Ritkán történik meg, hogy Beregszász, ennél szűkebben véve pedig a beregszászi református közösség vendégül láthat egy világhírű írót. Nem is csoda tehát, hogy október 10-én zsúfolásig megtelt a beregszászi főiskola Átriuma: közel ötszázan voltak kíváncsiak Philip Yancey, amerikai keresztény író előadására. Blogunk kis csapatát ráadásul az a megtiszteltetés érte, hogy megszervezhettük a közönségtalálkozóval egybekötött alkalmat, és egy rövid időre vendégül láthattuk, személyesen megismerhettük sokunk példaképét.

Manapság kevés hiteles ember van körülöttünk. A média eláraszt bennünket torz és hamis hírekkel, sőt egyértelműen bizonyítható hazugságokkal is. Talán nem túlzás azt mondanunk, hogy hitelességi válságban élünk. Erről beszélt a találkozón Dr. Herjeczky Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója, aki kiemelte: Philip Yancey élete és munkássága azért lehet oly sokunk számára példaértékű, mert írásai alapján már számos alkalommal megbizonyosodhattunk róla, hogy ő egy hiteles ember, akitől érdemes tanulni, akire érdemes odafigyelni. És akivel a személyes találkozás élménye képes lehet arra, hogy valamit elindítson bennünk, és hozzásegítsen ahhoz, hogy ne csak vele, hanem Jézus Krisztussal is személyesen találkozhassunk, és általa megváltozzon az életünk.

„Mire megyünk Istennel?” –tette fel a kérdést előadásában Philip Yancey, melyben olyan történeteket elevenített fel, amelyeket újságírói munkássága során a világ különböző pontjain gyűjtött össze, és amelyek segítették abban, hogy Istenről, a hitről, a keresztény életről tanuljon. Yancey, aki az amerikai Atlantában nevelkedett egy nagyon zárt és konzervatív keresztény közösségben, mesélt arról, hogy gyermekkorában csak a bűn és a pokol Istenét ismerte, ezért a valláshoz való kapcsolata jórészt a félelemről és a bűntudatról szólt, a kegyelem és a szeretet Istenével csak sokkal később ismerkedett meg. A világ legszegényebb, tragédiákkal sújtott területein pedig azt tapasztalta meg, hogy az életben nem akkor vagyunk nyertesek, ha sikerül minél több földi jót felhalmoznunk magunknak – ez csak az amerikai módszer a sikerre. Akkor vagyunk valódi nyertesei az életünknek, ha azt szolgálatban másoknak ajándékozzuk.

Yancey már sikeres író volt, amikor egyszer egy autóbalesetet követően a kórházban orvosa arról tájékoztatta, nem biztos, hogy túléli sérüléseit, és jobban teszi, ha telefonon elbúcsúzik a szeretteitől. Abban a néhány órában, amikor éberen feküdt és arra gondolt, hogy bármikor meghalhat, azzal szembesült, hogy a dolgok, amik általában lekötötték gondolatait, és amiket fontosnak tartott valójában egyáltalán nem lényegesek. Nem gondolt arra, hogy hány könyvet sikerült eladnia, hogy mennyi pénze van a bankszámláján, hogy milyen autója van. Mindössze három kérdés foglalkoztatta. Először is: kik azok, akiket szeretek? Az orvosa arra kérte, hívja fel a szeretteit, hogy elbúcsúzzon tőlük: de mégis, kik vannak ezen a listán? Másodszor: mit tettem az életemmel? Lehet, hogy nemsokára véget ér: elégedett vagyok-e azzal, amivel megtöltöttem a nekem adatott időt? És végül: fel vagyok-e készülve arra, ami ezután következik? Gondoljuk végig, mi ma milyen válaszokat adnánk a fenti kérdésekre – biztatta a jelenlévőket az előadó.

Mindenekelőtt Istennek vagyunk hálásak, aki megengedte, hogy ez az alkalom létrejöjjön, és aki által az áldássá tudott válni sokak számára. A TeSó blog csapata ismeri a saját képeségeit, és pontosan tudja, hogy egyedül, Isten segítsége nélkül sosem lett volna képes ötszáz kárpátaljai keresztyént egybegyűjteni azért, hogy meghallgasson egy előadást.

Nagyon hálásak vagyunk a magyarországi Élj! Egyesületnek, személyesen pedig Bihari Leventének, akinek eszébe jutott Kárpátalját is érinteni Philip Yancey kelet-európai turnéja során, és aki az alkalom kezdeményezője volt. Reméljük, lesz még alkalmunk együttműködni.

Köszönjük a Harmat Kiadónak is, hogy vendégül láthattuk Philip Yancey-t, és azt is, hogy az író eddig megjelent könyveit a beregszászi alkalmunkon kedvezményesen vásárolhatták meg a jelen lévők.

Hálával tartozunk a Beregszászi Főiskolának, akik a rendezvény helyszínét biztosították.

Köszönjük a Beregszászi Református Könyvesbolt és Iratmisszió készséges együttműködését az alkalmon.

Az őszinte és szívhez szóló dicsőítés szolgálatát a munkácsi roma együttes tagjainak köszönjük.

A nagyszerű fordításhoz Kacsó Géza bloggertársunknak gratulálunk, és egyben köszönjük a szolgálatát. Nagyszerűen és élettel tolmácsolta az előadó szavait.

A nekünk szavazott bizalmat pedig anyaszervezetünk, a KRISZ elnökének, Sipos Józsefnek köszönjük, aki megbízta blogunk szerkesztőségét a szervezéssel.

Molnár-Kovács Dorottya

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .