Tízéves a TeSó blog! Tíz éve ezen a napon tettük közzé az első bejegyzéseinket, indultunk el a blogolás útján. Soha nem hittük volna, hogy ez egy ilyen hosszú utazás lesz, és lehetőségünk lesz 162 szerző több mint 1300 bejegyzését, gondolatait közvetíteni felétek. Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Úgy döntöttünk, ezt a jeles alkalmat visszatekintésre használjuk fel: összeállítottuk nektek a legolvasottabb, a legnépszerűbb posztjaink top 10-es listáját, és kiegészítettük őket a szerkesztőség tagjainak ajánlóival, visszaemlékezéseivel. Fogadjátok őket szeretettel!

10. Pintér Béla – Adventi gondolatok

Megtisztelő, hogy az elmúlt tíz év során milyen sokan vállalták, hogy a mi kis blogunkon tesznek bizonyságot. És nagy alázatról tanúskodik, amikor valaki annak ellenére tesz ebbe energiát, hogy a saját platformjain sokkal nagyobb közönséget ér el, mint nálunk.

Pintér Béla írása nem annyira az adventről, mint inkább a beteljesült várakozásról, és a saját magunk másokkal való megosztásáról szól. És egész évben olvasható 🙂 (Molnár-Kovács Dorottya) 

9. Molnár-Kovács Dorottya – Hasznos appok keresztyéneknek

Ha rákeresel a „keresztény applikáció” kifejezésre a Google-ben, mind a mai napig ez a cikk az első találat. Talán ez illusztrálja leginkább, mennyire hiánypótló ez az írás, még mindig a legteljeskörűbb a maga nemében – az internet magyar nyelvű részén biztosan, de lehet azon túl is. Igazi csapatmunka volt anno, a teljes szerkesztőség hozzátette, amit tudott, ezért is jó érzés visszatekinteni rá. (Pallay Ferenc)

8. Születésnapi igemozaik

Ha megkérdezik, mi a különleges a TeSó blogban a sok más keresztyén blog mellett az interneten, nekem mindig az jut eszembe, hogy csak annyiban más a TeSó blog, amennyiben Isten is egyedivé, egymástól különbözővé teremtett mindnyájunkat. És ezekben a posztokban a mi bizonyságtételeink, a mi Istennel való találkozásaink vannak megírva. Amelyek nem lehetnek általánosak, nem mindenkivel ugyanúgy történnek meg, és nem is ugyanúgy éljük meg, értelmezzük őket. Az elmúlt tíz év 8. legolvasottabb posztja egy ilyen bizonyságtétel-kollázs. Egy-egy ige és egy-egy szerző, akinek valamiért sokat jelent az adott bibliai szakasz. (Molnár-Kovács Dorottya)

Szeretem azt, hogy mindannyian egyediek vagyunk: más élethelyzetben vagyunk, eltérő hőfokon égünk az Úrért, különlegesek a megtapasztalásaink és az azokból levont következtetéseink. Ha nem is értünk mindenben egyet, akkor is van valami közös bennünk: mindannyian szeretjük Istent, és szeretjük megosztani azt, amit Tőle kaptunk. 

Számomra minden írás egy újabb csoda, Isten ujjlenyomata, amit a lelkünkben hagy. Azokat az írásokat meg különösen szeretem, amikor az ige köré szövődnek a gondolatok – és ebben a bejegyzésben egy egész csokornyit találunk belőlük. (Olasz Tímea)

7. Domonyi Erik – Az a bizonyos felemás iga

A házasság hetén rengeteg írás, előadás szól arról, hogy mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka. Domonyi Erik írásában egy olyan buktatóra hívja fel a figyelmet, amely a rózsaszín ködben nem tűnik annyira veszélyesnek, hosszú távon azonban sok vitának, szívfájdalomnak a gyökere lehet. 

Aki esetleg épp hezitál, hogy érdemes-e olyan kapcsolatba lépni, amelyben a kiválasztott társ legfeljebb elviseli a párja hitét, de nem osztozik benne, talán épp idejében olvassa a bejegyzést ahhoz, hogy bölcs döntést hozzon. (Olasz Tímea)

6. Laskoti Zoltán – Református mémek

Te tudod, hogy mit jelképez a református templomok tornyán a kakas? Vagy, hogy melyik az a keresztábrázolás, amelyet protestánsok is használnak? És mi köze van a horgonynak vagy a főnixmadárnak a vallásunkhoz? A református jelképek jelentéseit járta körbe 2016-os, reformáció-ünnepi írásában blogunk főszerkesztője, Laskoti Zoltán. A bejegyzés nem véletlenül lett blogunk 6. legolvasottabb írása. (Molnár-Kovács Dorottya)

5. Olasz Tímea – Szétdobált kapcsolatok

Épp a házasság hetét zárjuk. Egy hétig ünnepeltük a házasság intézményét az egyházban, hangsúlyoztuk a hitvesi kapcsolatok fontosságát és törékenységét, miközben a gyülekezeteink egyedülálló tagjai talán a szokásosnál is jobban háttérbe szorítva érezték magukat. Ezzel az aktualitást adó körülménnyel idén ismét fejbe vágnak Olasz Tímea sorai 2015-ből: „Isten népe, térj már magadhoz! Nem látod, hogy a sátán kikérte a családokat?”
Nem az elváltak fölötti ítélkezésről van szó, hanem azokról, akik még együtt harcolnak, és akiket szükségszerűen el fognak érni a nehézségek. A TeSó blog elmúlt tíz évének 5. legolvasottabb írása arra emlékezteti a házasságban élőket, hogy becsüljék meg azt, akivel összekötötték az életüket.  (Molnár-Kovács Dorottya)

Boldogan élni, míg meg nem halni… egyre meseszerűbbnek hangzik ez a kijelentés abban a világban, ahol úgy bánunk a házasságunkkal, mint egy lejárt szavatosságú termékkel. Túladunk rajta. Nagyon is aktuális Olasz Tímea 2015-ös írásának kijózanító üzenete: harcolj vele, harcolj mellette, harcolj érte. Emlékezz vissza a hármas fonálra, ami Isten, a párod és közötted köttetett, és az ígéretre, hogy nem szakad el egyhamar! Idén – a házasság hetének apropóján – erősítsd meg magadban a fogadalmadat és dönts újra a hitvesed mellett! (Keresztyén Eszter)

4. Szerkesztőség – 10+1 dolog, amit nem csinálunk a templomban, pedig nem ártana

Szoktál jegyzetelni vagy visszajelzést adni a lelkésznek istentisztelet után? És mi a helyzet az új tagok üdvözlésével? Ha igen, akkor a fenti poszt valószínűleg nem neked szól. De ha nem, akkor szeretettel ajánljuk a TeSó blog elmúlt tíz évének negyedik legolvasottabb posztját, amelyet a szerkesztőtársakkal közösen írtunk, egy jó hangulatú csapatépítőnk alkalmával. Ma már meglepő, mennyire szarkasztikusan és bátran fogalmaztunk, még 2018-ban! (Molnár-Kovács Dorottya)

3. Molnár-Kovács Dorottya – Hogyan maradjunk távol Istentől? – 10 tanács az ördögtől

Jópár könyvet ajánlottunk az évek során de talán ez a legkülönlegesebb könyvajánlónk, mert belevisz a regény közepébe: egyből átérzed azt a görbe tükröt, amit C.S Lewis tart az ördögfióka mondatain keresztül mindannyiunk elé. Hatalmas kedvencem a könyv, hiába majd száz éve íródott, a ma emberének is aktuális. Remélem, sokan elolvasták a posztunk hatására. 🙂 (Pallay Ferenc)

A TeSó blog elmúlt tíz évének harmadik legolvasottabb írásában szerintem szinte mindannyian megtaláljuk magunkat (és az ügyesebbek még néhány ismerősüket is). A C.S.Lewis fejéből kipattant tíz pontos lista az ördög módszereiről túlságosan is az elevenünkre tapint. Kíváncsi vagyok, hogy az ördög téged hány ponton keresztül tud megkörnyékezni… (Keresztyén Eszter)

2. Laskoti Zoltán – Háborús behívó

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Laskoti Zoltán február 25-én Istentől kapott békével írt arról, hogy mit tapasztalnak a Kárpátalján élők, a menekülő fiatal férfiak és az őket elengedő feleségek, édesanyák. Amikor minden rosszra fordul, tanácstalanok és tehetetlenek vagyunk, hirtelen megérezhetjük Isten jelenlétét. Hogy Hozzá ilyenkor fordulhatunk a legőszintébb áhítattal. A TeSó blog elmúlt tíz évének második legolvasottabb írásában főszerkesztőnk a háború kapcsán imára hív minden olvasót. Ma is aktuális, hogy imádkozzunk együtt a békéért. (Molnár-Kovács Dorottya)

Hamarosan két éve, hogy tart ez a rémálom. Otthonunk háborúban áll. Számos család azóta is szétszakítva él, sokak már más országokban kezdtek új életet. Azonban keleten továbbra is robbannak bombák, dördülnek fegyverek. A háború másnapján íródott fohász ma is aktuális: „Kérünk, alázd meg a gőgöseket, fegyverezd le a vérontókat, adj békét országba, családba és gyülekezetbe egyaránt! De ha nem tennéd is Uram, mi csak Téged imádunk, mindhalálig. Legyen meg a Te akaratod.” (Keresztyén Eszter)

1. Homoki Gyula – 3+1 dolog, amit ne csinálj keresztyénként a Facebookon!

Volt már, hogy meglepődtél egyik-másik ismerősöd megnyilvánulásain a közösségi médiát pörgetve? Olvastál kommentháborúkat, amik egy idő után már nem is annyira a témáról szóltak, mint a másik gyalázásáról? A személytelen médiafelület néha elfeledteti velünk az udvariasság legalapvetőbb szabályait is, nem beszélve arról, hogy milyen könnyen válik itt hiteltelenné a bizonyságtételünk a szerető Atyáról, a megbocsátó Jézusról, vagy a bölcsesség Lelkéről.

Akinek nem inge, természetesen ne vegye magára, aki viszont szívesen tölti szabadideje nagy részét a közösségi felületeken, annak javaslom, hogy időről időre fussa át az író tanácsait.

De legalábbis mérlegeljen, mielőtt a nagy közönség elé borítja a szennyest. (Olasz Tímea)

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .