A következő írás olvasásához javasoljuk feltenni a szarkazmus-szemüvegünket, ellenkező esetben az alábbi sorok alkalmasak a nyugalom megzavarására.

C.S. Lewis sokak által ismert könyvében, a Csűrcsavar leveleiben végig az ördög, a gonosztevő szemszögéből olvashatunk örvendezésről az ember megvezethetősége felett, s arról, hogyan lehet a legkönnyebben csapdába csalni, mik azok a trükkök, amelyekre mindig vevő. A szerző így tart görbe tükröt elénk és vesz rá arra, hogy elgondolkodjunk, vajon mi is hajlamosak vagyunk-e ezekbe a hibákba esni.

Valami hasonló fog itt is történni. A lent összegyűjtött, helytelen bibliahasználati módszerek némelyike sajnos saját tapasztalaton alapszik, másokat csak hírből, netes trolloktól ismerek, és vannak olyanok is, amelyek a képzelet szüleményei. A megfogalmazás ellenére egyik sem követendő példa…

  1. Használj támadó fegyverként igeverseket!

Az „Isten igéje élesebb a kétélű kardnál” (Zsid 4,12) igét értelmezd úgy, hogy kiragadod a szövegkörnyezetből a lehető legrövidebb igét, és ostorként csapkodsz vele beszélgetésekben. Nincs is annál jobb módja az evangelizációnak, mint egyetlen igeverset a magas lóról idézve bebizonyítani, hogy a keresztyéneknek mindig igazuk van. Pont.

  1. Addig nyitogasd random helyeken a Bibliát, amíg azt a választ nem találod meg a kérdésedre, amit már előre kitaláltál magadnak.

Mindenki arra buzdít, hogy a Bibliát használd a nehéz kérdések megválaszolására – ennek ez a legbiztosabb módja. Nem az a lényeg, hogy Istentől iránymutatást kérj, hanem az, hogy azt az irányt, amerre te szeretnél menni, utólag megáldja az Isten.

  1. Gyűjts magadnak univerzálisan felhasználható igéket, amelyeket tetszés szerint használhatsz gyászoló megvigasztalására, gratulációhoz stb.

Íme néhány, amely minden alkalomra tökéletes: „Minden dolog elmúlik a maga idejében” (Préd 3,1). „Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor -, igen nagy hiábavalóság! Minden hiábavalóság!” (Préd 1,2).

  1. Istentiszteleten vagy olvasott igemagyarázatban koncentrálj a tévedésekre!

Ragadd ki az igemagyarázatból azt az apróságot, amibe bele tudsz kötni, és semmiképp ne tartsd magadban! Így nemcsak te tanulsz valamit, de az ige hirdetője is. Egyébként is: mindenki szereti a kommentben észt osztókat.

  1. Soha ne vedd magadra a Biblia intéseit!

Inkább készíts listát azokról az ismerőseidről, akiknek ezt nem ártott volna hallani/elolvasni. Amikor a lelkész egy-egy bűnre hívja fel a figyelmet, tedd fel magadnak a kérdést: kit ismerek, akire ez vonatkozik?

  1. Sose kételkedj abban, hogy jobban érted a Bibliát, mint mások!

Ha vitába bonyolódsz valamelyik igerésszel kapcsolatban, a legfontosabb, hogy ragaszkodj a saját álláspontodhoz, és attól észérvek sokaságának ellenére se tántorodj el! Ha te valamit megértettél a Bibliából, az nyilvánvalóan isteni kijelentés eredményeként történt, így nincs értelme tanult lelkészek félremagyarázásának hitelt adni.

  1. A Biblia csak javaslatokat tartalmaz az életvezetéssel kapcsolatban, amik nem írják felül a több száz éves templomi hagyományokat. Inkább az utóbbiakhoz ragaszkodj!

A Biblia csupa zavaros útmutatást ad áldozással, a különböző állathúsok fogyasztásával és ki tudja, még mi mindennel kapcsolatban. Ez is bizonyítja, hogy a keresztyén életvezetésben elsősorban nem a Bibliához kell fordulni, hanem azokhoz a régi hagyományokhoz, amik a helyi templomban élnek, és amelyek eredetére már senki nem emlékszik, de egész bizonyosan régiek és megkérdőjelezhetetlenek. A templomi zene pedig amúgy is elérte a csúcsát 1519-ben.

  1. Az igazi fordítás a Károli.

Csak ezt olvasd (kizárólag papírformátumban), akkor is, ha nem érted. #csakakároli

  1. Csakis papírnehezéknek használd ezt a vaskos könyvet! Soha ne nyisd ki.

Talán ez a tanács ellentmondani látszik néhány ezt megelőzőnek, de azért a legfontosabb mégis csak az, hogy ne használd túl sokat a Szentírást. Nincs is annál csúnyább, mint egy aláhúzásokkal teli, telefirkált, szétesőben lévő Biblia. Mit szólna Isten, ha látná, hogy a tiéd ilyen állapotban van?!

  1. A Bibliaolvasás nyilvános tevékenység, nem magánügy.

Azon ritka alkalmakkor, amikor mégis előveszed a Bibliádat, győződj meg róla, hogy minél több szem szegeződik rád olvasás közben. Soha ne zárt falak közt, és ne is telefonról olvasd, mert így nem tudod a külvilág felé azt kommunikálni, hogy milyen jó keresztény vagy.

Molnár-Kovács Dorka

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .