„Én, az Úr, elhívtalak az igazságért, én fogom a kezedet. Megőrizlek, és benned ajándékozom meg szövetségemmel népemet, világosságommal a nemzeteket.” (Ézs 42,6)

Karácsony táján évről évre egyre nagyobb összegeket költünk ajándékokra, hosszú órákat töltünk bevásárlóközpontokban, üzletekben vagy weboldalakat böngészve. Kedves dolog az ajándékozás, hiszen ez is egy eszköz a szeretetünk kifejezésére. Azonban bár igyekszünk a megbecsülésünket és a szeretetünket tárgyi ajándékon keresztül kimutatni, más – jóval eredetibb – módon sokszor elfelejtjük. Az, hogy mi magunk váljunk ajándékká családtagjaink, barátaink számára, nem annyira népszerű gondolat. Sajnos túl nagy a rohanás, túl hektikusan készülünk az ünnepre, és pont a gondoskodásunkkal, szeretetünkkel, időnkkel nem ajándékozzuk meg a szívünknek kedveseket.

A figyelmünk – az osztatlan, értő figyelem – az egyik legelemibb ajándék. Kedvesnek lenni  akkor is, amikor sokkal könnyebb közömbös és nemtörődöm módon viselkedni. Kíváncsian kérdezni és meghallgatni a választ. Észrevenni a szükséget és gondoskodni, amikor az emberi természetünk inkább azt súgná, hogy fordítsuk el a tekintetünket. Meglátni a kisírt szemeket, a szokatlanul ideges reakciókat, meghallani a kimondatlan segítségkérést. Elismerést adni, és nem várni cserébe semmit.

Jelenlétünk, mosolyunk és néhány megfelelő időben elmondott szó sokkal nagyobb ajándék lehet, mint az ötödik bögre és hatodik pár zokni.

A sokszor haszontalan ajándékok mellett (helyett?) idén valami különlegessel is készüljünk szeretteink számára! Kedvességünkkel, gondoskodásunkkal, türelmünkkel, időnkkel, szeretetünkkel. Sokaknak igazán nagy szükségük van ezekre, és rajtuk keresztül ránk.

Keresztyén Eszter

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .