Podcast. Valakinek a mindennapjaihoz tartozik, másnak pedig nagyon idegen dolog. Degradáló lenne azt mondani, hogy értelmes háttérzaj, bár van benne némi igazság. Akkor már sokkal vonzóbb azt hallani: lehetőség arra, hogy összeállítsd a saját rádióműsorodat. Mondhatjuk, hogy tanulási, szórakozási lehetőség. Sőt, keresztyénként egy eszköz arra, hogy a hitedet ápold, gazdagítsd, hogy jól használd az üresjáratokat, amikor tudsz figyelni arra, amit hallasz.

Keresztyén podcast? Református podcast? Igen, már ilyen is van, nem is egy. Olyanok, amik adnak a tartalomra és a hangminőségre, így nemcsak mi hallgathatjuk, de büszkén mutathatjuk meg az ismerőseinknek, ajánlhatjuk nekik egyházunk újabb megjelenési formáit.

A keresztyén podcastok olyan sokfélék, mint mi magunk. Ha szereted ezt a műfajt, vagy ha még csak most ismerkedsz vele, azt ajánlom, nézz körül bátran, hogy megtaláld azt, ami a legjobban megszólít, meghallgatásra hív. Talán azért, mert nagyon a te véleményedet osztja és így erősít, talán azért, mert annyira mást mond, mint amit te, és ezért kérdéseket tesz fel, gondolkozásra hív.

A saját kedvenceim bemutatása után ajánlok olyanokat, amiket én nem hallgatok, de lehet, hogy neked a kedvenced lesz. Mindegyik megtalálható a nagyobb platformokon: Spotify, Apple Podcasts, Anchor.

Kerengő podcast

A hozzávalók: három dunántúli református lelkész (Bella Péter, Farkas Gergely és Szakács Gergely (Szaki)) és egy izgalmas koncepció: az egyikőjük hozza az aktuális témát, a másiknak elmondja, így ő is készülhet, de a harmadik ember vakon érkezik az adásba, azaz nem tudja, mi is lesz a téma. És hogy miről beszélgetnek 2020 novembere óta havonta egyszer? Mindenről, ami foglalkoztatja őket: személyes kérdésekről, kudarcokról és sikerekről, az online jelentlétünkről és a kütyükről is beszéltek már, de előkerülnek az aktuális témák is: az orosz–ukrán háború, a válság, borsodi leszakadó települések; és persze hoznak keresztyén témákat is: ébredés, egyházkép, új énekeskönyv… Olykor az is előfordul, hogy meghívnak egy barátot vagy éppen egy ismeretlent. Legutóbb például egy hívő politikussal beszélgettek.

A podcast a nevéhez illően kerengés, egy téma körbejárása, nem A-tól B-ig, hanem ide-oda kitérőt téve, de a végén mindig kikerekedik egy izgalmas, sokféle irányt felvető beszélgetés.

Peti és a két Gergő (Anna hiányzik – ezzel sokat vicceltek az elején) egyszerre beszélnek lelkészként és keresztyén emberként, miközben nem végig Istenről beszélnek. Tudnak nevetni magukon, és megmutatni a széleskörű ismereteiket, tapasztalataikat. Számomra jó példák arra, hogy mit kezdjen a mai kérdésekkel egy keresztyén ember. Ez szerintem könnyen lehet, hogy neked is kérdés.

Közvetlenül is meghallgathatod őket a blogfelületükön és más podcastoldalakon.

(Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts)

Lelkifröccs podcast

Egyetlen református lelkész áll mögötte, Czeglédi Péter Pál, tulajdonképpen dr. Czeglédi. A podcast olyan, amilyen a szerzője, akit sok minden foglalkoztat. Az érdeklődésébe beleférnek hitvallási, teológiai kérdések, de az aktuális gyülekezeti kérdésekről is készített már adást. Szándéka szerint nem egy megmondó, kioktató lelkifröccsöt akar adni, hanem éppen ellenkezőleg: könnyed és laza módon szeretne egyházról, hitről beszélni, beszélgetni.

2020 decemberében indult, gyülekezethez kötődő és azon túli kérdésekkel: előkerültek a karanténnal kapcsolatos dolgok, karácsony, úrvacsora és keresztség. Bátran és őszintén hozzányúl a nehéz témákhoz is: nemiség, házasság, LMBTQ, oltás vagy éppen a választás. De nem fél gyorsan reagálni az aktuális témákra, helyzetekre sem: a népszámlásról biblikusan sorozatot készített, előkerült a Jordan B. Peterson jelenség, vagy legújabban az MI és a prédikációt író ChatGPT is.

Ritkán csak egyedül beszél, de többször volt partnere a felesége, egy-egy jó barát, ismerős vagy éppen egy rádiós riporter. Nekem nagyon izgalmas volt a Sátán hazugságairól szóló sorozata, ami rádióadásként is megjelent. Bevallom, sok olyan témát hoz fel, ami kívül esik az én érdeklődési területemen, és éppen ezért magamtól nem foglalkoznék vele. Ezért is tanulok sokat az adásokból, még ha olykor vitatkozom is vele. De ez talán nem is tilos. 🙂

(Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts)

Elég nekem podcast

A harmadik ajánlatom az Elég nekem podcast teljesen más koncepcióval dolgozik. Egy érdekes, a legtöbbek számára ismeretlen vagy alig ismert világba enged betekintést. Felvidék keleti részéből, a Bodrogközből szól az adás Kiss Miklós református lelkész jóvoltából. A fő cél megmutatni egy olyan vidéket, ahonnan inkább elköltöznek, kiemelve, hogy igen is elég, lehet boldogulni, célt érni ezen a végen is. Keresztyén embereket, ott élőket mutat be, akik megtalálták a helyüket egy több szempontból nehezített pályán.

Miki 2020 decemberében kezdte az adásait, és már sokféle életutat mutatott meg – tulajdonképpen megannyi lehetőséget, hogy valaki hogyan találhatja meg a saját útját, helyét, boldogulását. Vállalkozókat, robotika szakkört szervező tanárnőt, polgármestert, riportert vagy éppen egy bajnok testépítőt is megismerhettünk általa.

De miért is érdemes hallgatni ezt a vegyes vágottat? Mert emlékeztet minket, hogy az ún. átlagemberek csöppet sem átlagosak. Ráébreszt, hogy milyen komoly történetek vannak egy-egy ember mögött, és milyen tekervényes út vezetett oda, ahol most tartanak. Hogy nem csak egy ideális helyen, ideális körülmények között lehet meg minden, ami kell.

(Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts)


És még néhány keresztyén podcast, a teljesség igénye nélkül:

Ha jobban meg szeretnéd ismerni az evangélikusokat, akkor hallgass bele az Evlelkész Podcastba vagy éppen a Szóbanforgó podcastba, amiben két fiatal evangélikus lelkész boncolgat aktuális, nehéz témákat evangélikus szemmel.

Ha ismered Szabados Ádám vagy éppen Somody Imre nevét, akkor tudod, hogy a sajnos már nem aktív Különvélemény podcastban izgalmas beszélgetésekre, nagy eszmefuttatásokra számíthatsz.

Hallgassatok podcastokat, üresjáratokban vagy máskor, hogy többet tapasztaljatok a hitről, egyházról, emberekről és sok minden másról!

Arany Barbara

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .