avagy: néhány szó a keresztyén-sztereotípiákról

„Keresztyén vagyok, de nem vagyok homofób.
Keresztyén vagyok, de közel sem vagyok tökéletes.
Keresztyén vagyok, de nem vagyok szűklátókörű.
Keresztyén vagyok, de el tudom fogadni az emberek különbözőségeit.
Keresztyén vagyok, de nem ítélkezem.
Keresztyén vagyok, de nem tudom minden kérdésre a választ…”

Három évvel ezelőtt – talán láttad is – a Buzzfeeden nagy vihart kavart egy videó, amelyben keresztyén fiatalok elmondták magukról, hogy a népszerű közvéleménnyel ellentétben az, hogy valaki keresztyén, nem feltétlenül jár együtt zárkózottsággal és a bűnös világ teljes elítélésével. A fenti idézet ebből a videóból van. Igaz, hogy a kampány véletlenül épp modern kori példája a farizeus köszönöm Istenem, hogy én nem vagyok olyan bűnös, mint ez a vámszedő című imájának, a cél nem ez volt. A sztereotípia-döntögető videóval a fiatalok a templomtól teljesen elidegenedett nem-hívőket próbálták megszólítani és megmutatni nekik, hogy a kereszténység alapvetően nem arról szól, hogy az egész világnál jobbnak tartjuk magunkat, épp ellenkezőleg: bűnösségünk miatt van szükségünk kegyelemre és megváltásra – és egyiket sem nagyszerűségünk miatt kapjuk.

Nyilván, a fiatalok nem beszélnek, nem beszélhetnek mindenki nevében. Természetesen vannak keresztyén homofóbok és van, hogy ítélkezők vagyunk. De az szerintem sem jó, ha a nem-hívő közvélemény a keresztyéneket beskatulyázza és a dobozra hamis jelzőket aggat. (Persze ha olyan jelzők lennének ezen az elképzelt dobozon, mint hiteles, őszinte, szeretetteljes, nyitott, jótékonykodó, szeretetreméltó, egy szavam sem lenne – de sajnos most nem erről van szó).

A videó következő részében úgy próbálják lerombolni a keresztyénekkel szembeni előítéleteket, hogy bemutatják, ők maguk sem egyformák. Különböző dolgokat szeretnek, és sok mindenről különböző véleményen vannak.

Hát akkor mi vagy?
Keresztyén vagyok, de különc is.
…de nem félek a szexről beszélni.
…feminista vagyok.
…szeretem a tudományt.
…rajongok Beyoncé-ért.
…szeretem a bort.
…a házasság előtti tisztaság elkötelezettje vagyok, de attól még szívesen adok szexuális tanácsot.
…minden vasárnap templomba járok.
…vannak barátaim az élet sokféle területéről, keresztyének és nem keresztyének, és mindegyiküket szeretem.”

Tetszik vagy sem, felelősségünk van abban, hogy milyen véleménnyel lesz az egész keresztyénségről a világ. Van valaki a te környezetedben is, aki kizárólag a TE viselkedésed alapján alkot véleményt az egész vallásról, és arról amit/akit képvisel. Ez persze nem fair és nem jó, de ilyenek vagyunk.

Téged látva, milyen lesz ez a vélemény?

Molnár-Kovács Dorka

1 Hozzászólás

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .