12178_20090903_183543

Ünnepről írni a legnehezebb, különösen erről az ünnepről, a húsvétról. Mert ünnepeljük a feltámadást minden vasárnap; megéljük a nagypéntek keserűségét minden bűnbánatunkkor; úrvacsorás istentiszteleteinken a nagycsütörtöki vacsorára emlékezünk, de mégis évente egyszer várjuk, hogy hasadjon már a hajnal, és így köszönthessük egymást: Krisztus feltámadt.

Az eddigi legjobb húsvétomat Bukarestben éltem meg. Megrázó látvány volt, ahogy az ikonosztáz mögül előlépett a pópa a lánggal, amely a feltámadás örömhírét jelképezte, és amely villámgyorsan tovaterjedt a zsúfolt templomban. Aki csak tudott, odatülekedett, hogy közvetlenül a pópa által hozott láng gyújtsa meg az övét. Minden húsvét kegyelem: hogy nem gyúlnak ki az ortodox templomok, nem kap lángra az asszonyok kendője a gyöngéd tülekedésben, de lángra kap több ezer kanóc, és beborítja az utcát a gyertyafényderengés. Emlékszem, nagyon figyeltem, mit mond a pópa, hátha egy, csak egy gondolatot elkapok a román szövegből azon az egy néven túl, amely mindeneket egyesít. Lassan széledt szét a tömeg a tavaszi éjszakába, a tömeggel pedig ment az isteni szeretet melege házról házra. Én elfújtam a gyertyát, mielőtt a liftbe szálltam volna, de a nyolcadik (vagy tízedik? ki emlékszik már?..) emeletről jól láttam, ahogy egy-egy fénylő pont halad Bukarest sötét utcáin. „Krisztus feltámadt, valóban feltámadt” – üzente a gyertyalángderengés.

Sötét volt, írja János, még csak nem is derengett, amikor Mária, a magdalai, ment a sírhoz, ahová Jézus holttestét tették. Aztán elrohant lélekszakadva a tanítványokhoz, mert látta, hogy a kő nincs ott a sír előtt. Hosszú-hosszú idő, sok-sok futás kellett, mire Péter és vele János belépett az üres sírba, és látott, és hitt. A tanítványok között szívről szívre futott tovább a hír: a Mester nincs ott! Aztán valami mégis kioltotta a lángot… és Jézusnak személyesen kellet odalépnie hozzájuk, enni előttük, hogy higgyenek (hiszen egy szellem nem tud enni), de pünkösdig így is várniuk kellett azokra a lángnyelvekre, amelyek végleg lángba borították a világot.

Meggyulladunk, lángolunk, izzunk parázslunk, csendben füstölgünk… leégünk. Eloltja húsvéti lángolásunkat a locsolkodáshoz használt kúthideg víz, csendes füstölgéseink, szelességünk.

Miben más a húsvéti örömhír lángja, mint a világégéseké?

Ez a láng szelíd. Nem tömegeket lobbant lángra, hanem egyes embereket. Lélektől lélekig terjed, fénye nem vakító, pont arra elég, hogy látszódjanak a dolgok körvonalai a sötétben. A dolgok, tények, kapcsolatok nem elpusztulnak benne, hanem elkezdenek derengeni, látszani, érhetővé válni.

mc3a9cses

Van egy másik húsvét, amelyre tisztán emlékszem –tizenkét éve volt, nem sokkal előtte temettük el a nagyapámat. Álltunk a temetőben, ahol pár héttel azelőtt annyira zokogtam, hogy az egyik unokatestvérem rám szólt, hogy elég már a színházból, és hallgattuk a lelkészt prédikálni a feltámadásról. Sötét volt még bennem, akkor kezdett csak derengeni. Nagyon sok futás, értetlenkedés, sírás volt még hátra a lángra gyúlásig. Ma már, ha sírok is a szeretteimet eltemetve, a boldog feltámadás reménysége alatt teszem. Hiszem a test feltámadását.

Ti is, szeretett TeSók, talán megálltatok sír mellett pár héttel húsvét előtt. Láttatok sírni másokat, vagy ti magatok sírtatok, és nem tudtátok elmondani, hogy ez nem színház, ez a végesség szörnyű bizonysága itt, és a fájdalomé. A világégés fájdalmáé egy sokat szenvedett közösségben – nemhogy jobban látszana bármi, hanem egyre fojtogatóbb a füst, elborít mindent.

A jó hír, hogy ez a csöndes derengés, amely a feltámadás örömhíre ebben az eszeveszett világban, legyőzött minden világégést, minden halált. Jézus ebben az ünnepben mellétek lép, maga gyújtja lángra a szíveteket, hogy derengő fény legyetek a világégésben – mert az övéin mutatja meg dicsőségét az Úr, megvigasztalja őket, hogy másokat vigasztaljanak és lángra gyújtja őket, hogy utat mutassanak.

Krisztus feltámadt.
Valóban feltámadt.
Ragyogjatok, mint a világ világossága.

Bagdán Zsuzsanna

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .