Néha csendre van szükségünk, néha pedig arra, hogy betöltsük ezt a csendet, erre pedig jó megoldást nyújthatnak a podcastek. Ahogy Barbi írta az első ajánlónkban: a podcast lehet értelmes háttérzaj vagy akár a saját összeválogatott rádióműsorod is. Ehhez szeretnénk újabb tippeket adni, a múltkor megkezdett listát bővíteni nem kizárólag lelkészes, de lelket építő, világnézetet szélesítő tartalommal.

Podcastajánlónk második része következik.

777 podcast

Hétéves fennállása alatt a 777 a magyar közélet egyik meghatározó hangjává vált: a majd százezer követőt nem kell megmagyarázni 🙂 „A hit nem magánügy!” mottójukkal egy keresztyén blog munkatársaként nem tudok nem azonosulni. Igaz, ők leginkább a blogjuk saját és szemlézett írásairól, valamint offline eseményeikről ismertek, de podcastcsatornájukat is érdemes figyelemmel követni.

A 777 podcast repertoárja rendkívül szerteágazó, adásfolyamukban rendszeres sorozataik mellett aktuális egyházi, valamint közéleti témákat feldolgozó adások és filmajánlók is jelen vannak. Előbbiek közül mindenképp említésre méltó a Válaszkeresők, melyben Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta válaszol tabuk nélkül névtelen, elsősorban párkapcsolati témájú olvasói kérdésekre. Jelenleg is fut Veletek vagyok címmel a Magyarországi Református Egyház Missziói Szolgálatával közös interjúsorozatuk, melyben mélységekből megtérő és helyreálló életutakat ismerhetünk meg. Az Útonban pedig generációnkat, fiatal felnőtteket érintő problémákról, kérdésekről beszélgetnek a szerkesztőség tagjai. Tudnám még folytatni a felsorolást, de inkább javaslom, hogy görgess lejjebb a feedben, garantálom, hogy a korábbiak közt is értékes adásokat találsz.

A 777 podcast elérhető a legnagyobb podcast-platformokon: Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.

A református podcast

Első podcastajánlónk óta jött létre a Magyarországi Református Egyház podcastcsatornája, ahol a hivatalos Youtube-csatornán megjelenő műsorok érthetőek el hanganyag formájában.

Ha nehezedre esik beiktatni a bibliaolvasást a hétköznapjaidba (ez rám is jellemző), akkor számodra ajánlom az Igeidőt, amiben a Bibliaolvasó Kalauz aznapi igéjéhez kapsz egy ötperces igemagyarázatot református lelkipásztoroktól. Talán hat szabad percet tudsz találni rá a reggeledben.

De nem ez az egyetlen műsor a csatornán: a Hiszed vagy sem?!-ben Csűrös András református lelkipásztor válaszol hittel és egyházzal kapcsolatos hallgatói kérdésekre; a Világ/nézet pedig egy közéleti beszélgetőműsor, melyben Molnár Ambrus lelkipásztor egy adott témát református nézőpontból igyekszik körbejárni meghívott szakértő vendége segítségével. Végül, de nem utolsó sorban a Youtube-on méltán népszerű Református vagyok interjúsorozatot is megtalálod itt, melyben Gundel Takács Gábor beszélget hitvalló reformátusokkal.

Mivel ezek a tartalmak nemcsak videóként, hanem audio formájában is megállják a helyüket, remek, hogy ilyen formátumban is elérhetőek (különösen, ha fogytán van a mobilneted). Igazán ígéretes kezdés, kíváncsian várjuk a folytatást!

A református podcast elérhető a legnagyobb podcast-platformokon: Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.

Gondolatkertészet

A 2010-es évek elején hétköznap estéim elmaradhatatlan része volt a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsora. Zenei újdonságok, különlegességek mellett beszélgetések adták a műsor gerincét: popkultúráról, lélekről, olykor a vallásról is (például teológusok segítségével popdalok szövegeit elemezték a Biblia tükrében). A rádióműsor ma podcastként él tovább Gondolatkertészet címen, továbbra is Horváth Gergely vezetésével (akinek Jézus és a Rock and Roll című regényét mindenkinek ajánlom!). A csatorna fő műsora az Igazából Szerelem?, melyben a műsorvezető Tari Annamária pszichológussal beszélget egy-egy filmről, az azokban megjelenő párkapcsolatokról arra fókuszálva, hogy milyen tanulságot is vonhatunk le belőlük a magunk életére nézve. A címadó karácsonyi klasszikuson kívül olyan filmek kerülnek nagyító alá, mint az Annie Hall, a Mielőtt-trilógia vagy az 500 nap nyár. Noha nem kimondottan hitmélyítő kontent, de ha nem csak az akciófilmeket szereted, és szívesen néznél kedvenc filmjeid mélyére egy pszichológus és egy hívő filmrajongó műsorvezető segítségével, vagy ha csak filmajánlót keresel, akkor szívből ajánlom!

A Gondolatkertészet elérhető a legnagyobb podcast-platformokon: Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.

Pál Feri – Alkalmak

A kétezres évek legelején egy hittanos közösség ragaszkodott plébánosához, akitől azt kérték, hogy áthelyezése ellenére heti egyszer továbbra is tartson nekik előadást: ők mindent megszerveznek, csak folytassa a lelki építésüket. A papot Pál Ferinek hívták, akit aligha kell bemutatni: a sziporkázó humorú mentálhigiénés szakember számos nagy sikerű könyv szerzője, fesztiválok kihagyhatatlan előadója. Így indultak el a majd két évtizeden át rendszeresen megrendezésre kerülő, időközben egyre tágasabb termekbe költöző, majd azokat is kinövő pálferis keddek, és ez a hatalmasra duzzadt hittanos közösség jelentette alapját a ma is aktívan működő, szerteágazó tevékenységű Pálferi Alapítványa a Teljes Életért-nek. Noha a pálferis keddek már befejeződtek, az előadások sokévnyi előzménye ma podcastként hozzáférhető bárki számára. Hiába az archív felvételek, a témák kortalanok, az előadó személye pedig garancia a szórakoztató, egyben építő gondolatokra.

A Pál Feri – Alkalmak podcast elérhető a következő podcast-platformokon: Google Podcasts, Apple Podcasts, valamint további tartalmakat találsz a pálferis közösség weboldalán.

The Bible in a Year

(angol nyelvű)

Az év elején több hírportál is leközölte a hírt, hogy az Apple Podcasts amerikai toplistáját egy bibliaolvasó podcast vezeti, ami felkeltette az érdeklődésem. Az Ascension Press katolikus kiadó gondozásában készülő műsor neve beszédes: követésével egy év alatt olvashatjuk végig a Bibliát. A podcastben követett bibliaolvasó terv célja a különböző könyvek, igerészletek közötti ó- és újszövetségen átívelő kapcsolatokra rávilágítani, azokat hangsúlyozni, megmagyarázni. A 25-30 perces epizódok nagyjából felét teszi ki az aznapi 2-3 igeszakasz felolvasása, amit imádság és könnyed hangvételű, közvetlen igemagyarázat követ.

Fontos kiemelni, hogy mivel katolikusok állnak a podcast mögött, az itt követett terv a másodkanonizált apokrif könyveket is tartalmazza.

A The Bible in a Year elérhető a legnagyobb podcast-platformokon: Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.


Ráadásként szeretnék még megemlíteni egy klasszikus rádióadót, a Manna FM-et, amelynek célja Istent kereső emberekhez szólni, lelki egészséget építő műsorokat készíteni. A Manna FM elérhető Budapest környékén az FM 98,6 frekvencián, valamint netrádió formájában a weboldalukon.

Pallay Ferenc

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .