Távol álljon tőlem, hogy sikerkönyvszagúan megpróbáljam megadni a boldogság, pardon, keresztyén boldogság titkát. A boldogság egy nagyon összetett, szubjektív és megfoghatatlan dolog, ezért az alábbi soroknál inkább a kiegyensúlyozottság az, amire ez alatt gondoltam. Tudjuk, hogy még az igazán boldog embereknek is vannak nagyon nehéz napjaik és időszakaik, viszont úgy gondolom, hogy ezekkel a szokásokkal ezek az időszakok valóban csupán rövid periódusok, amik olykor-olykor csak megszakítják a harmonikus elégedettség érzését.

A felsorolt pontok leginkább azokra a kutatásokra épülnek, amik a boldog, sikeres emberek szokásait összegezték, és mi ezeket egészítettük ki olyasmikkel, amik csak ránk, hívő emberekre jellemzőek.

Így a boldog keresztyén emberek:

1. Nem ítélkeznek

Sosem értettem, miért kell kidagadt erekkel, harsányan sározni másokat. Olyankor árad a gyűlölet, a mérgező indulatok. Egy boldog ember nem keresi az alkalmat arra, hogy pálcát törhessen mások felett. Egy keresztyén ember sem. Egy boldog keresztyén meg aztán végképp nem.

2. Pozitivitásra törekszenek

Az érzelmeink könnyen elragadnak minket, a negatívak meg főleg. Épp ezért egy boldog keresztyén ember igyekszik mindenben a jót keresni, és hálát adni a legapróbb dolgokért is, így alakul ki a stabil elégedettségünk. S ami ennél is fontosabb, a körülötte lévőkben is a pozitív tulajdonságokat látja, és ezt, amikor csak teheti, vissza is jelzi a környezete felé. Ami jót sugárzol magadból, az tényleg visszatalál hozzád. Ez nem ezotéria, ez bizony tény. Mi is azért szerethetjük Őt, mert Ő már előbb szeretett minket.

3. Szeretnek a dolgok mélyére ásni

A boldog keresztyének sosem állnak meg a felszínen, hanem igyekeznek mindig a dolgok mögé nézni. Szerintem Jézus is azért beszélt folyton példázatokban, mert azt szerette volna, ha a hallgatósága gondolkodik. Miután megértesz valamit, sokkal könnyebb lesz elfogadnod. Így ezeknek az embereknek többnyire mély beszélgetéseik vannak, amiben sokat hallgatnak és kérdeznek, hogy közelebb kerülhessenek az igazsághoz. S ami fontosabb: közelebb Hozzá.

4. Nem halmozzák a pénzt feleslegesen

A pénz folyamatos gyűjtögetése egész egyszerűen függőség. Akit az Úr sikerekkel, gazdagsággal áldott meg, az nagyon hálás lehet azért, mert segíthet. S ezek szerint neki nemes feladata van. Egy boldog keresztyén ember érti a pénz értékét, de sosem becsüli túl. Többnyire a szükséges dolgokra, és élményekre költ, amennyit tud, adakozik, és bölcsen bánik a tizedével.

5. Imádkoznak

Mondanunk sem kell, mennyit tesz hozzá a boldogságunkhoz, ha rendszeres, és szoros kapcsolatban vagyunk azzal, akit a legjobban szeretünk. Egy boldog keresztyén ember nem csak úgy immel-ámmal mormolgat valamit esténként, amibe félig-meddig bele is szunyókál. Aktív kapcsolata van a Mindenhatóval, aminek komoly keresgélés útján találta meg a legjobb csatornáját. Lehet az az imanyelv akár énekszó, a vezetett imádság, az írás, a hangos dicsőítés… akármi.

6. Sok időt töltenek a szeretteikkel

Egy boldog keresztyén ember már réges-rég rájött arra, hogy mi magunk is egymás angyalai vagyunk. Ezért nagyon sok időt tölt azokkal az emberekkel, akiknek az ölelése mindenre gyógyír számára. Megtanulta már, hogy mi az a minőségi idő, és gondosan figyel arra, hogy ezeken a találkozókon ténylegesen be tudják ragyogni egymás napját.

7. Olvasnak

Persze, elsősorban Bibliát, de nagyon fontos, hogy nem csupán azt. És nem is csupán keresztyén irodalmat, mert abból fakadóan, hogy szeretnek a dolgok mélyére ásni, szeretik belevetni magukat különböző témakörökbe, hogy aztán értően beszélgethessenek másokkal, és a friss gondolatokkal újabb és újabb dolgokat fedezhessenek fel a Bibliában is.

8. Segítenek másoknak

„A boldogság akkor az igazi, ha megosztod.” Így egy igazán boldog keresztyén ott segít, ahol csak tud, mert szeretné, ha hozzá hasonlóan mások is megtapasztalnák azokat az örömöket, amiket Ő megélt. Ezek az emberek megtanulták már, hogy mennyit bírnak tényleg örömmel elvégezni, így a legkevésbé sem érzik baleknak magukat, ha akármilyen módon tudnak hasznosak lenni mások számára. Ha valakinek nyűgből segítesz, és kényszerből mondasz igent, pedig igazából nincs rá kapacitásod, akkor tényleg balek vagy. De ha őszintén tiszta szívből örömmel ajánlod a segítségedet, akkor nem balek vagy, hanem jófej.

9. Keményen dolgoznak

A Biblia számos helyen megemlékezik a rest, lusta emberekről: azokról, akik a babérjaikon ücsörögve vég nélkül sopánkodnak, és áhítoznak egy szebb élet után. A boldog keresztyének viszont nem ijednek meg a munkától, főképp azért, mert már megtalálták azt (ugyancsak kemény munkával), amiben tehetségesek és hasznosak lehetnek, vagyis, hogy az Úr milyen utat rendelt számukra. Ez az út sokszor nehezebb és rögösebb, mint gondolnánk, és néha elég sok fájdalommal is tele van, de ha azt a munkát végzed, amire az Isten elhívott, akkor hálás vagy még a nehézségekért is, mert érzed, hogy a Mindenható oldalán dolgozhatsz.

10. Eleget pihennek

A kemény munka ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nincs megállás. Egy kiégett ember kevés eséllyel lehet hasznos bárki számára, így az alvás, a megfelelő időben nemet mondás, és a feltöltő pihenés ugyanúgy hozzátartozik egy keresztyén ember napirendjéhez, mint bármely más egészséges felnőttéhez. Nem beszélve arról, hogy Isten pont arra kér, hogy néha állj meg, és gondolj Rá.

11. Nem hasonlítják magukat másokhoz

Már csak annak a ténye, hogy valaki viszonyítani próbálja magát másokhoz, arról árulkodik, hogy mennyire bizonytalan magában. Egy boldog keresztyén ember pontosan tudja, hogy mindenkinek egész más az életútja, egyénisége, küldetése, ezért mindenféle hasonlítgatás pontosan annyira értelmetlen, mint ha például egy almát akarnánk összehasonlítani egy csavarkulccsal.

12. Nem igazodnak a világhoz

Ez a tény adja meg a boldog keresztyének teljes szabadságát. Mert ők már nem akarnak megfelelni semmilyen társadalmi nyomásnak, nem hajtanak egész életükben emberek által felépített elvárások miatt, nem félnek attól, hogy mi lesz, ha majd kudarcot vallanak mások előtt, ha nem lesznek elég sikeresek a világ szemében – mert ők nem is ennek a világnak élnek. Egy boldog keresztyén embert tényleg teljesen hidegen hagyja, ha valaki megpróbálja megalázni őt olyan dolgokkal, amik számára egyáltalán nem értékesek. Egy boldog keresztyén ember már rég tudja, hogy mi az, és legfőképpen Ki az, akinek az elvárásaihoz igazodni szeretne. És az a valaki, nem ebben a világban van.

+1. Alázat, alázat és még több alázat

Ami nagyban megkülönbözteti ezt az írást az összes többi boldogság komponenseit összegyűjtő cikktől, az az, hogy én nem akarom elhitetni Veled, hogy az életed középpontjában Te magad állsz, hogy egyedül Te vagy felelős a saját boldogságodért, és csak a sajátodért vagy felelős. Egy keresztyén ember tisztában van vele, hogy a sikerei lehetőségét is ajándékba kapta az Istentől, ezért minden újabb örömtől csak még több hálával és alázattal van tele, és eszébe sem jut bármi miatt mások fölé emelnie magát. Minél többet kaptál Te, annál többet tudsz másokkal is megosztani. Ezért a tényért pedig legyen most is Istené a dicsőség!

Sárközi Andrea

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .