Amikor megállás nélkül változnak az idők, és szemlátomást romlanak a körülmények – mint például az utóbbi néhány évben –, olyankor felértékelődik minden, ami stabil, ami megbízható, esetleg örök.

Figyeljétek csak, mit üzen Isten szava ma nekünk:

„Ne tévelyegjetek, szeretett testvéreim: minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” (Jak 1,16–17)

Jézus testvére, Jakab írja ezeket a sorokat egy olyan időszakban, amikor sokan megkérdőjelezték Isten jóságát, hűségét. Szólt ez akkor a hitben, reménységben megroggyant testvéreinek, és szól ez ma nekünk: nem várhatunk máshonnan jóadományt, tökéletes ajándékot, csak Istentől, aki ugyanaz ma is, mint volt Mózes, Ábrahám vagy Illés idejében. Tőle azonban érkezik a mennyei áldás, szünet nélkül, folyamatosan.

Amikor mi keressük a „tökéletes ajándékot”, többnyire csak tapogatózunk. Nem tudjuk, minek örülne a másik igazán, csupán következtetünk az elejtett szavaiból, a szokásaiból, a korábban tapasztalt tulajdonságaiból. Amikor Isten készíti az ajándékot, az mindig betalál. Ő, aki alkotott bennünket, a legapróbb porcikánkat is ismeri. Látja a szívünk legtitkosabb kívánságait is, és nemcsak múltbeli tapasztalatokra épít, hanem a jövőnket is szem előtt tartja.

Amit Ő ad, az a legjobbkor érkezett legmegfelelőbb adomány.

Amit Isten ad, az jó, mert a hasznunkat munkálja. 

Amit Isten ad, az tényleg jó, és nem csak látszólag. 

Amit Isten ad, az minden időben jó, nem csak ideig-óráig.

Jó és tökéletes, mint ahogy Isten maga is az. Ő szeretetből cselekszik, soha nem ejt hibát, semmit nem ad cél nélkül. Minden adománya, minden ajándéka egy jól átgondolt terv pontosan illeszkedő részlete.

Legyünk konkrétak:

Mi az, amit Isten nekünk akar ajándékozni ebben az adventben?

Mibe csomagolja ma a szeretetét, gondoskodását, törődését?

Mit mutat Magából ezzel? Mit munkál bennünk, körülöttünk?

Keressük a válaszokat ezekre a kérdésekre általánosságban, a Biblia tanítása alapján; és kutassuk Isten útjait, megoldásait a személyes életünkben is, az ittre és mostra vonatkoztatva!

Hiszem, hogy miközben a világosság Atyjának ajándékait vizsgáljuk, messze fut tőlünk is a sötétség.

Olasz Tímea

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .