Úgy tűnik, rácuppantam Francine Rivers írásaira. Korábban már írtam nektek a Megváltó szeretet című könyvéről, és szívem szerint nagyon tudom ajánlani Rendíthetetlenül c. könyvét is, a Kegyelem vonala sorozat Ruthról szóló kötetét. Amellett, hogy az írónő tényleg művészi módon tudja megmozgatni az ember lelkét és elméjét, Az utolsó bűnevő című könyv egy olyan témát hoz, amellyel szerintem elég sokan azonosulni tudunk.

bunevo [68809]

Te gondoltál már arra, milyen jó lenne, ha a bűnöket valamilyen szertartással meg nem történtté lehetne tenni? Mondjuk, ha vissza lehetne tekerni az időt, és másképp cselekedni? Egy bűvös radírral eltüntetni a következményeket? Reggel felébredni, és megkönnyebbüléssel döbbenni rá, hogy csak egy rossz álom volt minden?

A 19. századi brit közösségeket is nagyon foglalkoztatta ez a bűneltüntetős dolog. Ők azt találták ki, hogy kell egy Bűnevő. Mindenki élheti az életét úgy, ahogy akarja, vagy ahogy tudja. Aztán amikor az illető meghal, eljön a Bűnevő, elviszi az elhunyt lelkét, és magára vállalja bűneit. Eccerű és naccerű.

Rivers főhőse, Cadi Forbes egy ilyen közösségben nő fel. Tízéves létére az a vágy hajtja a kislányt, hogy találkozzon a Bűnevővel, akitől az egész falu retteg. Nem kicsi oka van ennek: egy évekkel korábbi tragédia nehezedik a lelkére, elviselhetetlen súllyal. Cadi egyetlen megoldásnak azt találja, hogy megkeresi a száműzetésben élő misztikus alakot, és megkéri, hogy egye meg a bűneit – de ne a halála estéjén, hanem most azonnal. Nem is sejti, mekkora lavinát indít meg, ami nemcsak a családjára, de végül az egész közösségre hatással lesz. Mert eljön az utolsó Bűnevő, és megtörténik az, amire senki nem számított…

bűntudat [68810]

A kényelmesebbeknek jó hír lehet, hogy a könyv filmes verziója is megtalálható itt-ott. Nem rossz feldolgozás, de nem is a legjobb. Időnként félreviszi a könyv mondanivalóját, ráadásul feliratos is. Ha már úgyis olvasni kell, érdemesebb a könyv után kutakodni. Már csak azért is, mert nagyon érdekes fordulatokat készített Rivers az olvasóinak. Ugyanakkor olyan húrokat pendít meg, amelyeken érdemes elidőzni egy csésze tea mellett, akár a barátokkal is.

uj kezdet [68811]

Mondd, te mihez tudsz kezdeni az elrontott tegnapoddal? Elhallgatod, letagadod, mert amiről nem beszélünk, az nem létezik? Levered másokon, akik tisztább lelkiismerettel tudják élni az életüket? Bűnbakot keresel, akire rá lehet zúdítani minden következményt? Misztikus szertartásokat végzel, amelyek elnyelik a büntetést?

Megtalálod a te Bűnevődet? Azt, aki most azonnal meg tud szabadítani mindenfajta kárhoztatástól, szégyentől? El tudod fogadni, hogy neked ez semmibe nem kerül, mert Ő már rendezte a számlát? Elhiszed Neki, hogy Ő ezt valóban meg akarja tenni?

Meg mered ragadni azt, amit Ő ezzel kínál: a tiszta lappal indulást?

 Talán mert nincsen elrontva még…

Olasz Tímea

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .