Nativity

„S jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat…” A karácsonyról írni lelkészként nem egyszerű feladat. Ezerszer elmondott részletek, kívülről és belülről ismert ige, csontig lerágott történet. Istálló, jászolbölcső, csillag, pásztorok, napkeleti bölcsek/királyok, arany, tömjén, mirha, angyalok, égi szózat… Karácsonyi bevásárlás, jajmitvegyekajándékba, bejgli, karácsonyfa, gyertya, csillagszóró, Reszkessetek betörők, sütés-főzés, szaloncukor, fadíszítés… Bibliai és világi kellékek kavalkádja – mindenkinek ismerős.

Úgy adódott, hogy el kellett mennem egy adventi gyermekprogramra, ahol amolyan padlócirkáló méretű gyerekek néztek nagy szemekkel, és valamit mondanom kellett nekik a karácsonyról. 150 gyerkőc volt ott, ami még sokat próbált szónokokat is próbára tenne. Ahogy néztem őket, eszembe jutott Jézus néhány szava: „Ha olyanok nem lesztek, mint ezek a kisgyermekek…” Milyenek ők? Akik elhiszik, hogy a Jézuska hozza az ajándékot. A hazugság és az igazság ugyanúgy eladható nekik. Ők még ártatlanok, a gondolataik formálhatók, és megfelelő módszerrel bármit el lehet ültetni beléjük. Odaálltam eléjük, és elkezdtem arról beszélni, hogy a karácsony egy születésnap. Érdekes volt, hogy a gyermekek egy pillanat alatt arra is rájöttek, hogy bár vannak díszek, terített asztal, ajándékok, ünnepi hangulat, egyetlen hiányzó láncszem van: az ünnepelt. A gyermekek képesek hinni a Jézuskában. De akkor és ott elhitték az igazságot is: születésnapot ünneplünk, Jézus születését.

És így jutunk el a kisgyermekektől a felnőttekig, akik fejből jól ismerik a karácsony bibliai oldalát, tevékenységből meg a világi oldalát. Sajnos a felnőttek elfelejtették, hogy mit is ünneplünk karácsonykor. A felnőttek tették a karácsonyt színes-díszes, mézes-mázas alkalommá. Miért hisszük azt, hogy a következő generáció nem tudnja feldolgozni és megérteni karácsony igazi lényegét? Miért hisszük azt, hogy túl sok lenne nekik az, hogy Isten emberi formát vett fel, és eljött a földre a mi megváltásunkra és az igazi, hamisítatlan szeretet megmutatására? Miért hisszük azt, hogy a karácsonyt meg kell üresíteni maszlaggal? A gyermekek csodára vágynak. Persze, tapasztalatlan szemük és szívük a trükköt is képes csodának elfogadni. De miért ne szólhatna az igazi csodáról a karácsony?

happy-birthday-Jesus

Azért, kedves felnőttek, mert legtöbben még közületek se tudtak továbblépni a jászolban fekvő Jézuskánál, aki pelenkásan bekúszik a szobába titokban, és ajándékokat dugdos a karácsonyfa alá. Jézus közben felnőtt, és csodásabb lett, mint valaha. Közben eltelt 2000 év, és nagyobb csodákat művelt ebben a világban, mint amit a legtöbben elképzelni tudnának! Nem kell a karácsonyt lebutítani, még egy gyermek számára sem. Még ők is megértik, milyen fals az ünnep az ünnepelt nélkül, aki 2000 éve született, és sokak számára még mindig gőgicsélő kisgyermek. Még ők is megértik, milyen csodás az ünnepelt, aki nem ajándékot vár, hanem Ő ajándékoz meg a tiszta, hamisítatlan szeretettel, aminek az utánzatát csak próbáljuk megélni.

Sok ember ragadt benne a Jézuska-korszakban, és sosem jutott el a Megváltó Jézusig. És miközben sokan ott állnak a karácsonyfa mellett, olyan kényelmessé vált egy mesévé lett történetben hinni, elmerengeni a gyertya fényében, a csillagszóró szikrázásában, a múlt karácsonyok emlékeiben, és soha nem továbblépni. Mert a továbblépés azt jelentené, hogy Jézus nemcsak megszületett karácsonykor, hanem élt és HALT értünk. Akkor a karácsony nem egy bezárt és keretek közé szorított ünnep lenne, hanem valaminek a kezdete, aminek van folytatása is. Akkor lehet, hogy a gyermek számára tovább kellene mondani a történetet, hogy Jézus élt, Jézus felnőtt, Jézus cselekedett és tanított, Jézus szenvedett és meghalt, és Jézus harmadnap feltámadt a halálból.

Akkor – ha ez igaz – életváltozás kellene jöjjön. Akkor épp a karácsony kellene egy induló lépés legyen új utak, új élet felé. Milyen kényelmetlen lenne ez! Sokak szájában megkeseredne a bejgli, nem tudnának maradéktalanul örülni a „mármegintegysál” ajándéknak.

Néha szívesen lennék a karácsony szelleme, mint egyes karácsonyi történetekben, hogy benézhessek az ünneplésekbe. Nem az ajándékok érdekelnének, meg nem is a karácsonyi menü, hanem hogy ott, a falak között hogyan is jön elő a keresztyén hit, a karácsonykor megszületett Jézusban való hit. Tudod, a karácsony ünneplése sok mindent elárul a hitedről. Egy mondatod, egy gesztusod, a hagyományaid… Nem feltétlenül rosszak, de nem feltétlenül arról szólnak, amit a Krisztusba vetett hit jelent. Te tudod, hogyan fogsz ünnepelni, mit adsz másoknak, gyerekeknek, felnőtteknek a te karácsonyképedből. Ha az ünnepelt, a felnőtt, keresztre ment és feltámadott Jézus nem kap helyet a karácsonyodban, vajon nem az ünnepeltet zártad ki?

eMM.A

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .