De hát aki igazán átadta az életét Krisztusnak, az nem aggodalmaskodik! – Ennyivel el is intézhetnénk a témát, de talán ez mégsem ilyen egyszerű… Mint ahogy nem lettünk hirtelen képtelenek az irigységre, az önzőségre, a haragra vagy a bántásra keresztyénként, úgy továbbra is megvan a képességünk a fölösleges aggódásra is – egyeseknek jobban, mint másoknak. A lenti listát az aggódás legyőzésére leginkább saját magam számára írtam, úgy, mint dolgok, amiket tudok, de amikre mégis folyton emlékeztetni kell magam, hogy működjön… Remélem, más is hasznosnak találja.

  1. Imádkozz

Igen, egy keresztyén blogon ez egy elég magától értetődő első lépés, de saját magamon mégis nagyon gyakran azt veszem észre, hogy előbb játszom végig a fejemben a gondjaim legrosszabb forgatókönyveit, mint hogy Istennel beszélnék. Az imádkozás által nem oldódnak meg varázsütésre a gondjaink. Ami viszont varázsütésre eltűnik, az az aggodalmaskodás. A Szentlélek máshoz nem hasonlítható nyugalmat képes adni a legnehezebb helyzetekben is.

  1. Bízd teljesen Istenre a problémád

Az 55. Zsoltárban ezt olvassuk: „Bízd gondjaidat az Úrra, ő majd megerősít, nem hagyja, hogy az igaz meginogjon!” Nemrég egy nagyon szemléletes példával hallottam ezt illusztrálni. Végy egy dobozt. Egy papírlapra írd le, ami nyomja a lelked, majd a papírt tedd a dobozba, ezzel jelképezve, hogy a problémát odaadtad Istennek. Innentől nem te aggódsz rajta, azt Isten átvállalta. Ha később azon kapod magad, hogy mégis csak aggodalmaskodsz az adott problémán, emlékezz a papírra, amit Istennek adtál. Bízz benne, hogy gondoskodik rólad és a problémádról!

  1. Békélj meg!

Nem érdemes minden problémád legrosszabb kimenetelét vizualizálnod – bár a sztoikus filozófusok valószínűleg ezt ajánlanák. De érdemes megbékélned a legnagyobb félelmeiddel, hogy azok ne uralkodjanak rajtad, még mielőtt bekövetkeznének. Igen, a halál része az életnek. A tiédnek, és a szeretteidének is. A betegség is. Még a világjárvány is egy eshetőség. Nem kell már most szomorúnak lenned egy elképzelt jövőbeli nehézség miatt.

  1. Győzd meg magad arról, hogy az aggodalmaskodás felesleges

Tudjuk, hogy az aggódás, a stressz könnyen okoz testi tüneteket is, amellett, hogy lelkileg is tönkreteszi az embert. Ráadásul még csak nem is segít a problémák megoldásában. Egy probléma sem oldódott még meg aggodalmaskodás által, viszont maga az aggódás még több problémát tud okozni benned, és a kapcsolataidban is. Emlékeztesd magad arra, hogy semmire sem vezet, és próbálj kiszakadni ebből az ördögi spirálból.

  1. Aggódsz, vagy csak törődsz?

Tanuld meg felismerni, hogy a törődés egészséges, és motiváló tevékenységét végzed épp, ami előre visz, aktivizál és arra késztet, hogy megoldd a problémákat, vagy az aggódás terméketlen ciklusában ragadtál, ami épp a cselekvést blokkolja. Ha tudsz tenni a problémád megoldásáért – tégy. De ha rajtad kívül áll, akkor bízd Istenre, és próbáld meg letenni az aggódás felesleges, nehéz terhét.

Molnár-Kovács Dorottya

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .