(Az első részt itt találod)

C.S. Lewis Csűrcsavar levelei c. könyve alapján. (Folytatás)

A most következő sorokat olvasva próbáljuk meg „alulnézetből”, az ördög, a kísértő szemszögéből megvizsgálni az életünket! Erre invitál bennünket C. S. Lewis könyve, melyben Csűrcsavar, egy ördögfióka, unokaöccsét, az „újonc kísértőt” oktatja arra, hogyan kell bűnre csábítani kísértett emberét. Közben tartsuk szem előtt az író meglátását, miszerint az ördöggel kapcsolatban kétféle tévedésbe szoktunk esni: az egyik, ha nem hiszünk létezésében, a másik, ha túl sok érdeklődést tanúsítunk iránta. Mi magunk kerüljük el mindkét tévedést. Használjuk ezeket az ördögi tanácsokat önvizsgálatra és arra, hogy legközelebb felkészülten, Isten fegyverzetét magunkra öltve állhassunk ellen a gonosznak.

 Drága kísértő öcsém!

  1. Még nincs veszve minden, ha kísértett embered foglalkozik a személyes hitével. Sőt, ha eléred, hogy saját lelki világával való törődés közben megfeledkezzen Istenről és embertársairól, nyert ügyed van.

01 [82986]

  1. Tégy róla, hogy embered világi meggyőződéseit, például nacionalizmusát vallása egy részének tekintse! S ha a gyűlések és az ügyek már többet jelentenek neki, mint az imádság és a felebaráti szeretet, akkor embered a miénk. Ilyen „vallásosokból” csinos kis gyűjteményt mutathatunk neked idelent!
  1. A bűnbánat még nem a világ vége. Hadd fürödjön csak védenced a bűnbánat érzésében, írjon róla könyvet, ha akar. Csak nehogy tettekben is változtatni kezdjen bűnös életén!
  1. Ha azt hiszed, csak olyan dolgokkal tudod elterelni embered figyelmét a fontos dolgoktól, amiket nagyon szeret, akkor tévedsz. Megfoszthatod emberedet minden egészséges és életvidám cselekedettől is, anélkül, hogy bármit is adnál érte. Édes bűnök élvezete helyett az üres és zavaros merengések, naphosszat tartó henyélés éppen elég ahhoz, hogy az ember legszebb éveit elraboljuk.
  1. Ne feledd: az emberi lelket a bizonytalanság és az aggódás zárja el legjobban a Teremtőtől!
  1. Gondosan szilárdítsd meg lelkében ezt a meggyőződést: „Az időmmel én rendelkezem!” Legyen az az érzése, hogy minden napot 24 óra törvényes birtokosaként kezdhet. Azon légy, hogy amit e jogos tulajdonából munkáltatójának enged át, súlyos adónak vélje, amit pedig vallási kötelességeinek gyakorlására fordít, nagylelkű adománynak tekintse! A lényeg, hogy teljesen elfeledkezzen arról, hogy Teremtője nélkül semmije, egyetlen perce, élete sem lenne.

06 [82987]

  1. Ha embered feltétlenül foglalkozni akar a hitével, fordítsd azt a javunkra! Érd el például, hogy mélyebben elmerüljön az egyházi és a világi teremtéstörténet ellentmondásaiban!
  1. Érd el, hogy szórakoztatónak kezdje találni, amiket a hitetlenek beszélnek, akiket ő kezd egy kicsit lenézni. Fő célod legyen a kereszténységét kisszámú beavatottak titkos vallásává tenni, amelyben ő bennfentesnek érzi magát.
  1. Minden emberben felötlik olykor-olykor a gondolat, hogy mennyi előnye van a hitének: ez segít átvészelni a nehéz időszakokat, sosem kell egyedül éreznie magát, mindig van kitől segítséget kérnie, ráadásul a hit fényében a halál sem tűnik olyan félelmetesnek. Használd fel ezeket a kósza gondolatokat és érd el, hogy kísértett embered ne azért higgyen Isten szavában, mert az igaz, hanem mert számára épp hasznos, jó valamire! Isten ugyanis nem tűri, ha őt csupán egy segédeszköznek használják.

09 [242533]

  1. Ne feledd: bűneit soha ne tedd számára nyilvánvalóvá! Mindig csak mértékkel, lassacskán hódítsd meg őt magadnak. Ha ugyanis egy bűne túlságosan szembetűnővé válik számára, megvan a veszélye, hogy azt Isten elé viszi és Tőle kér szabadulást belőle. Ekkor pedig – mondanom sem kell – bukott ügyünk van. Hosszú távon minden (még a bűn is!) kárunkra van, ha őt a Teremtőhöz közelebb sodorja.

Molnár-Kovács Dorka

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .