Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával, és így az embernek ellensége lesz a háza népe. (Máté 10, 34-36)

A békesség ünnepének holdudvarában egy jézustalannak tűnő, szokatlan kijelentéssel sokkolja akkori és mostani hallgatóit a Mester. Azt hozza el, amit a legkevésbé várnak tőle: kardot, meghasonlást, szembeállást. Kapcsolati viharokat családon belül, amik sokszor kitörnek az ünnepeken, és amiken minden ügyességünket kihasználva próbálunk átevickélni. Váratlan, ahogy Jézus mégis belevisz minket ezekbe a helyzetekbe.

Azért beszél ilyen élesen, mert szolgálata nem elsimítja a különbségeket ember és ember között, hanem éppenséggel felnagyítja. Jézus az a töréspont, ahol el kell válnia a zsidóság és a keresztyénség közös útjának, hiszen nem maradhatnak egy közösség. Valóban élet-halál kérdés a Jézusra adott válasz: az engedelmesség és elfogadás, vagy lázadás és hitetlenség.

Sokáig úgy gondoltam, a keresztyéneket mindenki szereti, hiszen senkinek nem akarnak rosszat és sokat használnak környezetüknek. Keresztyénné kellett lennem, hogy meglássam, ez nem így van. Harc magammal és a környezetemmel is a hit útján való haladás. Ezért lehet a keresztyénség története folyamatos szembenállás és üldöztetés krónikája. Jézus pedig előre szól: készüljetek fel, az olcsó és hazug béke helyett harcotok lesz a földön

Tudsz-e hinni abban a Jézusban, akit Ézsaiás a Békesség Fejedelmeként nevez, mégis harcot hoz az életedbe? Látod-e, hogy téged is harcra késztet a saját vétkeid, akár környezeted ellen is, mikor nem békélteti meg és nem simítja el a bűnt, hanem néven nevezi és szenved érte? Vállalod-e az Ő követésének útját a másokkal való szembenállás és meghasonlás árán is?

Jézus harcot és kardot hozott, de ígéretet is tesz: „Aki győz, azt öltöztetik fehér ruhába, annak a nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem vallást teszek nevéről az én Atyám előtt és angyalai előtt”. (Jel 3,5)

Boldog, aki a győztes csapatban harcol vele.

Laskoti Zoltán

 

← Vissza a naptárba

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .