Jézus megszületésének története mindig is megmozgatta azok lelkivilágát és fantáziáját, akik sosem elégedtek meg a bibliai történet meghallgatásával vagy elolvasásával. Ők voltak azok, akik feltették a kérdést: mi lett volna, ha én is ott vagyok az első karácsony éjszakáján? Ezeknek a művészeknek köszönhetjük népdalainkat, amikben elmondták, mennyivel jobb dolga lett volna Jézusnak, ha egy kicsit másabb földrajzi koordinátákon jön világra:

„Ó, ha Magyarországban,
Bicske mezővárosban
Jöttél volna világra,
Akadnál jobb országra”.

Egyik előző posztunkban olvashattatok arról, hogy az első keresztyének miként helyezték el Jézus születését, halálát, megváltó művét a saját élettörténetük keretein belül. Ma egy kortárs interpretációról szeretnék írni nektek, ami nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, mint Jézus születését a művészi szabadság és a bibliai parafrázis szabályainak tiszteletben tartásával áthozni 2012-be. Az elkészült interpretációval még teológusként találkoztam, akkoriban elég heves és szélsőséges indulatokat váltott ki a református felekezet berkein belül. Mondhatnám azt is, botrány tört ki abból, mennyire maivá, húsbavágóvá tette a karácsonyi történetet.

„A Fiú” projektről van szó, ami ma is elérhető az afiu.hu oldalon. Nem állítom, hogy mindenkinek emészthető alkotás, viszont komplex módon elemzi és hozza át Jézus születéstörténetének szereplőit, környezetét és hangulatát a jelenkorba (akkor is, ha a 11 év a digitális alkotások esetében már matuzsálemi kort jelent).

Ha ki kellene emelnem két okot, amiért én adventkor legalább egyszer meglátogatom ezt az oldalt, az első az lenne, hogy ez az ábrázolás nélkülöz minden olyan díszt és konzumkelléket, amit a karácsonnyal társítani szoktunk. Bevezet minket abba a keserves és szorult helyzetbe, amiben József és Mária volt, és amit sok esetben sajnos túlédesítünk elmondásunkban, ábrázolásunkban. Itt valóban húsba vág a valóság, ezért is írtam, hogy nem való mindenkinek az alkotás.

A második, amiért szeretem az oldalt végigpörgetni, az a rendszerezett tudásanyag és felkészültség, a háttérinformációk és az áhítatok, amik ugyanúgy a projekt részét képezik, mint a filmes anyag. Érdemes szemezgetni belőlük, ha az egészet nem is olvassuk végig.

Ha neked is jólesik néha félretenni a negédes karácsonyi popslágereket, ha szeretnél egy kicsit elgondolkodni azon, valóban mennyi mindent vállalt József, Mária és a Fiú azzal, hogy betöltötték szerepüket a Történetben, akkor számodra is ajánlom ezt az oldalt. Nem feltétlenül gyermekeknek készült tartalom, de a felnőtteket közelebb viheti a Fiúhoz. Tégy egy próbát és tapasztald meg, hogyan hat rád a történet!

Laskoti Zoltán

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .