Nemrég részt vettem egy előadássorozaton, amely a keresztyénséggel szembeni legnagyobb ellenvetéseket dolgozta fel. A sorozatot egy rövid felmérés előzte meg, mely során megkérték az utca emberét, fejezze be a mondatot: Én hinnék, de… A leggyakoribb válaszok között volt például, hogy „nem tudok hinni egy olyan Istenben, aki ennyi szenvedést megenged”, vagy hogy „a keresztények szűklátókörű képmutatók”, és az is, hogy „a tudomány ellentmond a Bibliának”. Az a fajta előadássorozat volt ez, amiről az ember millió gondolattal tele távozik, amelyek még sokáig foglalkoztatják. A fentiek mindegyike megérne, mondjuk, egy TeSó blog bejegyzést, egyetlen üzenet viszont azóta is velem maradt, és minden este, amikor kinyitom a Bibliám (a telefonomon), eszembe jut: nem nekem írták, értem írták.

Pál Thessalonikába küldött levelét nem személyesen nekem címezte, hanem a thessaloniki gyülekezetnek. Ettől függetlenül számomra is nagyon sok üzenete van, de ahhoz, hogy maradéktalanul értsem azokat, meg kell tudnom, mit jelentettek az olvasott sorok a korabeli címzetteknek. Milyen helyzetben voltak, és milyen helyzetben volt Pál? Ha ezekre a kérdésekre már tudom a választ, akkor le tudom szűrni a következtetést, a lényeget, Isten örök érvényű üzenetét.

Van egy soha véget nem érő vita keresztyének körében arról, hogy szó szerint kell-e érteni a Biblia sorait, vagy sem, pedig talán nem is ez a helyes kérdés. Értsem szó szerint, de értelmezzem hermeneutikailag: mit jelentettek ezek a sorok – szó szerint ezek a sorok – azoknak az embereknek, akiknek írták, abban a korban, amikor papírra vetették őket?

Az egyetlen rossz hír ebben az – gondoltam – , hogy, ha segédanyagokat még találok is ehhez a munkához, akkor is rengeteg fáradozásba és időbe telik a Biblia hermeneutikai értelmezése. De ekkor jöttem rá arra, hogy amikor Jézus Isten országának és igazságának kereséséről beszél, akkor a keresés aktív cselekvést jelent, ami energiát igényel. Nem volt könnyű dolguk a Jézus korában élő, többnyire írástudatlan, Biblia nélküli hívőknek sem, ha az Isten igazságát keresték. És nekem, Bibliával a kezemben sincs könnyű dolgom, ha valóban Istent akarom megismerni a Szentírás szövegén keresztül, és nemcsak egy igeverset keresek, amiből épp kiérthetek egy pozitív ígéretet aktuális problémám megoldására. Isten velünk van, segíteni akar a problémáink megoldásában, és tud üzenni a Biblia versein keresztül. De nekem vennem kell a fáradtságot, hogy meg tudjam ismerni a Szentírás Istenét, az Ő akaratát és igazságát.

Közeleg a böjt és – spoiler alert! – idén egy bibliatanulmányozós sorozattal szeretnénk segíteni ennek az időszaknak a tartalmas megélését. Ha neked is tud még újat mondani Isten önmagáról a Biblián keresztül, csatlakozz hozzánk ezen a elkövetkező negyven napon!

Molnár-Kovács Dorka

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .