Amikor elkezdtem agyalni azon, hogy mit fogok írni mára, még minden egyszerű volt. Gondoltam, puffogtatok néhány közhelyet az ünnep közelségéről, a várakozás és a készülődés fáradalmairól. Aztán történt valami. Valami, ami meglepett és felkészületlenül ért. Ha kíváncsi vagy rá, olvass tovább – ha nem, talán itt is abbahagyhatod.

Tudjátok, van ez a mosogatás. Egy felettesem, akit nagyon szeretek, egyszer a lelkemre kötötte, hogy minden reggel tizenöt percet mosogassak, mert megtehetem, és ezzel tehermentesítem a családom. A tanácsot megfogadtam, azonban a mosatlan így is túlnő rajtam. Napról napra vannak edények, amelyeket piszkosan kell a mosogatóban hagynom, mert rohanok. Így a mosatlan a lelkiismeret szimbóluma lett számomra, amely hazavár, amely vádol, amely elől futhatsz, de senki más nem teszi rendbe helyetted. Undi dolog.

És eljött az a hétfő, amelyet több dolog is emlékezetessé tett. A mosatlan a helyén, halomban. De amikor bementem, hogy elmosogassak, nem találtam sehol. Valaki segített nekem, elmosogatott helyettem. TeSó, csak remélni tudom, hogy érezted már valaha úgy, hogy feltétlenül, a mocskosságaiddal együtt is szeretnek. Én ott ezt éreztem. Az elkövetőt nem volt nehéz azonosítani, de mégis sokkolt, hogy valaki magára vállalta azt, amihez én csak igen vonakodva nyúltam hozzá. Mint mondtam, meglepett és felkészületlenül ért.

Mi lenne, ha Isten ma így keresne meg? Meglepne és felkészületlenül érne? Mi lenne, ha a mosatlan bűneid, dolgaid egyszerre rendbe tenné valaki, akire nem is számítottál? Nagyon rossz meglepetés lenne vagy épp ellenkezőleg? Kedves olvasóm, én ma két dologra kérlek. Az első az, hogy rögtön a poszt olvasása után állj fel, és menj a konyhába. Nézz körül: van-e mosogatnivaló? És legyen az csak egy kiskanál, egy kávéscsésze, vagy akár rakásnyi mocskos edény, kérlek, mosogasd el – valaki helyett. Az édesanyád, a párod helyett. Miközben pedig mosogatsz, adj hálát, hogy van Valaki, aki a te életed piszkos dolgaihoz is hozzányúlt, megtisztított. Talán ez a kedvesség lesz az, amely az ünnep előtt megnyeri a szeretteid szívét.

Bevállalod a mosogatást, mert téged Jézus megmosott? 🙂

Laskoti Zoltán

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .