Kemek_Hidja_1_filmtrailer [234486]

Gondolatok a Kémek hídja c. amerikai dráma alapján (Bridge of Spies, 2015)

Vigyázat, spoilerveszély!

Steven Spielberg, Coen fivérek, Tom Hanks és az immár Oscar-díjas Mark Rylance – csak, hogy néhány nevet említsünk a Kémek hídja című dráma kapcsán. Tom Hanks filmjei egyébként is figyelmet érdemelnek, de a Spielberggel közös alkotások alapművek (Kapj el, ha tudsz, Ryan közlegény megmentése, Terminál). A Kémek hídja egy a hidegháború idején történt valós eseményt dolgoz fel: amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió is azon dolgozott, hogy minél több információt szerezzen meg az ellenfélről. A klasszikus kémfilmektől azonban jelentősen eltér ez a film, hiszen itt a kitartás, az emberség, az empátia kap főszerepet, és nem a csodafegyverek, az akciójelenetek meg a technikai bravúrok.

A film „alig” 140 perces, de érdemes végignézni – főképp azok számára, akik érdeklődnek a hidegháborús idők és a történelmi események iránt. A rendező igyekezett korhű képet festeni, azonban sokkal fontosabb, hogy olyan fontos kérdést feszeget, amely ma is aktuális: hogyan kell viselkedni az ellenséggel, aki maga is emberből van, és tetteire jogosan magyarázható indítékok léteznek? A történet szerint elfognak egy szovjet kémet (Rudolf Abel) az USA területén, akinek bírósági peréhez amerikai ügyvédet, James B. Donovant rendelik ki. Egy olyan ügyvédet, aki igyekszik valóban pártatlanul cselekedni és ügyfele érdekeit figyelembe venni, még ha emiatt közutálat tárgya lesz is az egész országban. Ténykedésének köszönhetően Abelt nem halálra ítélik, hanem hosszú ideig börtönbe zárják. Ennek néhány év múlva lesz fontos jelentősége, amikor egy Németországban elfogott amerikai pilótát szeretnének kicserélni a büntetését töltő szovjet kémre. Donovant hívják segítségül a cseretárgyalásokhoz, aki komoly veszélyt vállal azzal, hogy Kelet-Németországba utazik és egyezkedni próbál.

Tom Hanks is Brooklyn lawyer James Donovan and Mark Rylance is Rudolf Abel, a Soviet spy arrested in the U.S. in the dramatic thriller BRIDGE OF SPIES, directed by Steven Spielberg.

A berlini fal megosztó jellege, a hidegháborús hisztéria, az akkori politikai helyzetből fakadó emberi viselkedés és sok egyéb izgalmas, hiteles jelenet tárul elénk. Ki kell emelnünk azonban Rudolf Abelt, aki a körülötte zajló félelmetes események ellenére is hihetetlen hidegvérrel, már-már sztoikus nyugalommal fogadja a fejleményeket. (Nem véletlen, hogy a színészt Oscar-díjjal tüntették ki ezért a szerepért!) Ügyvédje többször is rákérdez, főképp a bírósági ítélet elhangzása előtt, hogy „nem aggódik?” Abel mindig ugyanazt feleli: „miért, használna?”

Tesó, nem tudom, te hogy vagy az aggódással, de ez valami olyan érzés, amit nem lehet csak úgy elnyomni azért, mert nem használ. Benne van a jövőtől, az ismeretlentől való minden félelmünk. Nem tudhatjuk, hogy Abel miért nem mutatta az aggódás jeleit. Ám ha saját életünkre tekintve megállunk, talán meglátjuk a biztonsági felszerelésünket: ott van velünk az Isten gondviselése. Ha fejest ugrunk az ismeretlenbe, bízva az Úr megtartó erejében, akkor nincs miért aggódni. Egyébként sem használna semmit.

„Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Mt. 6,34)

Nigriny-Demeter Adrienn

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .