Neked mi jut eszedbe arról a szóról, hogy szövetség? Talán Istennek az Ábrahámmal, Noéval vagy Mózessel kötött szövetsége, vagy épp számos más meghatározó esemény a Bibliában? Amint tanulmányozva a Szentírást sorra vesszük ezeket, láthatjuk, hogy Isten szövetségek által vitte véghez a megváltás csodáját.

A Bibliából ismert szövetség olyan kétoldalú ígéret, melynek feltételeit Isten határozza meg. Ezek a feltételek emberi ésszel olykor nehéznek tűnhetnek, beteljesítésük erőfeszítést igényel, de a hit és az engedelmesség felülmúlja az emberi erőt. Betartva az Úr feltételeit, cserébe áldásokat ígér nekünk.

Ha a református egyházunkban jelenlévő szövetségre, szövetségekre gondolok, akkor olyan fogadalmak jutnak az eszembe, mint a keresztelőn tett fogadalom a gyermek hitre nevelésére, a konfirmáción elhangzó „ígérem és fogadom”, és az úrvacsora, mellyel élve minden alkalommal megígérjük, hogy hálából egész életünket az Úrnak szenteljük. Mindegyikben nagyon komoly ígéretet tesz az ember Istennek, ezeket nem csak pár évre fogadjuk, hanem életünk végéig érvényben vannak. Amint azt már említettem, a fogadalmaink betartását gazdagon megáldja az Úr. Ha viszont megszegjük azokat, annak következményeivel is számolnunk kell.

A házasságkötés is egy szövetség, fogadalom két ember között, de ha jobban belegondolunk, inkább három szálon fut az egész, ugyanis társunk kezét fogva ígéretet teszünk egymásnak és Istennek. Az esküvők legmeghittebb pillanata ez. Mindenki boldog, szép és tökéletes ez a nap, viszont a neheze csak ezután következik. Betartani az eskü szavait egy életen át, hogy vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, el nem hagyom, segítőtársa leszek…, miközben jönnek olyan élethelyzetek, amikor ezek betartása bizony nem megy magától, Isten segítségül hívása és vezetése nélkül pedig könnyen megszeghető ígéretekké válnak.

Szeretni valakit nem csak érzés, az eufórikus állapot, a szerelem idővel megváltozik. Szeretni a társadat egy életen át: döntés. Viszont tudunk-e mi magunktól jó döntést hozni, például ilyen komoly dologban, hogy ki legyen a házastársunk? Én úgy hiszem, nem. Istentől kell elkérni a nekünk megfelelő embert, a hozzánk illőt, akivel az Ő terve szerinti családot alkotjuk meg. Aki mellett minden álarcunkat levéve önmagunk lehetünk, azt látva és szeretve a másikban, amit Isten alkotott. A hívő házasság egy alapkő, a gyermekeid öröksége, helyes értékrendjük kialakulásának sarokköve, a környezetednek is példa. A házasság önfeláldozás, amiben megszűnik az ÉN, és helyébe lép a MI: „lesznek ketten egy testé”. Egy hívő társ mellett ez nem valaminek az elvesztése, inkább egyfajta beteljesedés, egy szent akarat. Ugyanakkor ne gondolja senki, hogy a hívő házasságban nincsenek próbák, mélypontok, rossz döntések. Bizony vannak, hiszen nem kivétel a kísértő munkája alól senki és semmi. A különbség a megoldásban rejlik: amíg a hitetlen emberek a saját megoldásaikban bíznak, a hívő emberek a Mindenható útmutatását kérve harcolnak a megoldásért.

Sajnos olyan korban élünk, amiben a szövetség fogalma és betartása kezd kikopni. A Sátán minden erejével azon van, hogy az ember felrúgja az Istennek tett ígéretét, valami könnyebb és látszólag jobb dologgal csábítva el őt. Olyan hazugságokat suttog a fülünkbe, mint hogy te jobb társat érdemelsz, könnyebb életet, korlátok nélküliséget; vagy ellenkezőleg elhiteti veled, hogy túl kevés vagy, és nem érdemled meg, hogy szeressenek, jól bánjanak veled. Földi életünk végéig kísérteni fog, de ellenállhatsz neki Isten ígéreteibe kapaszkodva. A szövetség betartása keretek közé állít, és ez a keret hasonló egy védőkorláthoz, ami megállít akkor, amikor veszélyes előtted az út.

Egyesek hamar megtalálják az igazit, amíg másoknak erre többet kell várni. Ha te most ebben a várakozásban élve olvasod ezt az írást, ne lankadj meg az imádságban: Isten terve minden emberrel az, hogy boldog legyen. Ennek feltétele, hogy meg kell békülnünk az Ő szent és bölcs tervével.

A szövetség magába foglal tehát mindent: Isten bölcs tervét, féltő szeretetét, szabadító munkáját. Vedd hát te is komolyan a Neki tett ígéreteidet, és tapasztald meg általuk az Ő áldását már itt a földön!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .