Fohász: Uram, mielőtt kinyitnám a Könyvet, ami a te üzenetedet tartalmazza, a szívemet nyitom ki Előtted! Kérlek, tégy rendet bennem, mutass utat, taníts, vezess, bátoríts! Ámen.

Olvasd el: 2Móz 15

Nagyító alá: Ekkor Mirjam prófétanő, Áron nénje, dobot vett a kezébe, és kivonultak utána az asszonyok mind, dobolva és körtáncot járva. Mirjám így énekelt előttük: Énekeljetek az ÚRnak, mert igen felséges, lovat lovasával a tengerbe vetett! Ezután útnak indította Mózes Izráelt a Vörös-tengertől, és Súr pusztája felé vonultak. Már három napja mentek a pusztában, és nem találtak vizet. Megérkeztek Márába, de nem tudták meginni a vizet Márában, mert keserű volt. Ezért is nevezték el azt a helyet Márának. Ekkor zúgolódni kezdett a nép Mózes ellen, és ezt mondta: Mit igyunk? Ő pedig az ÚRhoz kiáltott segítségért, és az ÚR mutatott neki egy fát. Azt dobta bele a vízbe, és édessé vált a víz. Ott adott a népnek rendelkezéseket és törvényeket, és ott tette próbára őket. 2Móz 15,20-25

Rajzolj egy vázlatot, amely mindent tartalmaz, amit a szöveg leír. A színhely és a személyek ábrázolására egyszerű jeleket vagy kifejezési módokat keress (pl. vonalas alakok, stilizált térkép; jelek mutathatják a mozgást vagy az akadályokat).

Különböző színekkel megjeleníthetsz belső folyamatokat (mint pl. az ujjongás, fáradtság, csalódottság, düh stb.). Az árnyalatok erősségével az érzések mélységét is ábrázolni tudod.

Ne zsúfolj bele egyetlen képbe minden információt, inkább több egyszerű rajzot készíts (mint egy folyamatábra vagy képregény)!

Ha elkészültél, nézd sorra a képeidet! Mit tudsz leolvasni róluk?

Jegyezd le őket!

Hány nap is telt el a körtánctól a zúgolódásig?

Kit hibáztat a nép (újra csak) az áldatlan állapotért? Vajon miért pont őt?

Milyennek gondolod a következő igehelyek alapján a népet: 2Móz 14,11; 2Móz 17,3; 4 Móz 14,1-4; 4Móz 20,2-5; 4Móz 21,5; Zsolt 206,13?

Egy 1-től 10-ig terjedő skálán hová helyeznéd a magad általános hozzáállását a nehézségekhez (1 = a legkisebb akadály is padlóra küld, 10 = semmi nem ingat meg)?

Jelen pillanatban mi a te „pusztád” e tekintetben? Életednek mely területén érzed legalacsonyabbnak a tűréspontodat?

Fil 2,14-16a – Mire tanít minket Pál apostol?
Kész vagye fejlődni ebben?

Ha igen, imádkozz velem:
Örökkévaló Isten! Te látod, hogy mik azok a dolgok, amelyek pillanatok alatt ki tudnak borítani. Most is zakatol a lelkem, mert… (mondd el, mi bánt). Emiatt azt érzem, hogy…

Tudom, hogy amikor zúgolódom a helyzetem miatt, akkor tulajdonképpen Téged bántalak. Bocsáss meg ezért, kérlek! Változni akarok ebben, ezért a mai napon zúgolódás-böjtöt tartok. Ahelyett, hogy elsőre kiakadnék, inkább Rád akarok gondolni, a csodákra, amiket eddig megláttattál velem; a gondviselésedre, amit megígértél.

Tudom, hogy Nélküled nem fog sikerülni. Kérem, hogy Szentlelkeddel támogass az elhatározásomban! Ámen!

 

Isten bemutatkozik a népének. Ő szeretné, hogy ismerjék, szeressék, bízzanak Benne. Az egyiptomi eseményekkel, a kettényíló tengerrel, a nép szolgálatába állított természeti erőkkel egyre azt üzeni: az enyéim vagytok, fontosak vagytok nekem, gondoskodom rólatok.

Az emlékképek azonban gyorsan kifakulnak, a bizonyságot felváltja a kételkedés. Három nap elég ahhoz, hogy a puszta minden csodát felülírjon…

Hogyan képes elnyomni a jelen problémája mindazt, amit eddig már megéltünk az Úrral?

Miért hangosabb a fáradtság, a csalódottság, a hiány, mint az Isten folyamatosan tapasztalható jelenléte?

Hogy van az, hogy elsőre a feladás jön belőlünk az akadály láttán?

Hogy lehet, hogy – kimondva vagy magunkban dühöngve – zsigerből a haragé az első szó, és sokszor az utolsó is?

Mikor tanuljuk már meg, hogy nem emberekre kell acsarkodni, hanem az Úr elé borulni, és hittel elkérni a megoldást?

Mikor hisszük már el végre, hogy Isten értünk, és nem ellenünk dolgozik?

Én mikor vésem már az eszembe végre, hogy minden nehézség út valahová?

És nem a pusztulásba vezet, hanem Isten mélyebb megismeréséhez…

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .