„Uram, te megvizsgálsz, és ismersz engem…”(Zsolt. 139,1)

Olyan Istenünk van, akit ennek az igének a fényében egy orvoshoz a legkönnyebb hasonlítani. Az orvosnak az a dolga, hogy megvizsgáljon, kiszűrje a betegséget, megelőzze. Olyan kár, hogy csak akkor megy orvoshoz valaki, ha már beteg. Egyes országokban járnak az emberek szűrővizsgálatokra és sokszor megelőzik a betegséget. Egy orvos az első pillantásra l nem tudja megállapítani, mi a baj (ezt csak a szélhámos kuruzslók tudják) -egy orvos megvizsgál. Valamikor ez fájdalmas, de szükséges, mert  így derül ki a baj, amit aztán követ a kezelés.

Van nekünk egy Áldott Orvosunk, aki Őt nem keresi, az olyan, mint a beteg, aki  nem jár a szűrővizsgálatokra, és így lehetséges, hogy mire észbe kap, már késő lesz. Ne értsük félre: Istennél sohasem késő, nincs az a testi és lelki baj, amit ne tudna meggyógyítani, de ha valaki eltékozolja fiatalkorát, testi-lelki egészségét, az mit remél? Mit vár az Istentől az, aki csak akkor megy hozzá, ha baj van? Isten inkább megelőzni szereti a bajt:megvizsgál, és megmondja, mit csinálj, hogyan óvd a lelki egészséged. Az Igével, mint egy röntgennel átvilágít és megmondja, hol a gond az életedben. Ugye éreztük, tapasztaltuk már ezt? Rátette az Isten a kezét a gyenge pontra: a parázna gondolatokra, az irigységre, a pénz szerelmére, a büszkeségre, a türelmetlenségre… Fájt? Fájnia kellett. Betegek voltunk. De az Úr gyógyulást adott.

Olyan Istenünk van, aki a fogantatásunktól kezdve ismer. Jól jegyezd meg: nem véletlen a születésed, nem véletlen, hogy kik a szüleid, hol élsz, milyen vagy. Isten tervének  szerves részét alkotod. Az Úr gondot fordított arraarra, hogy megalkossa a külsődet, aprólékosan megformálja a tulajdonságaidat. Ő adott neked édesapát, édesanyát, ha nem is vagy velük kibékülve. Akkor is, hogyha már nincsenek együtt.l. Ő ismer téged és a családodat. Még az örökletes betegségeidről is tud,Ő tudja, mi neked a jó, és tudja, mi a rossz. Ő rakott össze – Ő ismeri hozzád a „használati utasítást”. Nem véletlen, hogy akik nem olvasnak Bibliát, gyakran eljutnak arra a pontra, hogy nem tudják, miért élnek. Csak kérdezgetik, hogy mi a célja az életüknek, de sehol sem találják a választ a kérdésükre. Viszont ha valaki felveszi a Bibliát, elkezdi Istent kérdezgetni, az Ő igéjének fényében próbálja megismerni önmagát, az megtalálja a válaszokat.Isten a Biblián keresztül rámutat arra, hogy ez a megromlott emberi természet hogyan tud gyógyulni. Mert aki ismeri kicsit magát, az tudja, hogy van miben megjavulni – és ebben Isten kész is segíteni.

Csak engedd, hogy megvizsgáljon…

Sipos József

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .