dsc_3786

Múlt héten fejeztük be a Tízparancsolatról szóló sorozatunkat itt a blogon. Úgy gondoltuk, hogy érdemes még egyszer visszatekinteni erre az elmúlt tíz hétre. Még egy pillantás hátra, hogy határozottabban indulhassunk előre!

Fogadjátok hát szeretettel ezt a kis összefoglalót!

1. parancsolat:

Minden a látáson múlik, TeSó. Minden. Ha nem látom Őt a legnagyobb kincsnek az életemben, ha nem Őt tartom a legjobb és legnagyszerűbb dolognak a napjaim folyásában, ha nem vagyok tele az Ő gyönyörűségével, ha nem Benne és egyedül csak Benne keresem és találom meg az örömöm, ha nem Ő tölti be a keserű űrt a szívem mélyén – akkor ez a sok felkiáltójeles mondat bizony borzasztó szabály-gyűjteménnyé és irtózatos teherré lesz. (Homoki Gyula)

2. parancsolat:

A bálvány az, amit istenítünk, ami – szó szerint – átveszi az Isten helyét és funkcióját… Vagyis, minden, amiről azt hisszük, hogy boldoggá tehet, az bálvány, vagy előbb-utóbb bálvánnyá lesz. Mert boldoggá egyedül és kizárólag a Mindenható Isten tehet. Nem a pénz, nem a szex, nem a másik szeretete, nem az elismerés, nem a család, nem a barátok, nem a szolgálat és legfőképpen: nem is én önmagam. Ezek adhatnak örömöt és kiegészíthetik az Istenben megtalált boldogságot, de nem léphetnek sohasem ennek a helyére. (ifj. Csomós József)

3.parancsolat:

Amikor Isten ezt a parancsolatot adja, akkor pont  nem valami ellen beszél, hanem azt mondja a népnek: mivel szövetségemben hordozlak titeket, hordozhatjátok a nevem…

E nevet hiába hordozni azt jelenti: ítéletet hordozni.

E nevet méltó módon hordozni: gyógyulást, új életet és örök életet jelent! (Maksai Attila)

4. parancsolat:

Mitől lehet szent ez a nap? Attól, hogy Istennek szánom. Hogy lekapcsolódom más dolgokról és rákapcsolódom a mennyei erőforrásra. Elhiszem, hogy Nála van a megoldás sok olyan kérdésre, amelyekkel már köröket futottam. Elhiszem, hogy képes megújítani, helyreállítani akkor is, ha az emberek lemondanak már a változásról. Elhiszem, hogy nem vagyok gép, hanem teremtményként a Teremtőm közelségére, a Vele eltöltött időre van szükségem ahhoz, hogy a dolgok működjenek. (Szimkovics Tibor)

dsc_0599

5. parancsolat:

A mennyei Atyám a földi szüleimen keresztül jelenti ki valóságát, tehát, ha nekik engedelmeskedek, Istennek engedelmeskedek. Az Úrért teszem meg, amit mondanak nekem, akkor is, ha sem én, sem a szüleim nem tudunk erről. Kezdettől fogva tudatlanul is a szüleimen keresztül formálódik az Istenképem… De nem maradok példa nélkül, hiszen előttem áll egy Fiú, aki képes volt életét adni az Atya akaratából. Előttem áll egy Atya, aki számtalan fiáért képes volt az egyetlen Fiát adni. Az atyák szívét a fiakhoz, a fiak szívét az atyákhoz téríti ma is. (Kádár Tamás)

6. parancsolat:

Ez a parancsolat ugyanis nem az ölést tiltja meg, hanem az életre szólít fel. Nem csupán a gyilkosságot és a bosszút korlátozza, hanem egy szabad, nyitott élet lehetőségével is számol. Az élet védelméről van tehát szó, amikor a parancsolat megszólal: „Ne ölj!” (Laskoti Zoltán)

7. parancsolat:

A hetedik parancsolat arról szól, hogy Isten egy ilyen csodás kapcsolatot akar megóvni attól, hogy a korszellem, az élvezet, a sérült emberek martaléka legyen. Isten védeni akarja az egy férfi és egy nő örök szövetségét, mert tudja, hogy erre nagy szüksége van a házasságnak.  Leginkább tőlünk kell védeni ezt a kapcsolatot: vagy túl hamar beleteszünk mindent, és elpazaroljuk olyanokra az értékeinket, akik nem értékelik, nem érdemlik vagy „a szomszéd fűje mindig zöldebb” alapon mindig mást akarunk. (Szanyi György)

dsc_0107

8. parancsolat:

Ne lopj! Maradjunk ennyiben, mert messzire jutottunk az eredeti parancsolattól. Ne lopj! Inkább tedd lehetővé másnak az életet, az életben az áldást, az áldott lét megélését. És akkor nem kell majd lopnia, és így nem lopod el a lehetőséget a lopás elkerülésére. És így nem kell neked sem lopnod, hiszen ha én sem lopok és te sem lopsz, ha én a te áldott létedért igyekszem és te az enyémért, akkor nekünk nem kell majd lopnunk. (Barnóczki Anita)

9. parancsolat:

Krisztus ma új tanukat keres.

  • Olyanokat, mint a pogány százados a kereszt alatt: aki az igazat igaznak mondja, akkor is, ha más ezt nem akarja meglátni.
  • Olyanokat, akik mindvégig kitartanak. Akiket nem rettent meg egy apró kellemetlenség, egy kritikus szó, egy ellenvélemény. Nem határolódnak el, nem húzódnak félre.
  • Olyanokat, akik bátran szólnak, meggyőződéssel és nem maradnak némák.
  • Akiknek az élete összhangban van azzal, amit hirdetnek.
  • Akik Róla tesznek bizonyságot az Igaz és Hű Tanúról.

… Leszel-e az Ő tanúja? (Nagy György)

10. parancsolat:

A tizedik parancsolat ugyanis nem egyszerűen a magántulajdon védelméről szóló isteni rendelet, bővebb tartalma van annál, mintsem, hogy az enyém és tiéd meghatározásában kifulladjon. Jézus a szeretet nagy parancsolatának kihirdetésével össze is foglalja: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!”. Az önmagam szeretése, sosem írhatja felül a másik megkárosítását, tiszteletét, és még gondolatban sem vétkezem a felebarát ellen. (Pál László)

(Képek: Marieke)

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .