Biblianyitó fohász: Mennyei Édesapám! Szeretném megcselekedni azt, amire indítasz. Kész vagyok észrevenni, meghallani, megérteni, hogy mit üzensz most nekem. Add nekem a Te Szentlelked támogatását, bölcsességét, erejét, hogy életté váljon bennem a tanításod! Ámen.

Olvasd el: 1Móz 37

Nagyító alá:  Amikor odaért József a testvéreihez, lehúzták róla a ruháját, a tarka ruhát. Azután fogták, és beledobták a kútba. A kút üres volt, nem volt benne víz. Ezután leültek enni. Föltekintve, látták, hogy éppen egy izmáeli karaván közeledik Gileád felől. Tevéik gyógyfűvel, balzsammal és mirhával voltak megrakva, amit Egyiptomba szállítottak. Ekkor azt mondta Júda a testvéreinek: Mi haszna, ha megöljük testvérünket, és elföldeljük a vérét? Gyertek, adjuk el az izmáelieknek, ne emeljünk rá kezet, hiszen a mi testünk és vérünk ő! A testvérei pedig hallgattak rá. Közben azonban midjáni kereskedők mentek arra, fölhúzták Józsefet a kútból, és eladták Józsefet az izmáelieknek húsz ezüstért. Azok pedig elvitték Józsefet Egyiptomba. 1Móz. 37,23-28

Másold ki az igeszakaszt!

Húzd alá vagy színezd át egymástól eltérő módokon az egyes szereplőket és a hozzájuk kapcsolódó (aktív) tetteket, szavakat (vagyis azokat, amik az adott személytől indulnak, nem pedig azokat, amik vele történnek)!

  • Mi az, amit látsz, ha most a szövegre nézel? Milyen érzéseket ébreszt ez benned?
  • Ki az, aki az események  középpontjában áll? A kiemelések mit mutatnak: tulajdonképpen kik azok, akik ebben a szakaszban a főszerepet játsszák? Mennyi része van az eredeti főszereplőnek az események alakulásában?
  • Maradt-e kijelöletlen rész a szövegben? Milyen gondolatokat indít el benned ez a kis igefoszlány?

Fejezd be a megkezdett mondatokat:

  • Az Ige ma arra mutatott rá, hogy kerüljem ……
  • Amit ehelyett tennem kell: ……
  • Ezzel kapcsolatos konkrét tervem a mai napra: ……

Imádságom:

Szentséges Uram, magasztallak Téged, mert…
Mindenható Istenem, köszönöm Neked, hogy…
Örökkévaló, megvallom Előtted, hogy…
Seregeknek Ura, eléd hozom most…
Mennyei Királyom, kérlek, hogy…

Az apja mindenkinél jobban szereti. A testvérei utálják, mert rossz híreket hord róluk. Olyan álmokat lát, amiket nem bír magában tartani. Aztán egyszer csak egy kút alján találja magát, miközben a feje fölött mások épp a sorsáról döntenek.

Hol fent, hol lent…

Most éppen lent. Sötétség veszi körül, csalódás, magány.

Egyedül maradt a sokat ígérő álmaival…

„A kút üres volt, nem volt benne víz…”

Valahol, a színfalak mögött kattognak a kerekek. A mindeneket egyben látó Isten készíti a megmenekülés útját Izráel népének. Szövi a szálakat, hogy a végén minden a helyére kerüljön – a lehető legcsodálatosabb módon.

Nincsen angyali bátorítás. Nincs szivárvány az égen. Nincs belső békesség. Csak egy üres kút van.

A kivájt kutakban víz van. A víztelen kutakat betömik, hogy ne okozzon kárt se állatban, se emberben. Akkor mit keres itt egy üres kút a puszta közepén?

Isten élettelen hírnöke. Tanít: ember, nézz föl!

Láss tovább a miattad civakodó családon! Ne az okafogyottá vált álmaidat sirasd! Ne a kilátástalan jövődön keseregj! Lásd meg az érted munkálkodó Isten kegyelmét abban, hogy a körülmények ellenére jelen pillanatban biztonságban vagy!

Lásd meg a fényt, ami a fejed fölött ragyog, és kapaszkodj bele a Biblia egyik legnagyobb igazságába: „Velünk az Isten!”

A többi? Hadd maradjon az Isten titka!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .