Sokat puffogtatott közhellyé vált az a kijelentés, hogy minden lehetséges. Az ember el-elsüti, bátorítóként szánva magának, társának, de sokszor mégsem hiszi el igazán. Sőt, egyáltalán nem hiszi el. Hiszen nincs esély a gyógyulásra, az orvosok is így állapították meg… Nincs esély a felállásra, mert senki nincs, aki felsegítene… Semmi esély a sikerre, hiszen ahhoz olyat kell megváltoztatni, ami nem az én fennhatóságom alatt áll… És ilyenkor sokszor elfelejtjük: minden az Isten fennhatósága alatt áll. Az Ő akarata mindenekfölött való, és Vele tényleg nincsenek lehetetlenek.

Egy ilyen élményéről számol be Szülek Flóra, aki megtapasztalhatta Isten mindent felülíró, szokásokat megtörő és törvényeket eltörlő kegyelmét:

„A pályaválasztás, úgy hiszem, sokak számára nagy fejtörést okoz. Ezzel én sem voltam másképp. Az általános iskola befejezéséhez közeledve erősen agyaltam, hogy mi is az én hivatásom. Sok tantárgyat kedveltem, de igazán egyikkel sem szerettem volna többet foglalkozni, mint amennyit kötelező. Mivel a zene nagyon közel állt hozzám, így hát – kizárásos alapon – végül a zongora szakot választottam. A felvételi előtt keményen, teljes erőből készültem. (Ebben az időszakban kezdtem közelebb kerülni Istenhez is – nem véletlenül!) Ahogy a vizsga napja közeledett, egyre nőtt a feszültség bennem, és egyre keményebben elkezdtem imádkozni is. A felvételi napján kiderült, hogy a középkategóriába tartozom, de még van esély. Majd az ukrán nyelvvizsga következett, amelyen igencsak nehéz volt felvenni a versenyt az ukrán anyanyelvűekkel, így lecsúsztam a 12. helyre, ami a várólistát jelentette, vagyis inkább azt, hogy erről ennyit, mivel csak 11 zongoristának volt helye a képzésen. Teljesen összetörtem, sírva imádkoztam, hogy: »Istenem, most mi lesz? Hogyan tovább?«. Nem sokkal később kaptam egy telefonhívást, amelyben tájékoztattak, hogy felvettek, mert idén 12 zongoristával indul az év. Egyidejűleg töltött be az értetlenség és a mérhetetlen öröm. Alig hittem el. Számomra akkor a lehetetlen vált lehetővé. Csodás érzés fiatalon megtapasztalni az Isten vezetését, megízlelni egy cseppnyit abból a felfoghatatlan hatalmasságból, amely az Ő uralma alatt áll. Ma az Ő kegyelméből lehetek zongoratanár.”

Valóban, Isten képes erre is. Habár nem akarjuk elhinni, mert számunkra ez felfoghatatlan, túl sok mindent sorolunk ugyanis a lehetetlen kategóriába. De Isten magasan ezek fölött áll. Ne korlátozzuk le emberi mértékekre az Ő hatalmát! Higgyük el, hogy amit mi emberileg teljesen kizártnak, sőt lehetetlennek tartunk, azt Ő képes megcselekedni!

Keresztyén Eszter

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .