A facebook adott. Életünk szerves részévé nőtte ki magát ez a kék-fehér „izé”, ami lehet szelíd és hasznos jószág, amely javunkat szolgálja és segít, de elszabadulva könnyen válhat egyfajta bestiává, amely tönkreteszi az életünket és szociális kapcsolatainkat. Nem kívánok tehát kampányolni mellette, de nem is akarom a fenevad bélyegével azonosítani. Ez a bejegyzés inkább arról szól, hogyan NE használd keresztyénként a facebookot. Figyelem, megélt tapasztalatok túlcsordulása következik!

  1. Ne a facebook legyen az életed!

Néha az az érzésem, hogy egyes keresztyének észre sem vennék, ha Jézus visszatérne a felhőkön, annyira a telefonjukon csüng a fejük. A reggel első öt percének rutinjává lett már, hogy mielőtt még a csipa érkezne kihullni a szemükből, már „fent vannak” a facebookon. Egy ágyas selfie, hozzá egy jó kis bibliai idézet, és már le is van tudva a csendesség. Egész nap pedig nagyjából ötpercenként csekkolják, milyen teljesen lényegtelen dolog történt az elmúlt időben: Piri belájkolta a képed, Sanyi a héten ötödszörre hívott meg az nCore regisztrációra, Laci meg egy nyelvnyújtós szmájlit küldött – „Öröm és bódogság!”

Az időd Istené, TeSó! Ajándék minden egyes perc. Komolyan arra akarod pazarolni napod java részét, hogy egy tenyérnyi nagyságú képernyőt bámulsz? Tedd le bátran, nézz körül, csodáld a természetet, élvezd a napsütést, beszélgess Istennel, társalogj a körülötted lévő emberekkel! Ne akarj nonstop online lenni, ehelyett inkább próbálj egy fél-, vagy háromnegyed órát a napod vége felé erre a célra szánni, hogy az igazán (!) fontos dolgokat elintézd ebben a közösségi térben is. Egyszóval: Ne szeresd már jobban a facebookot az Úr Jézusnál!

  1. Ne itt akarj missziózni elsősorban!

Vannak keresztyének, akiknek feltett szándéka, hogy ők bizony facebookon keresztül mindenkit jól megtérítenek majd. Ennek érdekében mindenre készek: profil-, és borítóképüket igeverses-virágos képekre cserélik, minden órában legalább egy-egy (lehetőleg jó hosszú, egész fejezetes) igerészeket raknak ki, négyfajta áhítatos könyvből másolnak ki részeket stb.

Úgy elképzelem néha, milyen lenne egy ilyen ember a Valóságban. Akinek minden szava és megnyilvánulása egy-egy igevers lenne, minden reakciója és hozzászólása megtérésre hívna. Nem csodálkoznék rajta, ha természetellenesnek hatna és nem aratna nagy sikert. Igen, Jézus mondta, hogy mi vagyunk a föld sója, de a túlsózott étel is ehetetlen nem csak a sótlan! A kevesebb néha több, és a hitben nem járók sokszor értetlenül néznek ezekre a „túlbuzgó, természetellenes vallásoskodásokra”.

  1. Ne indíts értelmetlen komment-háborúkat!

Azt figyeltem meg, hogy a hívő fiatalok közül sokan szeretnek szájkaratézni – legtöbbször teljesen értelmetlen és közömbös dolgok fölött. Vannak, akik direkt posztolnak provokáló vélemény-nyilvánításokat, várva a „gyanútlan” hozzászólókat, akiknek aztán fél szavába belekötve már indul is a fárasztó szócséplés. Amikor pedig már úgy tűnik, hogy alulmarad a kezdő fél, egyszerű alázatot színlelve „leveri a port is a lábáról”, s emelt fővel távozik, vagy fennhéjázva vakká nyilvánítja ellenfeleit.

Semmi sem visszataszítóbb a hívő fiatalok közötti kicsinyeskedő facebook-marakodásoknál. Próbáld meg nem így felhívni magadra a figyelmed, és ha ilyen csetepaté téved a szemed elé görgetés közben, inkább ne szállj be – hidd el, nem éri meg!

face_4
  1. Ne lájkolj és ossz meg mindent, ami utadba téved!

Cicis lányok, összeégett kisbabák, pornó videók, Alekosz official oldala, Való Világ 6 stb. Néha elképedek azon, hogy keresztyének mennyi badarságot képesek lájkolni és megosztani. Persze, valószínűleg ez egyetemes emberi nyomorúság, de különösen dühítő, amikor hívő emberként az ember olyan dolgokra mond „Ámen”-t (értsd: lájkot), ami egyszerűen összeegyeztethetetlen a hit dolgaival és a bibliai mértékkel. Elképzelem ilyenkor, hogy az a keresztyén srác a sztriptíztáncosnő képét lájkolva, valóban egyet is ért mindezzel és az első sorban csápolna neki a való életben. Ugye groteszk?

„Mi köze a hívőnek a hitetlenhez?” – kérdi Pál. Amit mi sokszor szeretünk a párkapcsolatra lekorlátozni, az bizony az élet minden területére érvényes: így az online életünkre és viselkedésünkre is. Épp ezért én úgy döntöttem visszavonom a lájkot Tibi atyától, a South Parktól, a Jackasstől és a 9gagtől is. Miért? Mert annak ellenére, hogy vicces volt sok tartalom, amit közöltek az fb-oldalaikon, jót is szórakoztam rajtuk, mégsem találtam építőnek hitem szempontjából. Jóllehet, ez mindenkinek személyes harca, s talán nincs is recept arra, hogyan kell megfelelően keresztyénként facebookozni, mégis a bibliai parancs és mérce megáll itt is: „Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek [facebookoztok], mindent Isten dicsőségére tegyetek! Megütközésre ne adjatok okot…” (1Kor 10,31-32)

Homoki Gyula

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .