Bármilyen hihetetlen, a mézeskalácsnak nem sok köze van a karácsonyhoz. A méz emberemlékezet óta drága alapanyag, ezért főképp ünnepeken kerül az asztalra. A belőle készített süteményt odaajándékozni igazán kedves gesztus. Nem csak karácsonykor találkozunk vele, mégis leginkább ez az ünnep jut eszünkbe róla, talán a különleges fűszerezése és illata miatt.

Biztosan köztetek is akad, aki házilag készíti a mézeskalácsot. Jöjjenek hát a mézeskalácssütés legfontosabb és kihagyhatatlan lépései, amelyekkel minden háziasszonynak tisztában kell lennie:

  1. Minden éven megtalálod a legjobb mézeskalács-receptet, ami pihe-puha állagot ígér. Újra és újra meglepődsz, hogy nem pihe-puha az eredmény. Nagyon-nagyon nem.
  2. Eldöntöd, hogy idén egyedi, különleges fűszerezése lesz: kardamom, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, gyömbér, szerecsendió, vanília… Végül beszerzel két csomag mézeskalács-fűszerkeveréket.
  3. Időben hozzákezdesz, valóban már négy héttel az ünnep előtt – de a süti egy hét alatt elfogy. Nem árt gyakorolni, ezért több adaggal sütsz. Időnként előfordul, hogy a többszöri próbálkozás ellenére sem marad belőle szentestére.
  4. A gyerekkel közös, vidám programként gondolsz a mézeskalács-sütésre. Az első adag után megbánod a döntésed, amikor a konyhát katasztrófa sújtotta területté nyilvánítod. Az ezután tett ígéreted (soha többé!!!) egy év alatt elfelejted.
  5. Rengeteg mintát gyűjtesz a díszítéshez. Az első 10 darab gyönyörűre sikerül, precízek, művésziek. Lefotózod, megosztod az Instán. A maradék 300 darabot pedig majdcsak letakarod valahogy a 10 széppel.

+1. Minden csalódás ellenére idén is lesz mézeskalács. Nem azért, mert kötelező, hanem azért, mert a mézeskalács-sütésben botladozás kicsit olyan, mint maga az adventi várakozás. Készülődünk, próbálkozunk, elgyászoljuk a megégett adagot, újrakezdjük, kicsit sírunk, morgolódunk az elrontott cukormáz miatt, erőt veszünk magunkon, megint újrakezdjük, hogy készen álljunk az ünnepre. Karácsony napján pedig örömmel konstatáljuk, hogy még a megégettek is elfogytak. Így válik a mézeskalács ajándékká, a kudarc sikerré, a munka örömmé, az ünnep pedig igazi ünneppé.

Nigriny-Demeter Adrienn

Kövesd adventi naptárunkat minden nap!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .