„Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban.” (Gal 3,28)

Manapság menő furának lenni. Mindenki különlegesnek és egyéniségnek szeretne látszani, és lassan az tűnik ki az egyéniségek megkülönböztethetetlen tömegéből, aki nem akar annak öltözni. Minél feltűnőbb, minél egyedibb vagy, ruhád, sminked, hajad, stílusod minél inkább tükrözi a személyiséged különlegességét, te is annál értékesebb vagy.

Valamilyen formában ez igaz is, egyedi személyiségjegyeink, különbözőségeink adottak. Azonban sajnos ezek nem csak megkülönböztetnek, hanem el is választanak minket. Ujjal mutogatunk egymásra. Ő liberális, a másik meg konzervatív. Azok ott ezt a pártot támogatják, ők meg azt. Politikai nézetek családokat és kapcsolatokat tesznek tönkre. Vallási különbözőségek is éket vernek közénk, mint ahogyan a pénztárcánk vastagsága, a házunk, az autónk, a szexuális irányultságunk, a véleményünk, a hozzáállásunk, az ízlésünk is ezt teszi. Döntéseink is csak elhatárolnak minket egymástól. Aki nem úgy gondolkodik, mint mi, azt sajnos hajlamosak vagyunk lenézni és utálni. Nem azt figyeljük, hogy mi köt össze bennünket, hanem hogy mi az, ami elválaszt.

Az igénk mégis azt mondja, hogy Krisztusban nincs semmi különbség, hiszen mindenki értékes. Isten előtt ugyanannyit ér a bűnös parázna, mint a tiszta életű szent. Ő szereti a bűnös embert, függetlenül attól, hogy tíz vagy tízezer bűne van. Ahogy Pál írta a galatáknak: mi mindnyájan egyek (és egyenlők) vagyunk. Nem számít semmilyen külsődleges vagy jellembeli eltérés, nem számít, hogy ki gazdag vagy ki szegény, nem számít, hogy ki kit szeret és ki kire szavaz, mert Krisztusban egyek vagyunk. Ő nem tesz különbséget közöttünk.  

Ez a különbség – Közte és köztünk.

Keresztyén Eszter

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .