20110201hazitunde4

A TeSó blog alkotóival megegyeztünk, hogy vasárnaponként meglepünk titeket rövidebb igemagyarázatokkal, mivel ez a vasárnap amúgy is igemagyarázós műfaj. Én azt szoktam mondani, a prédikáció vagy rövid, vagy jó – igyekszem jól kihasználni a karaktereimet és nem visszaélni a türelmeddel, Kedves Olvasó. Előre is köszönöm a figyelmed.

Ma reggel a pillanat csodájáról szeretnék írni, mert erről szól Máté elhívása. A világ legjobb igehirdetője, Jézus kirukkol a világ legrövidebb és legjobb prédikációjával: Kövess engem! (Mt 9,9). Máté pedig abban a pillanatban fogja magát, feláll és megy Jézus után. Ugye hogy nem kellett széthúzni huszonöt percben?

Azt hiszem, jó képet nyújtok erről a versről és nem is leszek túl tiszteletlen, ha azt mondom, olyan ez, mint a jóféle leveskocka. Úgyis vasárnap van, tehát húsleves-nap.Valami nagyszerű esemény van belesűrítve egyetlen versbe. Jézus mindössze annyit mond: kövess engem! És Máté megcsinálja. A végeredmény pedig magáért beszél. De hogy lehet ez? Hogy boríthatja meg két szó a sikeres és befutott pénzember, Lévi Máté életét?

Számtalan különböző magyarázat és félreértés van erre nézve, azonban ha nem fantáziálgatunk és maradunk a szövegnél, akkor ennyi történik: Mátéhoz odalép egy vadidegen, odaszól neki és Máté követi. Ebben a történetben számunkra az a döbbenetes, amit nem mond Jézus.

The_soup_and_the_clouds__by_Bolshevixen

Ugyanis Jézus – először is – nem részletez. Nem akarja tisztázni a követés pontos kritériumait, hogy az elhívás megfeleljen az adatvédelmi és felhasználási feltételeknek, az előírásoknak, emberi jogoknak, ombudsmannak, EU-s szabványnak. Nem szembesíti Mátét a jogaival és kötelességeivel, ahogy azt ma elvárnánk. A két szóban hivatalos részletek helyett bensőséges, személyes hang csendül meg, ami korunk nyelvére fordítva így hangzana: Máté! De örülök, hogy találkozunk! Pont rád van szükségem.

Másodszor, Jézus nem reklámoz és nem ígérget. Nem állítja, hogy jó üzlet a tanítványság és egy vagyonos ember megnövelheti a vagyonát tanítványként. Nem mondja, hogy Mátét az édes élet, a dolce vita várja, ha ezt a terméket veszi meg. Nem ígéri, hogy ragyogóan szép lesz, mert megérdemli. Nem mondja, hogy Máté, kérd ki ebben a kérdésben orvosod és gyógyszerészed véleményét, tízből kilencen engem ajánlanak. Nem az élet napos oldalára csalogat, pedig nyilvánvaló a vámszedő asztal látványáról, hogy Máté nem jó helyen bankol …

Harmadszor, Jézus nem manipulál. Nem világít rá szánalmas életére, kudarcaira, amelyekhez képest a követés csak megváltás lehet. Mondtam én, hogy sokkal jobb igehirdető, mint mi. Nem mutogat sikeres megasztárokra, celebekre, csúcsra jutott milliárdosokra, nem állítja példaként Máté elé a hatalom birtokosait. Sőt, saját magát sem. Jézus nem csinál tetszés szerint mozgatható bábot Mátéból azzal, hogy biztosítja: Máté! Érzem, hogy megvan benned az X-faktor…

Csak egy pillanatra képzeljük oda magunkat Máté helyére, oda a vámszedő asztalka mögé. A sok ember közül, akik lenéznek, épphogy le nem köpnek utálatukban, kilép valaki, egyenesen a szemembe néz és azt mondja: Kövess engem! Abban a pillanatban pár másodperc is elég végiggondolni: valaki megszólított. Engem akar, rám van szüksége. De nem kényszerít, sem erővel, sem manipulálva. Nem akarja eladni önmagát, de mást sem. Megtisztel azzal, hogy nyilvánvalóvá teszi: ő nem manipulálni jött, ő értem jött. Teljesen magam dönthetek. Ez a valaki különleges. Biztosan érdemes követni …

Isten elhívása valami végtelenül egyszerű dolog. Ő nem cifráz, nem manipulál, nem közelít kerülő utakon, nincs mézesmadzag és miegymás. Az ő hívó szava egyenes, közvetlen, személyes, intim. Egyszerű és természetes, olyan, mint egy néma ölelés attól, akit szeretsz. Mint egy igazi orvos egy valóban beteg ember mellett, aki nem magyaráz, mentegetőzik, csak szép csendben gyógyít, megtesz mindent, hogy a beteg talpra állhasson.

Máté elhívásának elején egy vámszedő ül az asztalnál, de egy tanítvány áll fel mellőle. Ez a követés csodája ma is: nem kell végigszenvedni éveket hozzá, nem kell ráböjtölni, nem kell minden éven elmenni KRISZ hétre se, csak hallgatni kell Jézusra. A pillanat csodája megtörténhet velünk, ha így hallgatjuk Isten szavát: bejövünk a templomba vagy leülünk otthon a Biblia mellé és valaki egészen más kel fel, mint aki leült. Imádkozzunk ma is azért, hogy Isten erőt adjon a lábunkba, hogy felálljunk, elinduljunk, talán pont egy olyan úton, amelyen talán még nem jártunk vagy alig jártunk, am elyen Jézus megy előttünk.

Laskoti Zoltán

3 hozzászólás

  1. Homiletikailag hagy némi kívánnivalót maga után az igehirdetése Azúrjézusnak 😛 😀

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .