„Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által: „Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuelnek neveznek” – ami azt jelenti: Velünk az Isten.” Mt 1, 23

Szenteste napja van, és ilyenkor mindig azon gondolkodom, mit is kellene éreznem. Nem a külsőségek miatt, a karácsonyi fényeket, illatokat, ízeket, hangulatokat kimondottan szeretem. De mit kezdjek azzal a gyerekkel a jászolbölcsőben? Valami érthetetlen nagy üzenet van belecsomagolva, amit én még mindig nem fogtam fel teljesen.

Idén egyetlen mondatrész ragadott magával: „Velünk az Isten.” Nem láttam benne olyat, hogy velünk van, amikor… Sem az, hogy velünk van, ha… Egyszerűen velünk van és pont.

oss-home-image-5

Az utóbbi hetekben sok olyan áldatlan állapotról meséltek nekem, amelyekre már csak Isten adhat megoldást. Biztosra veszem, hogy neked is van ilyen. És azt is, hogy sok fázisát ismered ennek az Istenre várásnak. Sírtál, átkozódtál, imádkoztál, megfeszítetted körömszakadtig maradék-erőd, eget ostromlóan akartál, elaléltál, újrakezdted, borogattad a sebeidet. És talán te is ott tartasz most, hogy minden hiába! *

Bibliai igék sora szól arról, hogy az Isten jelenléte jót jelent. Az Úr Józseffel volt, ezért szerencsés ember lett. Dávid minden útján sikerrel járt. Ezékiásnak minden vállalkozása eredményes volt. Jósafátéknak harcolniuk sem kellett, csak végignézni Isten szabadítását. Ott van a zsoltáríró, aki a halál árnyékának völgyében sem fél, és a jó pásztor vesszője és botja megvigasztalja őt. Vagy  Mária válasza: „történjék velem a te beszéded szerint!”. Jó nekik!

Ha neked mondanám azt, hogy az Úr velünk van, benned enyhülne a feszültség? Vagy a te szavaidból is Gedeon válasza csengene ki: „ha velünk van az ÚR, miért ért bennünket mindez? Hol vannak mindazok a csodák, amelyekről atyáink beszélnek nekünk?”

handraised

Kukkantsunk bele a Bibliába, nézzük meg, Isten emberei hogyan élték meg mindezt!

Lukács 1. rész: Mária eljutott az egyik legvarázslatosabb életszakaszba: jegyes lett. Aztán egy angyal tudtára adta, hogy nemsokára a Magasságos Fiának ad életet. A „kegyelembe fogadott” lány egész élete felborult ettől. Dugába dőltek a korábbi tervei, és minden biztonságos pont inogni kezdett. Igaz, nem sokáig, Máté leírja, hogy az angyal Józsefhez is elment, és végül minden jóra fordult.

Ézsaiás 7. rész: Júdát ostromba fogták, nehéz volt a jelen, kétséges a közeljövő. Ézsaiás azt jövendölte Aháznak, hogy az ellene szövetkezett királyok támadása kudarcot fog vallani. A király tanácstalanságát látva aztán a próféta hozzátette: „maga az ÚR fog nektek jelt adni: Íme egy fiatal nő teherben van, és fiút fog szülni, és Immánuélnak nevezik el.” Mire a gyermek értelmes lesz, minden megoldódik. És így is lett.

Bírák 6. rész: Izráelt hét esztendeje sanyargatták a szomszéd népek, teljesen lepusztították az országot. Gedeon titokban csépelte a búzáját, a présházban. És ekkor egy angyal jelent meg előtte: „Az ÚR veled van, erős vitéz!” Sok-sok bonyodalom után Gedeon és maroknyi serege végignézhette, hogyan ad Isten győzelmet néhány korsóval, fáklyával és kürttel.

1Mózes 3. rész: Isten megteremtette a világot, majd a föld porából megformázta az embert is. Pompás kertet, munkát, társat adott neki. Aztán jött egy botlás, és összetört az idill. Az Éden kapuja bezárult, a kapcsolatok megromlottak, az ember ott találta magát a nagybetűs Élet kellős közepén. De nem egyedül. Isten levette róla a faleveleket, bőrruhát adott helyette, és egy messiási próféciát. Éva pedig, első gyermekét kezében tartva, azt mondhatta: „Fiút kaptam az Úrtól!”

A korábban említett József, Dávid, Jósafát élete sem volt mélységektől mentes. Sikeresek, áldottak lettek, mert Isten nem hagyta magukra őket. Jó ideig a színfalak mögül mozgatta a szálakat, a fináléban azonban minden a helyére került. Mindenki megkapta azt, amit ígért neki az Úr, ugyanakkor a mennyei tervek is előremozdultak.

 „Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg” (Ézsaiás 43,2).

Igen, az Isten velünk van, de ez nem jelent szájba repülő sült galambokat, tehermentességet, állandó mókát és kacagást, boldogan élést a meg nem halásig. Időnként arcodba fröcsköl a víz, dacolni kell a sodrásokkal, félelmetes dolgokra várnak igen választ tőled. De egyszer csak kiderül, hogy mindennek volt értelme és oka. A végére kialakul minden. Isten nagyszerű forgatókönyvíró és rendező. Egyes jelenetek befejeződhetnek értelmetlenül, de az epizódok végén valami mindig jobbra fordul. És akkor a legutolsó részről még szó sem esett. Isten nem kiüresíteni, kifosztani akar, hanem beteljesít.

Az Úr veled van, nem kell egyedül vívnod a csatáidat.

Az Úr veled van, kiment a szorult helyzeteidből.

Az Úr veled van, az áldásait, ajándékait mások is látják az életeden. Időnként még te magad is.

Az Úr veled van minden napon a világ végezetéig. Így van ez akkor is, ha éppen nem látod, nem érted, nem érzed. Így van, mert megígérte.

„Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott… Velünk az Isten.” Mt 1, 23

Olasz Tímea

 

* Reményik Sándor: Kegyelem c. verse alapján

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .