Are you the One?

„Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?” (Luk 7, 19)

Néhány éve minden advent elején felteszem önmagamnak a kérdést: mi az advent? Felteszem, s nem azért, mert nem értem a szó jelentését, vagy az ünnep lényegét, hanem mert ha ezeket értem is, mégis nehezen tudom kézzelfoghatóvá, láthatóvá tenni az életemben, a cselekedeteimen. Mi az advent? Számomra ez:

A várakozás ideje…

Vágyakozni és várakozni. Várni az ünnepre, várni a karácsonyra, várni az ünnepi hajtásra, vagy épp a pihenésre, várni 2015-re, várni az új kihívásokra.

Várni Jézusra! Várok rá? Akarom, hogy közel jöjjön hozzám? Akarom, hogy visszajöjjön? Vajon csalódott lennék, ha most kellene félbehagyni az életemet, és most lenne vége a világnak, vagy örömmel várnám a találkozást? Tudok-e várni az áldásaira, vagy ha kell a próbáira?

A kérdezés ideje…

A fent említett igevers Keresztelő János tanítványainak szájából hangzik Jézus felé: Uram, te vagy az, aki megmentesz bennünket, vagy esetleg várjunk valaki mást?

Az advent egy tökéletes időszak arra, hogy feltegyük Neki a legőszintébb kérdéseinket. A Szentírásnak ezt a részét olvasva én mindig elcsodálkozom azon, hogy ezt a kérdést Keresztelő János szögezi Jézusnak – az, aki az Úr útkészítője volt. Hol volt idáig? Nem ismerte fel? Másmilyen Messiást várt? Lehetséges, de egyáltalán nem fél feltenni élete egyik legmerészebb kérdését.

Kedves Olvasó! Kérdezz Tőle! Karácsonyhoz közeledve gondold át az életed, mérlegelj és kérdezz: Uram, Te vagy az, aki otthagytad a mennyet és megszülettél erre a nyomorult világra? Te vagy az, aki megkeresed az elkóborolt egyet? Te vagy az, aki békét tudsz adni a háborúban? Te vagy az, aki életeket változtatsz meg? Uram, Rólad szól a karácsony?

A válaszadás ideje…

Ő válaszolni fog! Jézus Krisztus, aki ebben az adventben is közeledett feléd, aki a lehető legközelebb jött hozzád, aki megváltoztatta az életed, aki ismeri a jövőt – válaszolni is tud. Hiszem, hogy Nála vannak a megoldások. Hiszem, hogy 2015-ben is bennünket fog használni terveinek végrehajtásában. Azt is hiszem, hogy amit tudnunk és látnunk kell az Ő terveiből, meg fogja láttatni velünk.

S ha valamit nem értünk, akkor várjunk és kérdezzünk, mert ez a dolgunk, és az, hogy készüljünk a fogadására.

Jöjj, Uram, Jézus!

Máté Richárd

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .