Nagyon sok üzenetet, képeslapot kapunk az év első napjaiban, amelyekben sok esetben sablonosan „boldog új évet” kívánnak. De milyen a boldog év?

Amikor minden úgy alakul, ahogyan azt az év elején eltervezzük? Vagy amikor az év háromszázhatvanöt napjában csupa jó dolog történik velünk, semmilyen váratlan, rossz élmény? Valljuk be, ez eléggé szürreális elképzelés.
Téged mi tenne boldoggá 2021-ben? A Biblia azt írja: „Boldog ember az, aki az Úrba veti bizodalmát…” (Zsolt 40,5) 

A körülötted lévő dolgok, az életed megváltozhat néhány nap alatt, de Isten örökké ugyanaz, benne nincs változás – Őbenne mindig bízhatunk.

Olyan évet hagytunk magunk mögött, amelyben egy csapásra minden felborult, megváltozott. Ez a változás megtanított engem (és remélem téged is) jobban bízni Istenben, az Ő terveiben, és nem ragaszkodni görcsösen a saját elképzeléseimhez, amelyek sokszor nem is szolgálják a javamat.

Gyakran gondolkodom azon, vajon miért gondoljuk mi emberek, hogy jobban tudjuk, mi a jó nekünk, mint Az, Aki megalkotott, Aki már az anyaméhben ismert minket, és már születésünk előtt szeretett.

Sokan szívesen kitörölnék az emlékeikből a 2020-as évet. Valóban különös év volt, sok dolgot elvett tőlünk. De adott is: új értékeket, lehetőséget elcsendesedni, Istenre figyelni. Türelemre és hálára tanított, ráébresztett arra, hogy még a legalapvetőbb dolgok – a szabad mozgás, a szeretteink ölelése – sem természetesek, hanem ajándékok az életünkben. Ugyanakkor sokan átéltek mély veszteségeket is.

Isten kegyelmét azonban, amely minden reggel megújul és mindenre elég volt ez elmúlt években, senki és semmi nem veheti el tőlünk. Ez a mindent felülmúló kegyelem 2021-ben is mindenre elég lesz!

Isten soha nem ígérte azt, hogy nem éri baj az övéit – azt viszont igen, hogy átsegít rajta.
Próbáld meg úgy nézni a 2020-as évet, hogy a negatív dolgok helyett azt keresed, mi volt jó, és mit kaptál Istentől! És tekints bizalommal előre, hagyd magad mögött a félelmeidet, a keserűséget, az aggodalmat a jövőd miatt!

A Bibliában Isten sokszor beszél az emberi félelemről. Például itt:

„…amikor este lett, így szólt hozzájuk: Menjünk át a túlsó partra! Ők pedig otthagyva a sokaságot, csatlakoztak hozzá, minthogy ő már a hajóban volt; de más hajók is követték őt. Ekkor nagy szélvihar támadt, és a hullámok becsaptak a hajóba, úgyhogy az már kezdett megtelni. Ő pedig a hajó hátsó részében a vánkoson aludt. Ekkor felébresztették, és így szóltak hozzá: Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk? Ő pedig felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: Hallgass el, némulj meg! És elült a vihar, és nagy csendesség lett. Akkor ezt mondta nekik: Miért féltek ennyire? Még mindig nincs hitetek? (Márk 4,40)

Kedves Olvasó! Te érezted már azt a félelmet, amit a tanítványok éreztek a szélviharban?  A körülmények sokunkban ébresztettek ilyen érzéseket. Talán még most, az új év elején is hozod magaddal ezeket. Jézus kérdése nekünk is szól: Miért félsz ennyire? Miért nincs hited?

Szeretek arra gondolni, hogy Jézus az én életem hajójába is beszállt, velem utazik, és Vele a vihar közepén is békességre és nyugalomra lelek. Te is bízhatsz Benne, az Ő hatalmában! Olyan csodálatos, ahogy egyetlen szavára lecsendesült a háborgó tenger!

Nem fura, hogy ilyen útitárs mellett sokszor mégis erőt vesznek rajtunk a félelmek és a bizonytalanság? Vajon miért nincs elegendő hitünk bízni Abban, Aki a legjobbat akarja nekünk?

Nagyon szeretem a Jer 29,11-ben olvasható igét. Békesség tölt el, amikor elolvasom: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az ÚR –: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.”

Istennek veled is terve van, reményteljes jövőt akar adni neked. Cserébe azt kéri tőled, hogy bízz Benne a viharban is!

Hadd kérdezzem meg az év elején: kész vagy-e tenni valamit azért, hogy „boldog új éved” legyen? Kész vagy-e lelkedből bízni Istenben akkor is, ha megenged nehézségeket ebben az évben, ha átírja az álmaidat úgy, ahogyan Ő akarja?

Amikor ezeket a sorokat olvasod, tudd, hogy Urunk csodás gondviselésében részesülsz te is, mert felébredtél, új napot kaptál, sőt: új évet, amelyet Benne bízva, Rá figyelve boldog emberkent élhetsz meg.

Isten már bizonyította szeretetét es hűségét feléd, amikor életét adta érted. 2021-ben neked is van lehetőséged bizonyítani, hogy irántad való kegyelme nem volt hiábavaló.
Kívánom, hogy ebben az évben tapasztald meg azt az igazi boldogságot és biztonságot, amely Istenben bízva a Tiéd lehet!

Balázs Krisztina

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .