Nem először fenyegetnek minket ukrán szélsőségesek. Mindeddig ezek csak fenyegetések maradtak, de a gyűlölködők egyre keményebb szavakat használnak, egyre durvább üzeneteket kapunk. „…vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni” (forrás: MTI) – üzenik. Vannak, akik nem hisznek nekik, mások nyugtalanok, és akadnak, akik megijedtek. Sok érzés kavarog most bennünk, magyarokban. Egy anyuka például nemrég amiatt keresett fel, hogy merje-e elengedni a gyerekét egy református alkalomra? Nem pont akkor fognak-e megtámadni minket?

E megfélemlítésről és az erről szóló híradásokról Eszter könyve jut eszembe a Bibliából. A zsidó nép életének azt a szakaszát mutatja be, amikor halálos fenyegetést kaptak, sőt törvényesen halálra ítélték őket. Az akkori perzsa király hivatalos, pecséttel ellátott utasítást adott a kiirtásukra. Talán ma is vannak, akik szerint a jelenlegi politikai helyzet nem áll messze ettől a helyzettől.

Mit lehet tenni, amikor erős gyűlölet vesz körül minket? Eszter könyvében van jó megoldás a helyzetre. Előre szólok, ehhez nagyfokú nyitottság és nem kevés bizalom kell. De nekik bejött, rajtuk segített – hiszem, hogy rajtunk is fog.

Amikor a zsidók elolvasták a kivégzésükről szóló királyi parancsot (Eszt 3,13–14), az egész nép böjtölt, sírt, zsákruhát vett magára és hamuba ült. Ez a furcsa szokás az Isten előtti teljes megalázkodást jelentette. Azt, hogy teljesen Istenre bízták magukat, csak tőle vártak segítséget, senki és semmi másban nem bíztak. A böjt pedig a teljes Istenhez fordulást jelentette: kifejezték, hogy hajlandók bármit megtenni, teljesen engedelmeskedni Isten akaratának, csak segítsen rajtuk.

A zsidó származású Eszter királyné sem volt kivétel. Ő is három napig, megállás nélkül böjtölt a többiekkel együtt. Eredményes volt-e ez a módszer? Igen. Az emberileg megmásíthatatlan, visszavonhatatlan halálos ítéletet Isten úgy tudta alakítani, hogy a zsidókat mégsem irtották ki. Sőt komoly győzelmet arattak az ellenségen. A fő agresszort, Hámánt pedig utolérte Isten haragja, és gyötrelmes halála volt.

Vajon beválhat-e ez a bibliai módszer nekünk is itt, ma, Kárpátalján? Aki élt már meg csodát, tapasztalta már meg Isten hatalmát, az tudja, hogy erre a kérdésre is igen a válasz. Látjuk, hogy a rendfenntartó szervekben és az ország vezetőségében nem igazán bízhatunk. A nemzetközi politika igyekezni látszik, de messze van a megoldástól. Egyedül Isten igéje örök, és csak Ő elég hatalmas ahhoz, hogy a gyilkos indulatokat megállítsa.

A tét nem kicsi. Talán nem mindenki ijedt meg a fenyegetésektől – de mi van, ha nem viccelnek? A zsidókat kivégezték volna a tizenkettedik hónap tizenharmadik napján, ha nem fordulnak Istenhez, és Ő nem segít rajtuk. A végső kérdés ez: vajon időben fordul-e oda a kárpátaljai magyarság teljes odaadással és megalázkodással Istenhez?

Balázs Antal

2 hozzászólás

  1. Nézzétek már meg azt az állítólagos mti által emlegetett levelet. Aki nem aludta át az összes ukrán nyelv óráját az iskolában, annak fel kell tűnjön, hogy azt nem ukrán ember írta.

  2. Soos Endre

    ORBÁN UKRÁN ELLENES POLITIKÁJA VEZETETT IDE! AZ OTT ÉLŐ MAGYARSÁG ISSZA ENNEK A LEVÉT.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .