, MФO 322313, UA 9532 2313 0000 0260 0400 0017 386

4. Kárpátaljai Református Egyházkerület Jótékonysági Alapítványa

Ha röviden jellemeznünk kellene ezt az alapítványt, azt mondhatnánk, hogy itt fut össze minden, ami kárpátaljai és református. A Jótékonysági Alapítvány átfogóan támogatja a 3 egyházi fenntartású líceumot, a Kárpátaljai Református Diakóniai Osztályt, a csongori Bethesda szenvedélybeteg-mentő missziót és a gyülekezetekben folyó diakóniai munkát. Ez az alapítvány az, amely a legrövidebb időn belül segít, ha valamilyen hirtelen tragédia vagy természeti csapás történik, ők közvetítik a befogadott támogatásokat direkt módon a címzetteknek.

Обласний Благодійний Фонд Управління Закарпатської Реформатської Церкви
Kárpátaljai Református Egyház Jótékonysági Alapítványa
Pénzintézet neve: UKREXIMBANK
Folyószámla szám: UA 46 3223 1300 0002 6003 0000 1723 5
Swift kód: EXBSUAUX

Elérhetőségük: orban.janaerzsebet@gmail.com (Gazdasági vezető)

5. Palánta Sorsfordító Alapítvány

Amit az élő Isten elvégezhet az emberi szívben, az minden mást felülhalad. Ehhez azonban szükségszerű, hogy az embereknek hallják a Biblia szavát. Az alapítvány fő célkitűzése a Biblia üzenetének továbbadása. A misszió munkája országos méretű, sőt a határon túli gyermekekhez, pedagógusokhoz is elér. Tevékenysége igen szerteágazó. Bábdarabjaikat gyerekek tízezrei látják karácsonykor és húsvétkor. Kiadványai évente több mint 50 000 gyermekhez jutnak el ingyenes ajándékként. Tizenévesek számára prevenciós és önismereti foglalkozásokat tartanak tanórák, egészségnapok keretén belül.

Ami pedig az egyik leglátványosabb területet jelenti, az a bábmisszió. Kárpátalján egy ideje már nemcsak húsvétkor és karácsonykor lehet találkozni bábosokkal, egyre több mesefeldolgozás is megjelenik a tevékenységük révén. És nemcsak magyar nyelven, hanem ukránul is. Nagyon sokat jelent ebben a munkában a gyülekezetek háttérmunkája, fizikai-anyagi-lelki támogatása. Ugyanakkor, mint ahogy az a Palánta egészére igaz, sokszor pont az özvegyasszonyok két fillérjei lendítik tovább a munkát. Akinek a közelében van ilyen bábcsoport, annak megsúgom: a járművek üzemanyaggal mennek, a bábeszközök pénzbe kerülnek, a bábcsoportok tagjainak hasznosak a közös étkezések. És ne fukarkodjatok a visszajelzésekkel, nagyon sokat tudnak jelenteni a bátorító szavak.

Bővebben: www.palantamisszio.hu
PalántaMese csatorna: www.youtube.com/c/PalántaMese

Magyarországi bankszámlaszám: 10400205- 02010397-00000000, (K&H Bank)
Külföldről történő utaláshoz: IBAN: HU93 1040 0205 0201 0397 0000 0000 (K&H Bank)
SWIFT/ BIC: OKHBHUHB
Társadalmi 1%: Palánta Sorsfordító Alapítvány, adószám: 18168042-1-42
Egyházi 1%: TEKK Egyesület, technikai szám: 0121

6. Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet

Egy kicsit talán „hazabeszélés”, hogy a TeSó blog ernyőszervezetének a támogatására buzdítunk, de az az igazság, hogy mi magunk is tényleg sokat köszönhetünk a KRISZ-nek. „Amikor még fiatalok voltunk”, mindnyájan KRISZ-es nyári táborokban, csendes napokon, szövetségi alkalmakon, hitmélyítő hétvégéken szocializálódtunk és kerültünk kapcsolatba más Istenhívő fiatalokkal, amely, mondanunk sem kell, óriási segítség egy fiatal keresztyén identitásának alakulásában. A KRISZ ma is aktív, örömmel látjuk, hogy lelkes fiatal csapattal működik, mindig meg tud újulni, és Isten segítségével, a demográfiai krízis ellenére is egy új generáció keresztyén nevelésében vesz részt. Talán mindig kevesebből gazdálkodva, mint a hasonló magyarországi szervezetek, de annál nagyobb odaadással munkálkodva.

A KRISZ ukrán számlaszáma:
МГО “КРІС”
Код ЄДРПОУ 26212194
П/р: 26002000016981, Укрексімбанк, м. Ужгород
МФО 322313
SWIFT code: EXBSUAUX

Magyar számlaszám: 11744003-21446562 (OTP bank)

7. Sámuel Alapítvány

2001 őszén az akkor induló Sámuel Alapítvány munkatársaival jártam végig a szőlősi kórház gyerekosztályát. Egy életre meghatározta bennem azt, ahogyan a családokra nézek. Meg azokra a hősökre, akik 6-8 gyermeket fogadnak a családjukba, legyenek akár nevelőszülők, akár testvérek. Élet és lélekmentés az, amit ők végeznek, a szó mindenféle értelmében. Egy ilyen vállalást segíteni pár órányi önkéntes munkával, egy (jó nagy) tálca süteménnyel vagy akár csak néhány bátorító gesztussal már önmagában is ajándék. És nem csupán a jótékonyság miatt. Csudaértékes emberekkel lehet így találkozni, akik egy életre bevésődnek a szívünkbe.

Anyagi felajánlásokat egy kiválasztott gyermekre vagy éppen a Sámuel Alapítványra vonatkozóan az alapítvány irodájában készpénzes formában is lehet tenni, vagy akár bankon keresztül.

Belföldi utalás esetén:
Берегівський Районний Благодійний Фонд "ШАМУЕЛ"
Код: 26099160
АТ ,,Укрексімбанк” (м. Київ)
IBAN: UA 56 3223 1300000 26009000017433
Nemzetközi utalás esetén:
Берегівський Районний Благодійний Фонд "ШАМУЕЛ"
Kód: 26099160
JSC "COMINVESTBANK" UZHHOROD, UKRAINE
SWIFT: KOOPUAUX
IBAN: UA 14 3122 4800000 26000041141254

8. Nefelejcs Fogyatékkal Élők Oktató és Fejlesztő Központja

A kárpátaljai Mezőváriban működő központ azt a küldetést vállalta magára, hogy a környék fogyatékkal élő gyermekeit és fiatal felnőtteit felkarolja és számukra fejlesztő foglalkozásokat biztosítson. Kárpátalján, és általában Ukrajnában is a különleges nevelési igényű gyermekeknek egyébként nem sok hasonló lehetőségük van, az állami ellátórendszer e tekintetben szinte teljesen működésképtelen. A központba főleg fejlődésben, tanulásban visszamaradt gyerekek járnak, de vannak közöttük autisták, spektrumzavaros gyerekek, illetve olyanok is, akik halmozott problémákkal küzdenek, testi-szellemi rendellenességgel egyszerre. Sok az oxigénhiánnyal született gyermek, továbbá van izomsorvadással, epilepsziával, cerebrális parézissel, illetve a koraszülöttség következményeivel stb. küzdő gyerek is az ellátottak között. A központban dolgozó szakemberek heti három alkalommal csoportos fejlesztő foglalkozásokat tartanak, hetente kétszer pedig egyéni fejlesztést. A szülők és gyermekek számára ingyenes foglalkozások része a fény- és hidroterápia, valamint újdonságként már az állatasszisztált terápia is elérhető.

A Nefelejcset a Kárpátaljai Református Egyház Jótékonysági Alapítványán keresztül lehet támogatni, a közleménybe írjuk oda, hogy Nefelejcs
Pénzintézet neve: UKREXIMBANK
Folyószámla szám: UA 46 3223 1300 0002 6003 0000 1723 5
Swift kód: EXBSUAUX

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .