Forrás: pinterest.com, készítette: Sabine Weiss
Forrás: pinterest.com, készítette: Sabine Weiss

Ha csak egyetlen kívánságod lehetne egy jó tündértől, mi lenne az? Siker, gazdagság, hosszú élet, egészség, szerelem? Talán egyik sem ezek közül, hiszen még hosszasan lehetne folytatni a sort. Legvalószínűbb azonban, hogy a boldogságra szavazol. Mert mit ér például a szerelem boldogság nélkül? Vagy akár a hosszú élet, ha keserű? Mit ér a pénz, ha nem boldogít?

Minden ember boldog szeretne lenni, és ezért sok mindent megtesz. Dolgozik, mint egy őrült éjt nappallá téve csakhogy megvehesse, amit akar, vagy elmehessen oda, ahová vágyik. A cél nem a birtoklás, hanem a boldogság, amit a birtoklás jelenthet. Van, aki bulizik hajnalig, talán ezzel-azzal rá is segít, hogy jól érezze magát, és másnap dél körül fejfájással ébred. Van, akinek a társa, a családja jelenti a boldogság forrását. Ma minden reklám a boldogságot akarja eladni neked: „Ha megveszed ezt a csodás mosóport, ti is olyan boldog család lesztek, mint a reklámban, ahol nem jelent problémát a csoki- vagy a fűfolt”.

De mi van akkor, ha a boldogság nem a birtoklásról szól? És nem is a teljesítményekről, hanem sokkal inkább az Istennel való kapcsolatodról. Jézus a Hegyi beszéd elején tanít a boldogságról. Sokan megtették már ezt − de Jézus egészen különleges dolgokat mond. Ilyeneket:

Boldogok, akik sírnak: mert ők megvigasztaltatnak.
Boldogok a szelídek: mert ők örökségül bírják a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek.” Máté 5,4-6

Hát nem így szoktuk elképzelni a boldogságot, annyi biztos. Manapság nem a szelídek a boldogok, hanem a hangosak és erőszakosak. Ők érik el a céljaikat, ők mennek előre, ők szereznek meg mindent, amit akarnak. Hogy lehetne boldog az, aki az igazságra szomjazik?! Hiszen akkor őt igazságtalanság érte! Kisemmizték, elárulták, rosszul bántak vele. Ez nem boldogság! És hogy lehetne boldog az, aki sír?! Ez lenne Jézus boldogságreceptje?!

Pedig van ennek értelme. Sírni nem jó. De mindenki szereti, ha megvigasztalják. Jó, ha kisírtam magam, és a bánatom örömre fordul. Erről beszél Jézus. Amikor könnyezel, tudd, hogy nemsokára vége van a sírásnak, és Isten maga fog vigasztalni téged. A szelídek, akiket letipornak, és hátratesznek az erőszakosak – szintén ujjonghatnak. Isten észreveszi a hátratételt, és elhozza azt az időt, amikor nem lesznek nagyhangúak, és a szelídek örökölnek. Az igazságra szomjazók is tudhatják, hogy a világban nem a bűn és a gonosz győz, hanem az Igazság. Aki várja az igazság győzelmét, az már most örülhet neki. Aki jobban szeretné, ha rejtve maradnának az ügyei, az nem lesz annyira boldog.

happy-quotes-1985-520x245
Forrás: dailyhappyquotes.com

Tehát a boldogság nem azon múlik, hogy mid van, mit értél el, vagy hány barátod van a facebookon. A boldogságot nem a jó vagy rossz kedved, az időjárás, vagy az egészségi állapotod határozza meg. Lehet boldognak lenni mindezen tényezők ellenére is. A jót várni – maga is jó. Aki Istenre vár, arra, hogy a világ rendje helyreáll egyszer, és lesz igazságszolgáltatás – az tudhatja, hogy várakozása beteljesül. Már most lehet ennek örülni.

Mi a boldogság receptje Jézus szerint? Engedd, hogy az Istennel való kapcsolatod átjárja az egész életedet! Még a legnehezebb helyzeteket is. Nézd ezeket a bajokat Isten országának a dimenziójából. Ha így teszel, akkor csak a jókedvedet veheti el valami probléma egy időre, de a boldogság – megmarad.

Kacsó Géza

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .