Habár nagyon szeretem a karácsonyt, bevallom, nem mindig tudom, mit is kezdjek a gyermek Jézussal. A kisbabával, aki Szenteste megérkezett a Földre. A pásztorok és a napkeleti bölcsek mesés, szép története lélekben valamiért nem a legkönnyebben megélhető a számomra. 

Idén az egyik ünnepi istentiszteleten a lelkészünk arról beszélt, hogy rákeresett, mit is ír a Biblia arról, hogy Jézus miért jött el a Földre. Ez nekem is szimpatikus kapaszkodó lett az ünnep megértéséhez. Ézsaiás egyik próféciájában pontosan erről ír. Később, amikor Jézus egyszer Názáretben tanít, épp ezt a saját magáról szóló jövendölést olvassa fel hallgatóságának (Lk 4,18 – 19). 

„Uramnak, az ÚRnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az ÚR. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. Hirdetem az ÚR kegyelmének esztendejét…” (Ézs 61,1 – 2a)

Jézus, a Messiás, vagyis magyarul: a Felkent eljött, hogy jóvátegye mindazt, amit a bűn elrontott. Mivel a bűn szegénnyé tesz, Ő eljött, hogy örömüzenetet hozzon a szegényeknek. A bűn szíveket tör össze, így hát eljött, hogy bekötözze, meggyógyítsa azokat. A bűn megkötöz, rabságba taszít, ezért Jézus a szabadulás lehetőségét jött hirdetni. 

És az Úr kegyelmének esztendejét. 

Milyen jó ezt olvasni 2021 előszobájában! Jézus karácsonykor azért jött el, hogy hirdesse az Úr kegyelmének esztendejét. Pedig ha tovább olvassuk Ézsaiás könyvét, az idézett vers így folytatódik:

„Hirdetem az ÚR kegyelmének esztendejét, Istenünk bosszúállásának napját…” (Ézs 61,2a)

Jézus Názáretben nem véletlenül hagyta abba az olvasást épp a második tagmondat előtt. A bűnnek ugyan következményei vannak, és az nem maradhat büntetés nélkül, de Jézus karácsonyi eljövetelének még nem az ítélet volt a célja. Az majd a második eljövetelének munkája lesz.

Ma tehát még van okunk az örömre és a hálára azért, mert Jézus azért jött, hogy vigasztalja a gyászolókat, felvidítsa a szomorúakat és megszabadítsa a megkötözötteket. 

És 2021 elején van okunk a reménységre is, hogy Jézus ma is az Úr kegyelmének esztendejét hirdeti. Azt hiszem, ma épp erre van a legnagyobb szüksége a világnak.

Molnár-Kovács Dorottya

Felhasznált forrás:
David Guzik: Isaiah Chapter 61

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .